вторник, 3 ноември 2009 г.

Трети ноември, 1989 г. - първата антиправителствена демонстрация!

На днешния ден преди 20 години "Екогласност" проведе първия от десетилетия митинг срещу решение на тоталитарната комунистическа власт. Митингът беше за внасяне на петиция срещу разрушителните за природата проекти ВК "Рила" и ХТК "Места". На площада пред "Александър Невски" се събраха според някои сведения над 3000 човека. Никой не може (или не иска) да каже колко от тях бяха "цивилни еколози".

Освен подписката и краткото шествие, ще се запомнят първите публични викове "Демокрация" и "Свобода"! Това беше нещо невероятно в онази ситуация, в която БКП и репресивните й структури - ДС, милиция и армия, контролираха всичко.

Днешният ден като че ли показва едно изличаване на тези събития от общата, а и от индивидуалната памет на българите. Което отново се отразява зле на нас като нация. И е в услуга на всякакви мафиоти, олигарси и политически въжеиграчи, за които липсата на памет у хората е най-доброто, което може да им се случи. Затова и днес България е там, където е - на опашката на Европа.

За разлика от Чехия, например. Където паметта за 1968 г. и за последвалите десетилетия, а особено за края на 80-те е жива. Така и се нарича: памет на народа!

Затова чехите могат да си позволят да се опъват на всеки, било на Изток, или на Запад, а България ще бъде вечно под заплахата да бъде нечий "троянски кон".

PS: Интересно, колко ли от днешните българи знаят или помнят, какво означават съкращенията ВК "Рила" и ХТК "Места" и какво всъщност се крие зад тях? И как се развиха събитията след това с тези два проекта?

2 коментара:

  1. Напълно си прав. И още нещо. Пак се очакваше проява на насилие, както стана пред "Кристал" на 26.10.1989 г. Затова някои мъже бяха взели и малките си деца /включително и 2-3-годишни/ на шествието. Бях от страната на Университета, пътят към шествието беше препречен от колони милиционери, които не разрешаваха на други хора да се влеят в него. Докато в един момент хората не издържаха, преминаха кордона от милиционери, които не посмяха да ги спрат, явно са имали нареждане да не допуснат конфликт. Вечерта по Българската национална телевизия разбрахме, че ГРУПА ГРАЖДАНИ /вероятно 5-6 човека?!/ са внесли петиция в Народното събрание. За самото шествие на "Екогласност" - нито дума. Медиите по времето на социализма. А сега? Нали чрез медиите се популяризира датата 10.11. за начало на Промяната /всъщност става дума за тактически рокади вътре в БКП на пленума й и замяната на Тошо с Пешо/? Истинската дата на българската Промяна е 18.11.1989 г., деня на първия голям митинг на независимите дружества и клубове.

    доц. д-р Любима Йорданова, политолингвист

    ОтговорИзтриване
  2. И е добре да напомняме на всички, които искат да управляват София, че да изпращаш гражданите да протестират в "Южния парк" не е белег на ред и демокрация, а на "див и варварски" (по Гошо Тарабата) комунизъм.

    ОтговорИзтриване