неделя, 29 ноември 2009 г.

Задачки-закачки за родители на ученици

Ето една такава, от учебника по математика за 6 клас (Чавдар Лозанов, Теодоси Витанов, Анна Калчева) на издателство "Анубис".

11             ?             ?

 ?             15          - 7

?              ?             ?

Сборът на всеки ред, колона или диагонал трябва да бъде 30.

Приятно решаване.

Ако не намерите правилния отговор не се ядосвайте. Просто не сте на нивото на "интуитивната математика" (sic!), която авторите пропагандират. Преминете към следващата от 10-ната задачи, които вашето дете сигурно има за домашно. Както и моето, бидейки една от многото жертви на учители-изверги, според които очевидно ученето се състои в това да се решават колкото може повече задачи за единица време. Мисълта е неуместна и затова не се стимулира. Без ирония, без преувеличение, без извинение.

В петък ще публикувам отговора (според авторите на учебника).

За успелите - втори въпрос: Какво е практическото приложение на мерната единица "дециметър" в живота на хората и по специално в секторите транспорт, балнеотуризъм, строителство и някои други, за да бъде тя така широко застъпена в математическите задачи? За един от правилно отговорилите ще има награда (по жребий) - отвес на трънски майстор-зидар.

3 коментара:

  1. 1 dM^3 e един литър, а един литър вода при налягане 101.3 kPa. и температура 4°C е един килограм. Знаейки тези две зависимости, на практика децметърът е свързан с всичко :) Освен това превръщането на мерните единици е от извънредна важност -- как иначе младите ще узнаят, че вместимостта на бутилка ракия, означена със 70 cL е 700 милилитра?

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, олекна ми, както каза Стефан Софиянски, когато напусна СДС :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хехе :)

    Изивнявай за спама, ама има връзка и не можах да се сдържа -- един виц:

    Един руснак отива да кандидатства в московския университет с математика. Връща се, ама тъжен, оклюмал...
    -- Какво става бе? -- пита го брат му.
    -- Скъсаха ме!
    -- Е как ще те скъсат бе?! Толкова задачи решихме, всичко знаеше... Какво толкова трудно те питаха?
    -- Ами питаха ме колко е 700 делено на две. И аз с душата си усещам, че отговорът е 350 грама, но не мога да го изразя математически!

    ОтговорИзтриване