неделя, 4 октомври 2009 г.

170 малки гоцета, йо-хо-хо и един архар!

Според в-к "Капитал" от 03 октомври се оказва, че в т.нар. "Президентство" работят цели 170 човека. Има поне две причини (освен за да не се харчат пари на вятъра) този брой да бъде съкратен до не повече от 50 човека. При по-внимателен анализ и тази бройка може да се окаже завишена. Едната причина е наличието на звена, несвързани с правомощията на президента. Ето с какви "съвети" се е обзавел наш Гоце:
  • Съвет по икономическо развитие и социална политика
  • Съвет по етнически и религиозни въпроси
  • Съвет за децата и младежта
  • Съвет по духовното развитие
  • Съвет по европейска и евроатлантическа интеграция
  • Съвет за изследвания и анализи
  • Съвет за информационни технологии
Както се вижда Гоце се занимава извън правомощията си с икономика, социална политика, религия, етноси, деца, младежи, духовно развитие, европейска интеграция,  евроатлантическа интеграция, информационни технологии.

Втората причина е, че набърквайки се на практика във всички сфери на управлението, президентът формира един незаконен център на власт. С това той не само не гарантира "политическа неутралност и устойчивост", но напротив - произвежда интриги и често откровено пречи на Народното събрание, правителството и институциите. В случая с Гоце този проблем е още по-изострен поради неговата ДС-арщина и русофилията, стигаща до потъпкване на националните интереси в сферата на енергетиката например.

Най-накрая е необходимо да се преосмисли правото на президента да назначава на квотен принцип членове на Конституционния съд, УС на БНБ, СЕМ, КРС, Комисията за защита от дискриминация, както и Главния секретар и директорите на националните служби на МВР.

Все пак винаги може да има място за един експерт, който да информира президента за специфичните закони за лова в страните, които Гоце посещава за да не стават повече издънки като тази с архара.

7 коментара:

  1. Браво!!!Добре е че все още се намират хора способни да виждат по далеч от носа си,и притежават смелоста да говорят в прав текст.
    Л. Савов

    ОтговорИзтриване
  2. Скептичен съм към размера на заплахата от президентска намеса, като имам предвид системните изцепки на "съветниците" на президента. Най-пресният му пример бяха икономическите "предложения". Но съм съгласен, че непотребните хрантутници трябва да бъдат освобождавани от длъжност.

    ОтговорИзтриване
  3. Статията е меко казано непознаване на правомощията на президента и произтичащите от тях необходими потоци от информация.
    Нека не забравяме, че президента трябва да има компетента информация по всеки един аспект от социално-икономическото развитие на страната. Нима очкавате лицето, назначено за президент да е специалист по всичко, да разбира всичко.
    Статията е идиотска защото показва тоталното неуважение на автора към институцията президент и човека, който олицетворява тази институция в момента. За мен това означава, че толкова автора уважава и родината си.
    Най-вероятно лицето, подписало се под нея спада към така наречените родни "псевдодемократи", които рядко са с добри умствени възможности, но имат голяма уста.

    ОтговорИзтриване
  4. Аха, едва когато пуснах предходния пост виждам, че той може и да не бъде публикуван, защото трябвало да бъде одобрен, т.е. започвам сериозно да се замислям дали това е демократичен блог или автора му само си мисли, че е демократ.

    ОтговорИзтриване
  5. Готин, уважението към родината не непременно изисква уважение към всеки боклук (какъвто др. Гоце е), който се е настанил на определена позиция. Нямам намерение да уважавам нито Гоце, нито Бокова, нито Батето и т.н. Което не непременно означава, че нямам позитивно отношение към страната си.

    Лицето "президент" може да си набави компетентна информация "по всеки един аспект" и от съществуващите институции. Не е длъжен да хрантути всякакви партийни и ловни приятели и да се прави на отделен "център на властта".

    А дали съм демократ или не - това не се определя от модерирането на блога ми. Но ако за тебе това е летвата - много ниско си я сложил.

    Що се отнася до идиотщината на статията - много си се оплел, др. Готин. Първо, статия не може да бъде идиотска или не-идиотска. Идиот може да бъде човек. Второ, ако си запознат със значението на думата "идиот" от древни времена, това е "човек, който не участва активно в политиката" (ἰδιώτης (idiōtēs) - древногръцки. А аз участвам доста активно все пак.

    Така че не се безпокой, няма да се обидя от нескопосания ти опит опит хем да ме обидиш, хем да изглеждаш възпитан :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кристина Димитрова7 октомври 2009 г. в 1:10

    Готин,
    това сте си вие все така без промяна - пост-сталинистките питомци, които си раздават уважението като пликче със семки. То - нашето, на избирателите и данъкоплатците, следва да се заслужава всекидневно и усилно, няма начин просто да ни задължите щото някой (АГЕНТ-БРАКОНИЕР при това!) е кацнал някъде си и като не му е изтекъл мандата и не може да бъде катурнат веднага, ще се развява все 1 е още в комунизма и държавата му бащиния.
    Give me 1 good reason 2 respect agent Goce!
    И аз искам да намеря едничка поне причина да уважавам институциите си, но като са такива хора навсякъде, как?
    И още нещо - вас, комунистическите послушковци, са ви научили да смятате администрация и държава като едно. Кой сега е диктатор, а? (или не-демократ)
    МОЕТО УВАЖЕНИЕ Е СКЪПО!
    СПЕЧЕЛЕТЕ ГО!

    ОтговорИзтриване