събота, 24 октомври 2009 г.

"Знай своя род и язик"

Според "Медиапул": "Русия едва ли ще върне документите, изнесени от България в края на Втората световна война, но "ще сме щастливи да получим и ксерокопия". Това каза в сряда новият директор на Държавна агенция "Архиви" проф. Георги Бакалов при представянето на ръководния екип."

 Изглежда исконното българско качество да се "зъбим на тирана" само когато сме на маса, се проявява отново. Много лесно се отказваме от някои свои интереси, включително, види се, и що се отнася до историята ни. След като, от една страна БеБе и Тр. Тр. клекнаха пред Русия за енергийните проекти, сега от своя страна и проф. Бакалов се отказва да води битката докрай за българските архиви.


И тук не става дума само за документите, откраднати от СССР след II световна война и квалифицирани от тях като " трофеи от държава-съюзник на Третия Райх". Добре е ясно да се постави въпроса за цялото българско книжовно и материално наследство - от изнесените църковни книги и вещи от  времето на Второто българско царство, през Възраждането до началото на Третото българско царство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар