събота, 31 октомври 2009 г.

Имитация на вентилация

Средата на седмицата. Цариброд, гарата. Във вагона нахлува тълпа от 20-30 човека. Ежедневната организирано- "неорганизирана" "дребна" контрабанда на цигари. В купето влиза странен тип с 4-5 чанти. Да го наречем В. Веднага започва да навива една от жените да му услужи и му прекара един стек цигари. Тъгува, че днес имал само 11. Нещо се притеснява, нервен е. Жената приема, от немай-къде. Опитва се да навие и другата жена, тя му отказва. Към мен не поглежда - вече гледам на кръв. Появяват се сръбските митничари. Стар познат им е.

Влизат нашите - и циркът започва. Някак между другото предупреждават "екипа", че на Драгоман има хайка. В. полудява. Между другото и кондукторите, и някои митничари го пообарват по задника съвсем откровено. Като стар познат. Полудяват и останалите. Започва се едно търсене на места за криене на полустековете (Който не знае - препакетиране на по 5 кутии в черна мека изкуствена обвивка. Като я мушнеш някъде, и да светне митничаря с фенерчето, може и да види само черна тъмнина :))) ) Нещо успяват да скрият, нещо - не.

Драгоман, гарата. Нахлува "хайката". Една митничарка подхваща В. Но нещо шефчето (на митничарите) изглежда играе за другата страна. (Щото и "бригадата" с цигарите си има шефче, и то нервно ходи из вагона.) Та шефчето се опитва да спасява В., който междувременно е декларирал на лютата митничарка цели 33 ... кутии. "Всичките отворени, за моя употреба." И оня го спаси... Обяснявайки на друг митничар, че жената нямала право да пребърка В., а трябвало той. И то вече В. си бил декларирал, та едва ли имало друго :-)))

Накрая свалят 5-6 каки от влака и събират около 15-20% от "реколтата", издърпани от разни "тайници". Как обаче не погледнаха в тоалетната и до сега не ми е ясно. Там - на дръжката отвътре виси една голяма торба с цигари, а на земята - една количките, от тези за пазаруване, пак пълна. В. се размина с 1-2 отнесени стека. И като орева орталъка... Нямало "емпатия" сред нас, да се поставим на негово място, да му помогнем с по един стек, отишла му печалбата... та чак до  "Бойко Борисов е латентен педерас"... Хеле успокои се "бригадата", успокои се и В., наизвади си обратно полустековете (тайно беше подпъхнал още един в чантата на жената, та ако я бяха проверили и нея сигурно щеше да изгори), извади тиксо, опакова всичко - и хоп - като подминахме Обеля, метна торбата през вратата на вагона... На Централна гара слезе ни лук ял, ни лук мирисал.

Петък вечер. В квартално барче, недалеч от центъра пийваме кротко и изпращаме Малкия на поредното турне. Дробим лафове, телефонираме на отсъстващи. Слушам някакъв разказ за ВМРО от наследник на един от родовете... По едно време някакъв тип се промушва покрай мене и минава зад бара при момичето. Викам си "Т. (собственикът, който отсъства) май има нов персонал". Ядец. Типът започва да оглежда бутилките за бандероли. Цивилно ченге. Оглеждам се - влезли са още един-двама униформени и четири-пет "цивилки". В гаражно барче!!! Този зад бара проверява общо 4 или 5 бутилки и излиза. Сядат с единия униформен и започват да искат документи, да търсят някаква друга жена... Откровено сговниха ситуацията. Казах на висок глас какво мисля за тях и си излязох...

Предполагам, че не са намерили нищо. Ако бяха хванали поне една бутилка сигурно щеше да има протоколи, арести, районно, "айде сега да се разпишете като свидетели"... Но като не откриха нищо (какво да откриеш, като на бара имаше сигурно около 20-на бутилки, а ченгето провери 5!) и започнаха откровеното заяждане.

Та на това аз му викам корупция par exellence. Организиран канал за трафик с елементи на мафия (щото нали участва и институцията "Митници" в лицето на съответните информатори и закрилящи). Милиционерски рекет в петък вечер. Добре - нека всичко да е "на дребно", за да не се обидят големите далавераджии...

Не знам как му вика Симеон Дянков, който се гордее с проактивната си политика за събиране на акциза. Препоръчвам му да му вика "имитация на вентилация". Защото като говори за събирането на акциза само клати клоните. Т.е. вентилира. И не точно вентилира, ами само си дава вид, че вентилира. Или поне неговите хора си дават вид. А той си дълбае дупка в стената на кабинета (по Галя).

Няма коментари:

Публикуване на коментар