понеделник, 30 ноември 2009 г.

"Невинен до доказване на противното"

Плакат с този текст е закачен на входа на 5-то РПУ на ул. "Марин Дринов". Споко, само минавах оттам, не са ме прибирали :)))

Като се замисли човек има две причини за този надпис.

1. Плакатът да напомня на полицаите ежедневно, че всеки, който е привикан в районното има права и се счита за невинен, до доказване на виновността му (ако изобщо има такава) по надлежния законов ред. Всякакви извънзаконови посегателства върху гражданите - психически, физически и т.н. - са забранени!

2. Плакатът да напомня на гражданите ежедневно, че полицаят е невинен до доказване на противното, независимо как се отнaся с тях в РПУ и дали им оказва психически, физически и т.н. нерегламентиран тормоз. С други думи - правото не важи за полицията и тя е невинна дори когато бие и убива безпричинно!

Припомняйки си лицата на ченгетата, които събираха протестиращите на "Орлов мост" и паметника на Васил Левски през 2008 г. или озверелите типове в униформи на 14.01.2009 г. мисля, че плакатът е предупреждение за гражданите.

И ако искаме това да се промени и да доживеем времето, когато всеки ще може да разчита на полицията, трябва да се спре с плакатните показухи и да се мине към други, по сериозни методи на обучение на самите полицаи, на техните шефове, на шефовете на техните шефове и т.н. - до министъра и неговите политически сподвижници.

Иначе няма лошо от плакати, но едва ли някой им вярва. Както и на телефоните за докладване на случаи на корупция, обявени на всяка митница и във всяко районно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар