четвъртък, 15 октомври 2009 г.

Трите пъти на Сарко или как Бойко може да се превърне в Р. Овч.

Сарко казал на Бойко три пъти думата "Чернобил", каза самият БеБе след срещата си в Париж. Отделно го попитал: "Е, по какъв начин вие се отделяте от Русия, след като всичко е поръчано в Русия?" Какво е казал нашия човек на Сарко в отговор не става ясно.

В замяна на това става ясно, че "трябва да търсим начин да спасяваме този проект, иначе [това са] хвърлени на вятъра едни пари". Както и, че затворените реактори в АЕЦ "Козлодуй" имали още "30 години живот". Според БеБе "търсим европейски партньори и да финансират, и да гарантират" АЕЦ "Белене", а хора като Саркози или Меркел биха могли да гарантират сигурността на централата.  (Всичко за визитата според БеБе тук и тук.)

Да очакваш политическо лице да гарантира ядрената сигурност е невероятно очакване. То измества проблемите в друга плоскост, в плоскост, чийто най-важен въпрос е: "След като знаеш, че даден проект "не ни трябва" и е правен само за да помпи определени фирми и лица с лесни пари за сметка на държавата (т.е. корупция), защо смяташ, че трябва някой да ти "гарантира" друг важен проблем (сигурността и безопасността), за да можеш да продължиш с корупцията?" А, че БеБе знае - в това спор няма. Особено след думите на финансовия министър Дянков вчера.

И за да съм ясен: Сарко не е обещавал нищо на Бойко. Това вече е написано в съответните издания (Platts Nucleonics Week, автор An McLahlan). Според цитирания в изданието говорител на Саркози, Pierre Regent, никакви конкретни и прецизни договорки за "Белене" не е имало. Общите изказвания напомнят по-скоро за постоянните опити на Сарко да лобира за френската ядрена индустрия,  но в никой случай не "гарантират" нито финансиране, нито - още по-малко - бъдеща сигурност на проекта.

От всичко това следва извода, че БеБе комай е стъпил на пътечката на бившия министър Румен Овчаров - да вижда във всекиго и във всичко подкрепа за АЕЦ "Белене". Р. Овч. наприказава толкова нелепици за това как половината свят се натиска да строи или да си загроби парите в АЕЦ "Белене", че моите приятели от различни организации из Европа с присъщата си тактичност го нарекоха "най-големия ядрен блъфьор". (Аз бих го нарекъл просто "лъжец".)

Борисов сам трябва да реши дали иска да е поредното "лъжливо овчарче" или честно да признае, че трябва да спрем завинаги този безсмислен обект на желанията за кражба от страна на енергийната мафия!


Няма коментари:

Публикуване на коментар