петък, 27 ноември 2009 г.

„Къде сте тръгнали? Там са наши бивши колеги от службите?”

С благодарност към Даниела Горчева, която публикува това интервю:

Даниела Горчева разговаря с Петко Ковачев, екоактивист от партия „Зелените” за днешните и някогашните служби и за връзката между тях и днешната корупция в България


Г-н Ковачев, от Вашия блог разбрах, че създадената уж с цел да се бори с корупцията по високите етажи ДАНС изглежда е вербувала хора да следят екоорганизации? Бихте ли разказали по-подробно за това?

Имаме сведения, че са „уговорили“ хора от обществени институции да докладват какво правят природозащитниците, когато се събират на определени – публични и структурирани именно за публични цели – места. Но както обикновено, акциите на службите у нас са толкова елементарни, че са чак жалки. ДАНС или МВР могат винаги да си изпратят служителите или агентите на тези места – никой няма да им обърне никакво внимание. Но те продължават по стар навик с мърсотията на вербовките. Именно това правят -  вербуват – днес срещу граждански организации, утре – всеки може да се окаже отново обект на разработка от страна на службите и никак няма да е за чудене като се има предвид състава на тези служби и добре познатия ни от близкото минало манталитет на работещите в тях.


Има ли случаи на подслушване от страна на ДАНС на телефонни разговори и следене на интернет кореспонденция на „Зелените” или на членове и съмишленици на природозащитни организации?

- Ако моят телефон или телефонът на Андрей Ковачев (съпредседател на партия „Зелените”- б. ред.) се броят като такива на ЗЕЛЕНИТЕ - да. Но ние с него сме „закачени“ отдавна. За интернет – нямам сведения, но няма да се учудя. Още повече, че многократно вече се опитват и изглежда нямат намерение да се откажат от мерака си да следят трафика по интернет - тоест кой с кого си кореспондира, говори по скайп или пише по електронната поща. Във всеки случай миналата седмица в Европарламента групата на „Зелените/ЕСА“ дискутираше приоритетите си и една от темите беше именно интернет сигурността и правата на ползващите интернет. Ще настоявам и пред партия „ЗЕЛЕНИТЕ” този проблем да не бъде загърбван, а напротив.

Иначе в България екоорганизации или отделни природозащитници са разработвани през всичките тези години и правителства (може би само без това на СДС от 1991-92 г.). Службите разследваха „Екогласност“ навремето и по-късно продължиха да разработват природозащитни организации като Екоклуб 2000, СДП „Балкани“, Информационния и учебен център по екология, „Зелени Балкани“, „За Земята“, ОЦОСУР (Варна)... Сега съм убеден, че във връзка с протестите около Морската градина във Варна колегите също са под наблюдение. Там службите отдавна са в услуга на „Отбора“... Имали сме и директни контакти с представители на службите по тяхно искане и неведнъж са правени опити да ни сплашват или вербуват, установявали сме и наблюдения, подслушване на офиси, телефони. Неизвестни лица са разпитвали наши съседи какви сме, идват ли ни чужденци на гости, дали не си купуваме скъпи вещи, имаме ли коли. Само за частни самолети май не са питали.

Екоорганизации като „Граждани за Рила” и „За да остане природа в България” и други граждански сдружения  неколкократно сезираха ДАНС за незаконни строежи и заменки. Какъв беше резултатът от това? ДАНС проведоха ли разследване, отговориха ли изобщо на тези сигнали?

Нямам информация за тези сигнали, а и да си призная – не очаквам нищо позитивно от службите на България, както и да се наричат. Там е пълно с хора, които работят за мафията, затова не разчитам на тях и не очаквам да защитят, каквито и да е обществени интереси.
От съответните служби в ЕС също са ни казвали, че нямат доверие на българските служби. Затова аз не бих си губил времето да подавам сигнали нито в ДАНС, нито в МВР. Още повече, че сигналите ги подаваме до институциите и в съда. Ако службите искат да си свършат работата – има откъде да се информират.

Същото е и с прокуратурата - преди години подавахме сигнали и нищо. Да не би да са разследвали далаверите около АЕЦ „Белене“? При това сигналът беше подаден от тогавашния председател на Общинския съвет на Свищов! Тишина... Цял свят разбра за далаверите и корупцията около АЕЦ „Белене“, само българската прокуратура не знае. Прокуратурата всъщност е част от проблема на неработещата правосъдна система в България и е известно защо, но това е отделна тема.

Има ли връзка между унищожаването на природата и корупцията по високите етажи на властта?

Има и още как! Връзката „унищожаване на природата – висша администрация – управляващи политици“ отдавна е доказана. Престъпленията в горите са най-яркият пример. Същото важи за презастрояването на Черноморието, за унищожаването на зелените площи в София, за съсипването на Пирин, Родопите, Рила и за хилядите по-малко известни случаи, където властват местни феодалчета. Местни феодали - местни олигархеещи – местни структури на Министерство на околната среда и водите(МОСВ) и ето ти незаконен добив на инертни материали, сметище без Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), вятърни инсталации в НАТУРА зони, „корекция“ на река... А местните ченгета и местната прокуратура бдят за рахатлъка на участниците в схемата.

Знаете ли от колко общини в България хората се самонаричат с ирония „Първа частна община“? Велинград, Своге, Гълъбово, Гулянци, Каварна, Несебър, Царево, дори градове като Сливен и Смолян. Унищожаването на природата всъщност е начин да се храни корупцията и този филм се върти на бързи обороти. 


А има ли връзка между днешната корупция и организирана престъпност и някогашната висша комунистическа номенклатура и подчинената й Държавна сигурност (ДС)? И изобщо има ли връзка между преследването на екозащитниците преди 20 години от страна на репресивните органи на комунистическия режим в България и днешните действия на ДАНС и каква е тя?

Безспорно има. Разликата е може би само в това, че днес и службите са парцелирани, всеки тегли към себе си, та и те вече не знаят на кой Господ да се кланят. Но и до днес българските служби битуват в една пост-милиционерска мафиото-обслужваща реалност.
Ето за илюстрация пет реално неизследвани канала за пренос на тези „връзки“ от миналото. Не, че за тях не се е говорило и писало през годините, но е добре някой да разследва как стана истинската трансформация:
  • външнотърговските дружества;
  • Българската външнотърговска банка и дъщерната „Литекс банк“ (Бейрут);
  • „куфарчетата“ на върхушката на БКП/БСП;
  • аферата „Акрам“;
  • фалитите на банки и изнасянето на пари през Софийското летище по виденово време (мисля, че и Едвин Сугарев беше писал навремето за това).
Сигурно не всички хора, които работят в днешните служби за сигурност са корумпирани, но се страхувам, че те са бързостопяващо се малцинство, защото там все още действат старите лица, старите схеми, прийоми и методи на ДС, пренесени „творчески“ в днешните служби за сигурност. И те поддържат корупцията с всички сили.

Ще завърша с пример: преди години, когато атакувахме концесията за ски-зоната в Пирин, човек от икономическата полиция казал (и то доброжелателно!) на наш сътрудник следното: „Къде сте тръгнали? Там са наши бивши колеги от службите. Я по-добре се разберете, вземете им парите...

А тук интервюто е публикувано и в медиапул (с леки намеси).


Няма коментари:

Публикуване на коментар