неделя, 25 октомври 2009 г.

Гарван гарвану око не вади

Сещам се за тази народна мъдрост, четейки какво е казала шефката на Народното събрание Цецка Цачева, цитирана от "Стандарт" по повод на заловения с подкуп плевенски прокурор.

"Ако съдебната власт поиска законодателни промени, парламентът ще изпълни задължението си и ще ги гласува, категорична бе Цачева. Тя отказа да коментира случващото се в съдебната власт, мотивирайки се с нейната независимост."

Подобни мисли могат да изразяват или косвена защита на гилдията и системата (което Цачева очевидно се срамува да каже направо) или абсолютно неразбиране нуждите на обществото по отношение на съдебната система.

Законодателите са избрани да правят закони, които да регулират обществените отношения по начин, добър за максимален брой граждани. Да се твърди, че една проядена от корупция система, каквато е българското правосъдие, трябва да "поиска промени" и тогава законодателят "ще изпълни задължението си" звучи като отказ на Народното събрание да си свърши работата.

Днешната ситуация изисква спешни, сериозни и всеобхватни действия на правителството, парламента и обществото, за да бъде коренно променена - ако трябва насила и въпреки желанието на засегнатите - ситуацията в съдебната система. Няма никаква необходимост членовете на тази система  да бъдат повече питани какво искат и какво не искат да им се случи. Те бяха не само питани, но и обявявани за единствените, които знаят какво трябва да се направи. И какво?  Съдебната система се провали и сега не трябва да й се дава шанс да мимикрира за пореден път. Тези хора трябва да разберат, че спрямо тях в обществото битува презумпцията за виновност. Виновност в корупция, отказ от правосъдие, конфликт на интереси, изпълняване и организиране на политически поръчки, подкрепа за мафията и т.н., и т.н. И няма на кого другиго да се сърдят за този образ, освен на себе си и на своите видни представители - вкл. в парламентите и правителствата през всичките тези 20 години.

Да, подобен подход ще засегне онези, които си вършат работата съвестно. Проблемът е, че те като цяло не могат да извършат необходимата промяна "отвътре", а в същото време са много пасивни и не подкрепят (с много малко изключения) нито дебата, нито опитите за промяна "отвън". В подобна ситуация ще им се наложи да понесат негативите, породени от техните корумпирани и податливи на манипулации колеги.

Както се вижда от думите на Цачева обаче, рискът НС да не предприеме нищо или да предприеме само козметични промени е огромен. Старият проблем - лобизмът и действията на представителите на гилдията в парламента, които защитават статуквото - е налице и в сегашното НС.  Затова единственото, което може да се направи е обществото и Брюксел да продължат натиска върху правителството и депутатите да си свършат работата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар