сряда, 27 януари 2010 г.

И BNP Paribas напусна проекта АЕЦ "Белене"!

Някак си в мелето на протестите срещу ЗЕС и ЗСММ/Ш, пропуснах да прочета една важна новина. Тя е получена на 13-ти януари от Франция и гласи следното:

"АЕЦ "Белене":

Мандатът [на BNP Paribas] като консултант изтече! Те са имали надежди за този проект, които са се оказали измамени; те няма да се върнат към това ["Белене"] повече.

Те [банката] напуснаха и приключиха техните ангажименти по договора с НЕК, вземайки си бележка от този провал."

След RWE сега и единствената европейска банка, която се беше ангажирала с безумието "Втора атомна" се изнесе от проекта. Това което остава е дългът от 250 милиона евро, който всички българи ще платят. Дълг, който крадците от НЕК взеха за неясни цели, служейки си с откровени лъжи пред французите.

Днес е крайно време Симеон Дянков да направи ревизията на парите, пръснати за АЕЦ "Белене" от 2002 г. досега и да се види кой колко открадна. От най-големите крадци - полит-енергетиците през фирмите на ядрената мафия, президентския спонсор-скрападжия, та до всички, които са вземали рушвети за да уреждат "дребния" бизнес около централата - транспорт, охрана, храна...

А на БеБе най-сетне трябва му да се изясни, че за АЕЦ "Белене" има само едно бъдеще - прекратяване на проекта веднага.

вторник, 26 януари 2010 г.

"Нашите" обръчи се завръщат?

Няколко пъти вече предупреждавах за грешните ходове на двете управляващи Министерството на околната среда и водите - Нона Караджова (министър) и Евдокия Манева (зам.-министър). Едно, че са ни "ресор", и второ - знаем се отдавна, знаем какво да очакваме от тях.

Изглежда, че не си вземат поука. Първият "сет" беше с промените в Закона за опазване на околната среда (ОВОС-аджийската мафия вече празнува), с разрешаването на цианидите в златодобива, с връщането на някои знакови (в отрицателния смисъл) лица в МОСВ, най-фрапиращият пример сред които е Ваня Григорова, и със закона за ГМО.

Вторият "сет" се очертава да бъде завръщането на фирмите от "нашите" обръчи. Говорим за любими от предишния период на пребиваване на госпожите в МОСВ фирми на консултанти, ОВОС-аджии и т.н.  Един от основните играчи, фирмата "П", е на път да се завърне триумфално като основен контрактор по най-различни оценки.

(В този бизнес фирмите имат горе-долу сравним капацитет и работят с привлечени външни експерти. Тоест основното условие при равни други е приближението до "властта".)

Пиша това като предупреждение. Да го наречем принцип на предпазливостта. Добре е да се следят резултатите от обществените поръчки, свързани с екологични оценки на стратегии, програми и планове за управление. Например за екологична оценка на Националната програма за възобновяеми енергийни източници.

Та, г-жо Караджова и г-жо Манева - вместо да се занимавате с уреждане на "нашите" фирми, не е ли по-добре да се замислите какво ще правите с някои наказателни процедури на ЕС, които вече текат срещу България. Не да ги криете, като тази за едно от сметищата, финансирани по ИСПА.

Меглена Плугчиева - червено нахалство без край

Миналата седмица стана ясно, че Меглена Плугчиева кандидатства "в лично качество" за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Очевидно новата тактика на българските комунисти е да заемат ръководни постове в международните институции. Вече завзеха ЮНЕСКО, днес пробват ЕБВР, а утре...

Когато говорим за ЕБВР обаче, трябва да отбележим, че банката беше създадена за да подкрепи възстановяването на страните от съветския блок, за да могат те да се измъкнат от червената разруха. Мисията на банката беше насочена към утвърждаване на демокрацията, подкрепа за частния сектор и по-специално малкия и среден бизнес и защита на околната среда и подкрепа за устойчивото развитие. Все цели, които бяха в противовес на целите и дейността на бившите компартии, а и на неразкаялите се техни наследници като БСП.

От своя страна самата Плугчиева трябва да отговори за нейната конкретна роля в качеството й на зам.-министър на земеделието и горите по времето на правителството на НДСВ-ДПС и вицепремиер в правителството на БСП-НДСВ-ДПС. Ето три въпроса:

1. Каква е ролята на Плугчиева за въвеждането и  утвърждаването на замените на гори като процес на унищожаване и застрояване на ценни природни територии? Как Плугчиева допринесе за намаляването на бракониерските сечи в горите и ликвидиране дейността на унищожителите на българската гора, сред който най-много на брой са лица и фирми, свързани с ДПС?
2. Какво направи Плугчиева като зам.-министър за да не пропадне  заемът за горския сектор на Световната банка и по-специално каква е ролята й при изработването на проектозакона за горската компания, заради който банката спря заема, ясно визирайки като причина заложената корупционна схема в работата на бъдещата горска компания?
3. Какво направи Плугчиева в качеството си на вицепремиер за да не бъдат спирани европейски фондове за България и да се прекратят грозните практики (корупция и др.), които доведоха до това спиране?

Отговорите като цяло са ясни. Резултатите от дейността на Плугчиева върху българската гора и върху еврофондовете - също. Не случайно сред много природозащитници тя беше известна като "човека на Доган в БСП". Не случайно и тя, като вицепремиер, отговарящ за еврофондовете и един от адресатите в комуникацията между ЕК и България (напр. второто "скрито" писмо на ЕК от 26 юни 2009 г.) носи вина да бъдат покривани зулумите на близки до партиите от тройната коалиция фирми, получили договори по проекти, финансирани от оперативните програми. Както и на кметове и общинари, отчитащи се в трите партийни централи.

Днес тази жена, която можем да обвиним в управленска некомпетентност и невъзможност да контролира големи финансови ресурси (а вероятно и в съдействие на хора, занимавали се пряко с корупционни практики), иска да бъде вицепрезидент на международна финансова институция. Иска да управлява и контролира многократно по-големи финансови потоци, отколкото онези, за провала на чието усвояване има пряка вина. И това ако не е наглост и нахалство.

Безграничното нахалство на червените мародери.

понеделник, 25 януари 2010 г.

Асен Генов и аз в Дарик - ЗСМШ

Днес в предаването "Кой говори?" на Дарик бяхме заедно с Асен Генов за да говорим за Закона за събранията, митингите и шествията.


                        
     Video thumbnail. Click to play    
     Click To Play    
         

"Белене" тук, "Белене" там...

Вече изминаха обявените навръх Коледа "2-3 седмици", през които трябваше да бъде изготвен план за действие по проекта АЕЦ "Белене", а подобен план още не е представен. Междувременно, без планове и вероятно без да се допита до когото й да било, Българският енергиен холдинг пусна обява, че търси консултант за проекта.

От своя страна се обади и Сергей Цочев от Агенцията за ядрено регулиране. Той обяви, че в АЯР очакват отговорите на НЕК по представените им над 100 бележки и, че ако всичко върви по план, агенцията може да издаде лиценз на проекта до края на юли 2010 г.

С други думи БЕХ, НЕК и АЯР продължават с пълна пара да работят по проекта, нов план за действие на ниво България - Русия няма, а изказванията на БеБе около и след изборите, че ще спре "Белене", могат да минат в графата "поредната лъжа на премиера".

Има разбира се и една друга версия, споделена преди около 3 години от пенсиониран полковник от КГБ на събитие, на което са присъствали и българи. "У нас в Болгарии эсть свой генерал", казал полковникът. Тогава присъстващите не разбрали за кого става дума. Днес май разбираме...

И за пореден път излиза на дневен ред въпросът: докога българските правителства ще служат на Русия?

Танго "Борисов"

Колкото и банално да е, политиката на Бойко Борисов може да се оприличи на танго. Проблемът е, че от едно истинско танго човек остава с много позитивни чувства, докато политиката на БеБе оставя лоши и понякога - направо страховити - усещания за предстоящо зло.

Последните три хода - Закона за електронните съобщения, номинирането и оттеглянето на Желева и Закона за събранията, митингите и шествията - показват именно подобни усещания.

ЗЕС - опит за ограничаване на гражданските свободи, декларирано прекратяване на опита, изказано публично съжаление от БеБе за това, че се е поддал на натиска на обществото (участието му при Росен Петров). Нещо повече, според Борисов той се е поддал на натиска на бандитите, които били "уплашили" обществото, което почнало да протестира.

Желева - неудачна кандидатура, защитаване до последно дори след гафовете й, оттегляне на кандидатурата, деклариране, че тя пак ще бъде "от полза" за народа. (пак там). И какво излезе - Желева все още е управител, но не на фирмата, за която я питаха в Брюксел, а на съвсем друга, може би свързана с бившата Държавна сигурност. Но БеБе продължава да я защитава.

ЗСМШ - опит за ограничаване на гражданските свободи, деклариране (днес в студиото на "Дарик" от депутата на ГЕРБ Ципов) на грешката и на желание да се прави нов закон. Да видим и "високата" реакция за закона, която се предполага да е в подобен стил.

И колкото и Борисов да обяснява, че прилага "философията на каратето" (пак при Р.П.), фактите показват, че той "отстъпва", защото гафовете му (или тези на неговите хора) стават прекалено очевидни дори за самия него. И въпреки това, дори "отстъпил", продължава да държи на първоначалното си мнение, което за голяма част от обществото вече се е превърнало в гаф.

Причината за всички гафове също е очевидна - действието изпреварва мисълта. Което пък е гаранция за тяхната безкрайност. В момента можем да прогнозираме няколко такива - в енергетиката, в околната среда, в пенсионното дело, в еврофондовете...

Илиян Михов като Милен Велчев

Да превъртиш външния дълг на една държава - била тя и България - си е упражнение. Да го направиш така, че тъпото племе да ти се радва - ово йе стандарт :-)))

И понеже племето си е тъпо, идва поредния връткаджия - Илиян Михов. Който иска да модифицира  валутния борд. По един изначално прост начин - като източи малко кинти от фискалния резерв. Информацията - тук.

С други думи ченгето Борисов опитва всички варианти на захлебване...

сряда, 20 януари 2010 г.

ПП ЗЕЛЕНИТЕ: Кандидатурата на Румяна Желева беше провал

Оригиналният текст е тук.

Партия ЗЕЛЕНИТЕ приема със задоволство и облекчение оттеглянето на г-жа Румяна Желева като кандидат за член на Европейската комисия (ЕК) от България.

Г-жа Желева не успя да убеди никого, че е подходящата кандидатура за поста на комисар по „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи“. Споделяме мнението, че тя се яви неподготвена на изслушването в Европейския парламент и не даде нито един точен отговор по същество. Липсата на каквато и да е визия за работата й е много тежък атестат за нейните качества.

Що се отнася до прословутата „кампания срещу Румяна Желева и съпруга й“, искаме да отбележим, че сме изненадани от реакцията на г-жа Желева. Тя не можа да опровергае докрай онези въпроси, които й бяха поставени във връзка с възможен конфликт на интереси. Все още се появяват и нови данни за такъв конфликт на интереси, които – ако бяха станали достояние на ЕП – вероятно щяха да доведат до още по-големи обвинения. За лошото представяне на г-жа Желева несъмнена роля играе и екипът й от Министерство на външните работи. Една от най-нереформираните и затворени за обществеността институции на държавата за пореден път доказа, че основните резултати, които произвежда могат да бъдат описани с една дума – ПРОВАЛ.

ПП ЗЕЛЕНИТЕ изказва възмушението си от действията на Министерството на правосъдието, което – според много български юристи – зае манипулативна позиция по „казуса Желева“ и де факто се опита да суспендира Правилника за действие на Народното събрание, за да замаже конфликта на интереси на кандидат-комисаря на България. Това по същността си беше опит за подвеждане на европейските институции. Напомняме, че единствени ЗЕЛЕНИТЕ по време на предизборната кампания поставихме въпроса от необходимостта Народното събрание да изпълнява своята дейност и функции на основата на специален закон.

Представянето и последвалата „защита“ на Румяна Желева пред Европейския парламент се оказаха в крайна сметка един провал, който лепна поредното черно петно на лицето на България. Тъжно е, когато заради некомпетентността на българските институции, очернен ще бъде българският народ.

Като резултат от всичко смятаме, че оттеглянето на г-жа Желева и от поста министър на външните работи на България е част от правилните ходове, които трябваше да бъдат направени в така създадената ситуация и приветстваме решението за приемане на нейната оставка.

В същото време ПП ЗЕЛЕНИТЕ смятаме, че г-жа Кристалина Георгиева е една силна и компетентна кандидатура за комисар от България. С тази кандидатура се появява сериозна възможност да бъдат намалени щетите от представянето на Румяна Желева и защитниците й. Очакваме г-жа Георгиева да се представи добре пред Европейския парламент и да заеме мястото си в ЕК. Очакваме като член на ЕК, г-жа Георгиева да поддържа и прокарва идеите и вижданията за зелена икономика и зелена енергетика, вече промоцирани от нея в качеството й на висш служител на Световната банка.

За повече информация: Петко Ковачев, тел:0888420453;

Политическа партия ЗЕЛЕНИТЕ – Наблюдател в Европейската Зелена партия, www.zelenite.bg

Руска импресия

събота, 16 януари 2010 г.

Един цвят: Кафяво

Ако трябваше да снима филм за българската политика в последните месеци, Кшищоф Кешловски вероятно би избрал кафявия цвят. В смисъл, че Бойко Борисов продължава да "мята екскременти върху вентилатора", които обаче все повече се връщат върху него и партията му.

Ето един кратък списък на последните самоубийствените ходове на премиера и компанията му (вкл. аверите му от прокуратурата и съда):

1. Румяна Желева - еврокомисар и продължаващите нагли изявления на Борисов, Цецка и прочее след очевадния провал на дамата по време на изслушването.
2. Хитруванията и увъртанията около Закона за електронните съобщения.
3. Законът за генно-модифициараните организми, вкл. лъжата в Народното събрание по време на протеста.
4. Убийството на Б. Цанков и поредното арестуване на (50% от) Маргините, което е на път да се превърне в поредната "сапунка".
5. Повишаването на здравните осигуровки - директно прехвърляне на пари към фармацевтичните компании.
6. Задължителните здравни карти при пътуване в чужбина.
7. Поредната заигравка на поредното правителство с "Дънди прешъс метълс" и разрешаване използването на цианиди при златодобива.
8. Решението на градската прокуратура за събитията от 14.01.2009 г. - "гражданите набиха полицаите".
9. Защитата на ТИМ от изпълнителна и съдебна власт при нарушенията на ОУП - Варна.

С интерес се очаква развръзката при най-рекламираната акция - операция "Наглите". И там обаче нещо взе да понамирисва.

За съжаление, все повече се очертава и една друга "кафява" тенденция - тази на все по-засилващото се налагане на еднолични решения на Бойко Борисов при управлението на държавата. Подплатено със съответното медийно говорене. А това е сигнал за лоши времена.

Дано се, лъжа, но ми се струва, че скоро някои от "гражданите за европейско развитие" ще облекат "кафявите ризи".

В помощ на политиците

Когато чуя подобна реч от български политик може би нещо ще се е променило към по-добро в българската политика и обществен живот.

вторник, 12 януари 2010 г.

В помощ на българските журналисти

С благодарност към Асен Генов, който изработи клипа, който се намира и тук.

"Winning the hearts and minds"

Има ситуации, в които колкото и да ти е смешно и забавно, тъгата надмогва смеха. Това е ситуацията с мен след като завърши изслушването на Румяна Желева в Европейския парламент и последвалата я кратка прес-конференция.

Тази жена е трагикомичен провал и живото доказателство за липсата на качество на "проекта ГЕРБ". Тя не се справи с нито един конкретен въпрос било за потенциалната и работа, било за прословутата й фирма. Тъпотата й блесна, когато реши да "обясни", че я топи друга българска евродепутатка -Антония Първанова. Подобен гаф не бива да си причинява никой, който е тръгнал да се бори за такъв пост.

По съществото на работата, Желева имаше едничката идея, че ще посещава "горещите точки" и ще "убеждава местните власти" да приемат помощта на Европа. Така заприлича на екскурзиант и не промени това, дори когато един евродепутат се опита да й подскаже и други ходове чрез въпроса си. За трите основни слабости можете да видите коментара на "Пловдив - Онлайн".

В края Желева направи още два гафа. Прочете предварително подготвени заключителни думи, които ярко контрастираха с това, което се беше случило по време на изслушването и затвърди усещането, че не е адекватна, не може да реагира на конкретната ситуация и може  би е дебелокожа (гьон-сурат). А на пресконференцията изговори куп объркани неща и на двата въпроса.

С което затвърди усещането, че в момента зад закритите врата на една от залите на ЕП се търси начин как елегантно да бъде отхвърлена кандидатурата й за член на Европейската комисия.

понеделник, 11 януари 2010 г.

Бойко Борисов - финансист, финансист!

Да стигнеш до Израел още не означава да започнеш да разбираш бизнеса, финансите или търговията като евреите. Това разбира се не важи за Бойко Борисов, който знае всичко така или иначе. Стига само някои като Берлускони или Нетаняху да му "подпали моторетката" и нашичкият вече е запретнал ръкави.

Според медиите, които отразяват визитата на БеБе в Израел, тамошният премиер Нетаняху дал идея да се започне със свалянето на ДДС в България с половин процентен пункт на всеки шест месеца веднага, вместо да се чака 2011 г., когато според сметките на ГЕРБ ДДС ще бъде намален с 2 процентни пункта. Ето как "Медиапул" цитира самия БеБе:

"Той каза: данъкът от 10% (върху доходите и корпоративния данък, бел.ред.), който сте направили, е много добър, но вместо от 2011-а да започвате да намалявате ДДС с 2 процента, намали го сега с половин процент, намалявай на шест месеца с половин процент. Това от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока”, разказа Борисов за чутото от Нетаняху.

Българският премиер очевидно не е могъл да устои, защото в отговор на въпрос дали финансовият министър Симеон Дянков ще разреши подобно намаляване на ставката, той заяви: "Надявам се, че ще разреши. Ако не разреши, ще го убедим да го разреши”.

Оттук нататък, освен ако по време на обратния полет не се появят други спешни гениални идеи, можем да очакваме, че Дянков отново ще бъде на нокти. Дали обаче тезата на израелския премиер е валидна?

Ето коментара на "Дневник" по темата. Коментар, който казва основното. В допълнение към това могат да се кажат и следните аргументи срещу реализирането на подобна идея.

1. Липсата на каквато и да е реформа на публичната администрация. Доколкото в администрацията постоянно се генерират очаквания за повече бюджетни разходи, без прекратяването на подобна тенденция и провеждането на реална административна реформа, подобна мярка ще подложи бюджета на допълнителен риск.

2. Традицията да не се намаляват цените. Дори да се намали ДДС с цел да се оживи търговията, това няма да се постигне. В България няма традиция да се намаляват цени. Дори в днешното кризисно - с мирис на дефлация - време, пред очите ни са десетки примери на увеличаване на цените. Мярка като постепенното намаляване на ДДС едва ли би променила подобни тенденции. При липса на свежи пари у крайните потребители подобен подход просто няма да изпълни целта да увеличи скоростта и обема на оборотите в икономиката.

3. При приет бюджет в момента няма яснота кой ще бъде източникът на намалените приходи от ДДС. Дори да става дума само за 170 - 200 милиона лева, това е сума, която би могла да предизвика определени проблеми при лошо стечение на обстоятелствата.

С други думи - отмятането от казаното този път ще е добре за всички.


неделя, 10 януари 2010 г.

Най-краткото резюме на новата история на България

Вдъхновен от различните конкурси за най-българските неща, реших да предизвикам всички историци, барабар с Божидар Димитров, както и Стефан Цанев в качеството му на историко-ориентиран поет-драматург. В резултат се появи резюмето на най-новата ни история. И така...

На 9-ти септември 1944 г. България паднала под игото на Русия. За да преживее някак си игото, съобразителният българин измислил разни полезни неща, сред които блеснал чушкопекът. В момента, когато първите чушки зацвърчали весело в него, откривателите така се развълнували*, че сърдечната им дейност се побъркала и сърцата им се разхлопали. Така се появил шестият сърдечен тон :-)

Това е накратко. Очаквам следващите конкурси на БНТ, които ще разкрият неподозираните тайни на българското историческо вдъхновение.

Да живей българското Liberté!

------------------------
* Липсват доказателства дали развълнуването се е получило поради усещането за предстоящата ситост или подари съответното количество "Академик Неделчев".

събота, 9 януари 2010 г.

За похитените моряци - думба-лумба, за контрабандистите - тишина!

След като разбрахме какво ли не за сомалийските пирати и за похитените български моряци (дай, Боже, да се измъкнат живи и здрави!), очаквано точката сложи Бойко Борисов. В типичния си стил на банкянски хъшлак, БеБе заяви, че бил платил откуп за предишен подобен случай и даде да се разбере, че работи и по сегашния.

Странно обаче е мълчанието на Борисов по един друг случай. По него не се споменава за похитени или задържани български моряци, но той е не по-малко интересен. Защото става въпрос за контрабанда на цигари за България.

Ето текстовете от сайта Грани.Ру.

Карта Греции. Фото с сайта geopoesia.ru Власти Греции задержали сухогруз "Митридат" и его экипаж - 11 граждан России - по подозрению в контрабанде сигарет. Об этом РИА "Новости" сообщила представитель береговой охраны Греции. Судно и груз у моряков конфисковали.
"Во вторник вечером к северу от острова Эвбея было остановлено и обыскано грузовое судно "Митридат" под флагом Того. На нем были обнаружены 7,9 тысячи коробок, в которых было 3,9 миллиона контрабандных пачек сигарет", - сказала собеседница агентства. Какой компании принадлежит судно, пока неизвестно.
Дежурный дипломат посольства России в Греции сообщил агенстству, что информация о задержании россиян к российским дипломатам пока не поступала.


06.01.2010 18:13

В Греции начался суд над российскими моряками


Карта Греции. Фото с сайта geopoesia.ru В Греции на острове Эвбея в городе Халкида начался суд над российскими моряками, которых обвиняют в контрабанде сигарет в особо крупном размере. Об этом РИА "Новости" сообщил глава консульского отдела посольства России в Афинах Виктор Колупаев. По его словам, суд проходит в ускоренном режиме.

Моряков задержали в минувший вторник. Все они являются членами экипажа судна "Митридат", которое шло под флагом Того из Египта в Болгарию. На борту судна были обнаружены около 3,9 милллиона пачек контрабандных сигарет. Судно и груз были изъяты греческими властями.
Посольство России проводит необходимые консультации с адвокатом задержанного капитана и главного механика судна, а также организовало встречи с остальными моряками.
В прокуратуре города Халкида, которая ведет дело российских моряков, от комментариев отказались.

07.01.2010 16:25

Борисов, Дянков, какво ще кажете по този въпрос?

Йезуитите от АЕЦ "Козлодуй"

"05.01.2010 Информационно съобщение. Днес, 5 януари 2010 г., в 22 часа ще започнат технологични операции за спиране на шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй” за планов ремонт, съгласно подадена заявка и получено разрешение от “Електроенергиен системен оператор” ЕАД – София. За спирането е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. По време на плановия престой, който се очаква да продължи до края на следващата седмица, ще бъдат извършени ремонтни работи по клапан, регулиращ разхода на пара към турбината на блока. Предстоящият ремонт е в конвенционалната част на енергийния блок – в машинна зала. Пети енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”, дъщерно дружество на Български енергиен холдинг, днес работи със 100% натоварване на мощността."

Това е оригиналното съобщение на АЕЦ "Козлодуй" за изключването на 6-ти блок за "планов ремонт".

За всеки, който може да чете "между редовете" е ясно, че в централата е имало "събитие", за което ръководството не иска да информира обществото. Това горе-долу написах и във форума на "Дневник" по темата (мнение 1). Впоследствие предположението беше потвърдено и от "Стандарт". В стила на ядрените ни секрети, последва и опит за опровержение, доколкото предположението е било потвърдено и от Асен Агов, народен представител от Синята коалиция. А казаното от народен представител не може да остане без реакция. Крайно нескопосана реакция, прочее. Независимо от това, някои медии бяха вдигнати на всеоръжие за да разгромят поредната "атака" срещу "светинята".

Изводите? Поредното ръководство на АЕЦ "Козлодуй" за пореден път доказа, че живее  в полу-секретния комунизъм отпреди 10-15 г. Хем се опитва да се представи за открито и даващо информация според съвременните изисквания, хем крие "събитията" и проблемите с ревността на партиен секретар от 1960 г. Сегашната информация за "събитието" обаче показва, че са достигнати нови върхове в йезуитщината на ръководителите и ПР-ите на централата.

Някой ще каже - нищо и никакъв клапан, защо се заяждаш? И няма да е прав/а. Помните ли 1 март 2006 г.? Тогава аварира една от циркулационните помпи на 5-ти блок и когато започнаха да намаляват мощността се оказа, че графитените пръти на СУЗ-а са се заклинили. Питайте на колко хора им побеляха косите за 6-7 часа...

Склонен съм да се съглася с Асен Агов за загубите. Но те обикновено са вторичния проблем и служат за допълнително доказателство, че атомните централи не произвеждат евтин ток. Основният проблем си остава безопасността. И по-точно липсата на готовност да се реагира адекватно на уж невинни "събития". Камо ли да се предвиждат и да се предотвратяват. Част от тази липса е пълното и безметежно доверие на българските енергетици във фирмите-производители на оборудване. Които обикновено са руски! Както беше и в случая от 1 март 2006 г.

Сега отново имаме случай с недоизкусурен ремонт отпреди няколко месеца. И авария, довела до спиране на блока, която се крие два дни. Очевидно има вина и виновни. Има и съзнание за тази вина, но и пореден опит всичко да се покрие, чрез безумното представяне на проблема като "планов ремонт". Тепърва ще се разбере коя е причината за дефекта. На производителя, на този, който е извършил ремонта или на този, който оперира реактора. Дотогава - отдайте благодарност в молитвите си, че този път нещата не са се развили както преди 4 години.

И не се чудете, защо са критиките към централата, а и към всички атомни централи. Докато основният подход е да се крие информация и да се плаща безпроблемно на недобросъвестни доставчици и други партньори по договори ще е така.

Защото полу-гласността на полу-комунистическите ръководители, информационни екипи и ПР-и от АЕЦ "Козлодуй" е вредна и опасна за българите. Въпрос на шанс е, че тази опасност все още не се е превърнала в жесток и необратим факт.

сряда, 6 януари 2010 г.

Роналд Рейгън за правото да притежаваш оръжие или защо не трабва да се заменя свобода за (често измислена) сигурност



Публикувам извадка от текст, в който тогавашният (1975 г.) губернатор на Калифорния, Роналд Рейгън, защитава правото на притежаване на оръжие от обикновените хора. Публикувам го не заради въпроса за оръжията, а заради опасностите, които Рейгън вижда за хората от разширяването на правителствените пълномощия. Подобно неправомерно и ненужно разширяване МВР и правителството искат с предложенията за промяна в Закона за електронните съобщения. Важният въпрос е какво иска правителството и дали трябва да получи повече контрол върху ВСИЧКИ, а не само върху истинските престъпници, както негови представители благовидно се опитват да ни убедят.

Препоръчвам извадката на всички, които мислят, че "нищо лошо не правят" и правителството трябва да ги защити от бандитите, включително и за сметка на собствената им свобода. Пълният текст е тук.

"...

И днес в Америка има хора, които изцяло се доверяват на правителството по въпросите на безопасността на държавата и безопасността на личността. И когато правителството не успява изцяло да реши тези въпроси, те се изказват за разширяване на пълномощията на правителството. И когато правителството не успява да се справи с ръста на престъпността в рамките на пълномощията, предоставени му от Конституцията, тогава тези хора искат още повече да се разширят пълномощията на властта, даже за сметка на потъпкването на Конституцията. Постъпвайки по подобен начин, отказвайки се от конституционно даденото им право да притежават и носят оръжие, те прехвърлят грижата по осигуряването на собствената си безопасност върху правителството, което във всички времена е било главен източник на деспотизъм.

Лорд Ектън е казал, че властта развращава. В такъв случай колкото повече властови пълномощия предоставим на правителството, толкова  по-развратено ще бъде то. А ако ние се съгласим с това, че правителството е длъжно да ни лиши от правото да притежаваме оръжие, по този начин сами ще се лишим от средство за борба с покварената власт. Постъпвайки по подобен начин, ние ще постигнем само едно - нашето пълно подчинение от властта. Когато диктаторите заграбват властта, те първо извършват конфискация на оръжието. Подобна мярка значително улеснява работата на тайната полиция и освен това властта с лекота налага волята си на народа. Аз съм убеден в това, че лидерите на нашата държава се ръководят от съображения, насочени към благото и процъфтяването на нашата велика страна. Аз съм абсолютно убеден в това, че никой от тях не крои планове за налагане на диктатура. Но това съвсем не означава, че положението не може да се промени. Всяка нация, а ние не сме изключение, делегирала властови пълномощия на група избрани лица, вътрешно винаги е готова да посрещне с отворени обятия "освободителя на белия кон". Обаче фактът, че обществото не е обезоръжено, а следователно не е безпомощно, се явява като мощен сдържащ фактор, който ни предпазва от появата на подобен "освободител" или всеки друг стремящ се да заграби властта по незаконен начин. 

Навремето са казвали, че Господ Бог е създал хората, а "Колт"-ът е изравнил техните права и възможности. Освен това, огнестрелното оръжие служи като допълнителна гаранция и още едно напомняне, че народът и правителството са равноправни. И това напомняне става особено актуално тогава, когато правителството забравя, че то трябва да служи на избралия го народ, а не да го управлява."

вторник, 5 януари 2010 г.

Благодаря за признанието, г-жо Манева, но не вярвам, че ще правите нещо ново и добро

"Ако това се случи, ще издадем специални указания към бургаската екоинспекция да подлага на сериозни екооценки (ОВОС) всички инвестиционни намерения. Опасявам се обаче, че ако проектите там се раздробяват на малки сгради основанията ни да ги отхвърляме ще са уязвими". Това според "Дневник" са думи на заместник министъра на околната среда и водите, г-жа Евдокия Манева, казани по повод делото срещу ОУП на Царево и възможните действия на МОСВ ако Висшият административен съд все пак признае плана за законен.

Това са исторически думи! Г-жа Манева признава правотата на природозащитните организации в една отдавнашна битка, в която тя като министър (1997-2001) често беше на отсрещната страна. А именно, че недобросъвестните инвеститори разделяха - и продължават да разделят - големите проекти, там където е възможно на по-малки, за да избягват ОВОС или да покажат по-малко въздействие от реално очакваното. Сигурно стотици проекти, по които НПО са възразявали и с този аргумент, са минали, включително и с нейния подпис.  Защото пак Евдокия Манева навремето каза следните, също исторически, думи: "Докато съм министър няма да спра нито едно инвестиционно предложение заради ОВОС."

Благодаря Ви, г-жо Манева, за признанието, че сме били прави! Това, разбира се, няма да оправи зулумите, нанесени на природата и на човешкото здраве, но все е нещо.

От друга страна, за мен е ясно, че промяна в политиката на МОСВ към затягане на процедурите по ОВОС и спиране на вредни инвестиции няма да има. Освен, разбира се, по строго селективни - политически или икономически - причини. Доказателството?

Новият шеф на Изпълнителната агенция по околна среда се казва Ваня Григорова. Човекът, който като шеф на отдел (по-късно дирекция) успя да защити развитието и цъфтежа на ОВОС-аджийската мафия, и да прокара изгодни за замърсителите легални и нелегални методи за заобикаляне на процедурите. Човекът, който превърна думите "оценка за въздействие върху околната среда" в мръсни думи, в подигравка с духа на закона. Човекът, вярно служил на плеяда министри в техните успешни опити да превърнат ОВОС и комплексните разрешителни в политико-икономическа далавера.

Мафията отново ликува!

неделя, 3 януари 2010 г.

Моята луда, луда 2009-та

Е, приключи! 2009-та се затвори по един странен и луд начин, както и започна.

А започна с януарските протести и погрома на милиционерите над хората на площада. С което стана ясно, че тройната коалиция ще отиде на предстоящите избори обвита от народната омраза и недоволство.

През март излезе и регистрацията на ПП "ЗЕЛЕНИТЕ". Съдът ни мота няколко месеца, включително имаше изнесени документи от деловодството към "конкуренцията" и фактическа грешка на съда, но накрая нещата си дойдоха на мястото.

Следващите месеци преминаха под знака на предизборните кампании и изборите за Европейски парламент и 41-то Народно събрание. Едва ли някой може да си представи лудостта на тези първи за ЗЕЛЕНИТЕ кампании, правени без пари (само с дарения от граждани, симпатизанти и членове на партията), без да се плаща за скъпи медийни реклами (то и нямаше смисъл, след като от някои медии си казаха, че дори да плащаме няма да ни излъчват!), само на ентусиазъм и на добронамереността на хората. Включително - и това искам да го подчертая - на добронамереността на немалко журналисти. Защото ако много медии са в подчинено положение на разни интереси, то от друга страна много журналисти са с ясни и точни критерии за реалността и се опитват да защитят позицията си доколкото е възможно в тези времена.

Някъде през пролетта София пак се оказа зарината в боклуци. Започнаха се едни прескачания на препятствия по улиците, едни "стрелби" по медиите, някакви щабове и контращабове се правеха... Всуе, Бойко се оказа поредния кмет, който се оплете в боклукчийската мафия и "заводските" строежи на бъдещия... Всъщност бъдещ какво? Комай поредният бъдещ проект, за който Европейската комисия ще санкционира България. В едно са прави суходолци - докато някакви хора се натутат как да приберат парите, те и техните деца страдат от некадърността и недобронамереността на общинари и концесионери.

През май се случи чудо - в Поморие излязоха почти 15000 души (над 60% от имащите право на глас) и на референдум казаха "НЕ" на "Бургас - Александруполис"! Студен душ поля тройните бандити от правителството и руската маша Гоце.

За кампанията в Стара Загора и Бургас навъртях над 6000 километра. И искам специално да благодаря на всички, които помагаха в двата района - кандидатите в листите, членовете на партията, приятелите, роднините, симпатизантите. Надявам се в привидно спокойните следващи 18-20 месеца без избори да успеем да развием и доизградим започнатото с тях.

Август! Винаги има август :))) Тази година - малко почивка и много лудост. БЕРОЕ - другата зелена кауза, започна да мачка в "А" група. И пак започнахме да мечтаем. Дните 14 и 15 август ще останат записани в личната ми история. 14-ти с неописуемия концерт на "Faith no More" и шоуто на (позитивната) откачалка Майк Патън. 15-ти - с лудото пътуване и всички истории преди, по време на и след мача ЦСКА - БЕРОЕ в Сливен. Но през септември започна "Лудата банда: епизод 2". Без пари, под формалната собственост на Клуба на ветераните и на Националния фен-клуб, през есента отборът записа славни мачове и победи над "Левски" и "Локомотив" (Пловдив) като гости. В най-трудния период - през ноември и декември - разгромяваме водача "Литекс" и с две победи като гости за Купата вече сме на четвъртфинал където чакаме под Аязмото ЦСКА. А с тях винаги имаме сметки за уреждане.

Като говорим за пари - кризата разказа играта на държавата. Шайката на коалиционното трио похарчи стотици милиони за глупости и"дребни подаръци" на "наши хора". И остави хазната празна, а устата на Бойко - вечно пълна с оправдания. Ясно е, че правителството е пълно с леблебии, ама поне да слушат какво им се говори. Само в МОСВ нямат оправдания - и Караджова, и Манева са били на високи позиции в същото министерство и работата им е ясна. Затова имаме и много високи изисквания към тях от самото начало, затова и критиките към тях са без "гратисен" период. За разрешаването на цианидните технологии в златодобива например.

Трябва да кажа и няколко думи за Института за зелена политика. Макар и в сянката на изборите, успяхме да направим две много важни неща. Първото е публикуването на брошура за общественото участие на местно и регионално ниво при прилагането на Конвенциите от Рио. Втората ни задачка  - заедно с други колеги - започна със засилването на Коалицията за устойчиво ползване на европейските фондове в България. И ще продължи през 2010 г. с написването на мониторингов доклад как се харчат парите в България.

В края на годината стана факт и отдавна очакваното оттегляне на германската RWE от провалилия се за пореден път проект АЕЦ "Белене".Германците чакаха, чакаха, дори нашите нерви скъсаха от чакане, за да разберат най-накрая, че енергийният бизнес с българите е най-прекият път към ада. Да им се чуди човек на акъла - през юли 2008, техни топ-хора ни обясняваха, как щели да научат българите на коректен и честен бизнес в енергетиката без корупция и политически игри с Русия. Де ги сега, да ги питам дали "се предават". :)))

Бойко Борисов доказа, че да му се доверява човек е опасно и контрапродуктивно. Не поиска да помогне, за да се наложи закона във Варна, където фирми, свързани с ТИМ мачкат и хора, и институции, за да си оправят далаверите с ОУП-а и с прословутата "Алея Първа". След срещата с Путин в Гданск и последвалите министерски визити и разговори на междуправителствената комисия, все по-очевидно стана, че правителството кляка  пред Русия за енергийните проекти.

Виж, Мартин Димитров се опита да раздвижи нещата в Парламента. Дискусиите за АЕЦ "Белене" и за Енергийната стратегия до 2020 г. са свеж полъх на откритостта в тази институция. Дано станат заразителни и за другите комисии.

Симеон Дянков е безспорния герой на правителството. Казвам го като човек, който 15 г. води спорове и дебати против основните политики на Световната банка. Този човек е интересен с това, че открито каза: "Майната им на досегашните схеми, връзки и лобита, не познавам никой и не ми пука." И май е единственият, който прави (в повечето случаи), това което казва. Което е някакъв малък оптимизъм за 2010 г.

Защото останалите, от милиционерското крило на ГЕРБ гласуваха заедно с АТАКА на първо четене ЗА тоталното следене на българските граждани. С което отвориха вратата към заветната мечта на "червените" - създаването на политическа полиция в България!

Затова и 2010 г. ще започне с... протести, разбира се :-)

петък, 1 януари 2010 г.

"Тихо! Это наш парень говорит"

Кръчма с телевизор. На една от масите - група руснаци. Веселят се нещо, пият както си знаят. Тече "Панорама". Изведнъж единият, гледайки към телевизора, казва: "Тихо! Это наш парень говорит".

Тяхното "момче", което говори "по телевизора" е Трайчо Трайков, министър на икономиката, енергетиката и туризма на България. Групата руснаци са част от делегацията, водена от руския министър на енергетиката Сергей Шматко. Кръчмата се намира някъде в София, а цялата случка се развива на 11 декември 2009 г.

Какво се случва на 11.12.2009 г. в София? Руската делегация преговаря с Трайков, а после и с Борисов за енергийните проекти АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас - Александруполис". И по трите има проблеми и руснаците недоволстват и са нетърпеливи. Ето как "Монитор" вижда резултатите.

А на връх Коледа, Трайчо като подплашен заек драсна към Москва. Резултатите - според официалната публикация на Министерството на енергетиката на Русия.

Съвсем скоро, само след "две-три" седмици, докато се приготви "конкретния план за действие" за АЕЦ "Белене", ще имаме отговор на въпроса: е ли Трайчо поредния техен "парень" в България или ще станем свидетели на чудо - българско правителство да прати руснаците "к чертовой матери"? Въпреки, че за втората възможност шансовете са като във вица за Асан и Айшето: "дано, дано ама надали".