сряда, 14 октомври 2009 г.

Да попаднеш на кофти "учители"

Бойко Борисов трябва да е свръх интелигентен. Това е изводът от думите му пред "Фигаро"  препредадени днес и от "Стандарт".

Ето и цитата (на български): "Имах уникалния шанс да слушам в неофициална атмосфера както първия човек на комунистическия строй, така и неговия антипод - бившия цар. Онова, което чух от тях, ме научи да разбирам историята, механизмите на икономическото управление и световната политика."

Да припомним: Живков докара България до два фалита (справка разследването на Христо Христов, "Тайните фалити на комунизма"), натресе на страната една дивашка, подчинена на волята на СССР,  "индустриализация", която доведе до обезлюдяване и деградиране на цели региони, поставяйки основата на бъдещата (след 1990 г.) масова емиграция към София и чужбина. Историята по времето на Живков беше пренаписвана, докато се угоди на "принципите на марксизма-ленинизма", вкл. и от самия Живков (напр. за съпротивата и партизанското "движение"). Което беше против "канона" се заличаваше от масовата литература или от учебниците. Имаше инкриминирани и заклеймявани историци. "Световната политика" на Живков се състоеше в това да се прегръща с Брежнев за да изкрънка петрол, заеми или други суровини, срещу това България да бъде най-верния сателит на СССР, да предлага страната ни за 16-та република на СССР, да се "снишава" пред перестройката, да организира контрабандата на оръжие, наркотици и т.н. за други саптрапски режими (вкл. Либия, Алжир, Никарагуа, Ирак и т.н.), да се заиграва с Япония за някои заем и все в тоя дух.

ССКГ (или С2) е също интересна птица. Неговата биография (с всичките "задявки" какво и къде бил учил, кого и за какво бил консултирал, кои ордени продал и т.н.) беше дъвкана прекалено дълго и прекалено скоро за да се връщам към нея. "Историчността" на особата се състоя в това да си реституира гори (вкл. както се оказва някои - по два пъти) и имоти (за които се твърди, че са платени от "цивилната листа", т.е. те са за ползване, а не лични имоти на Борис III, респ. наследниците му. Виж тук). Икономиката - ще започнем с БТК, магистрала "Тракия", "Булгартабак", "Кремиковци"... Световната политика - тук вече особата е наистина уникален. Но по един специфичен, монархически начин. Видяхме "арабските приятели", видяхме и други действия (Ирак, Либия), както и проруската линия. (Споделям мнението, че подписването на Договора за присъединяване не може еднозначно да се вмени като успех само на правителството на С2, още по-малко на президента-антиевропеец Гоце.)

Странни учители прочее... Трябва да си свръх интелигентен, прозорлив и талантлив, за да можеш от двама "отрицателни герои" да си извадиш правилните уроци. Което БеБе претендира да е направил.

Последното доказателство за това са думите му, че всички които го критикуват, трябва да замълчат. Думи, които издават добре научените "уроци" на Живков и на С2.

Няма коментари:

Публикуване на коментар