вторник, 13 октомври 2009 г.

Резилът на десетилетието: футбол

И да не си помислите, че загубата от Кипър с 4:1 печели приза. Не, печели го вестник "Седем" и някой си Ефрем Димитров. За страница и половина комунизъм, лизачество и наколенки под надслов "Бойко Борисов и футболът" ("Седем", бр. 39, 7-13 октомври 2009 г., стр. 22-23).

Навремето, в началото на 70-те,  Политбюро на ЦК на БКП се опита да "оправи" футбола с прословутия пасквил "Да изкореним недъзите на българския футбол". Тъпанарите от Политбюро мислеха, че могат да нареждат на Играта. Единственото, което успяха беше да изхвърлят "Берое" от "А" група и да спрат полета на отбора за поредната Балканска купа.

Днес лицето Е.Д. се изживява като Политбюро на ГЕРБ. По-точно като вътрешен глас на ПБ на ГЕРБ, доколкото и ГЕРБ, и нeговото ПБ и т.н. е все БеБе. Ето що реди "вътрешния глас":

"Ако има фигура, която може да извади футбола от това състояние [тоталният провал] - това без съмнение е Бойко Борисов.

В този смисъл Борисов е в по-голяма степен владетел, отколкото политическа фигура."

Много голям и загорял език ще да има лице, което може да напише горното. А като се има предвид, че някъде из текста е ударил и една-две шпакли на Борислав Михайлов, то работата направо си плаче за Истанбул.

За да не се занимавам с БеБе, който така или иначе се изказва за всичко, ще напомня следното: БФС е част от системата на УЕФА и ФИФА. Тези две организации се ползват с някакви неясни, но достатъчно силни права на екстериториалност, т.е. не подлежат на държавен, съдебен и всякакъв контрол от национални или местни власти. И като така логиката изисква да не търсят подкрепа от онези, от които не зависят, когато се оакат.

Прочее, нито на БеБе му е работа да мисли как да оправя футбола, докато е премиер, нито на някой друг от държавата. Единственото, което може да направи държавата е да забрани всякакви държавни средства да отиват за футбола (извън детско-юношеския, който би трябвало да е част от физическото възпитание наред с останалите колективни спортове).

Михайловци, Лечковци, Сираковци и тути кванти - достойни наследници на Батето - да се оправят сами. Имат си "национален отбор" - да си го носят на гръб. Както и първенството и т.н.

Това не непременно означава фалит на футбола. Напротив, означва, че някои хора трябва да си размърдат задниците, да започнат да работят, да спрат екскурзиите, чалгата, дребните сметки и т.н. Да си изчистят дворчето (разните там "куфари" и прочее "интересни" лица), да накажат един-двама футболни президенти, да пре-лицензират футболните мениджъри (търговци), да дадат на Лигата повече права и т.н, и т.н. След като са "държава в държавата" - да свършат и малко работа.

PS: А "Берое" ще се оправи и без държавата и тежката десница БеБеюва. Имало е и по-тежки времена.

PPS: Чудя се, защо в България някой "президент" не купи едно парче земя и не изгради стадион (спортен комплекс) на "зелена поляна"? Все искат държавата да им даде я "Герена", я "Армията", я "Лаута" ("Юрий Гагарин" го прилапа варненското трибуквие и му разказа играта).

3 коментара:

  1. Петко, по мои "софийски" спомени, пасквилът и времената, за които говориш, удариха предимно ЛС и ЦСКА (Витоша, Средец...)

    "Гераня" го подариха на Чорни, Баткофф и ко. Това го помни всяко хлапе. Е, и Левски дръпнаха напред с базата...

    ЦСКА така и не се пребори за базата си.

    Другото, за Берое, съм напълно съгласен.

    Казвам само, че най-привилегировани винаги са били отбора на всяка власт и всички доносници - ПФК Левски!

    ОтговорИзтриване
  2. Асене, това, което очевидно помниш, е по-късно, през 1985 г. "Да изкореним недъзите..." излиза през 1970 или 1971 г. - след провала в Мексико'70.

    Вярно, "Берое" е изхвърлен от "А" група малко по-рано (март 1970 г.) заради прословутия мач с "Левски-Спартак", но точно това е едно от малкото реални действия на ниво БКП - Борис Велчев (дядо), Ангел Солаков, Т. Живков.

    В този смисъл текстът от "Седем" за мене представлява поредния нескопосан опит да се "сложи" на БеБе и да засили мегаломанията му. Подобни неща малко или много отварят пътя за една диктатура, подобна на живковата.

    ОтговорИзтриване
  3. Имам някаква надежда в Краси Балъков и опитите му да наложи някакъв европейски модел в Черноморец...дано....

    ОтговорИзтриване