вторник, 26 януари 2010 г.

"Нашите" обръчи се завръщат?

Няколко пъти вече предупреждавах за грешните ходове на двете управляващи Министерството на околната среда и водите - Нона Караджова (министър) и Евдокия Манева (зам.-министър). Едно, че са ни "ресор", и второ - знаем се отдавна, знаем какво да очакваме от тях.

Изглежда, че не си вземат поука. Първият "сет" беше с промените в Закона за опазване на околната среда (ОВОС-аджийската мафия вече празнува), с разрешаването на цианидите в златодобива, с връщането на някои знакови (в отрицателния смисъл) лица в МОСВ, най-фрапиращият пример сред които е Ваня Григорова, и със закона за ГМО.

Вторият "сет" се очертава да бъде завръщането на фирмите от "нашите" обръчи. Говорим за любими от предишния период на пребиваване на госпожите в МОСВ фирми на консултанти, ОВОС-аджии и т.н.  Един от основните играчи, фирмата "П", е на път да се завърне триумфално като основен контрактор по най-различни оценки.

(В този бизнес фирмите имат горе-долу сравним капацитет и работят с привлечени външни експерти. Тоест основното условие при равни други е приближението до "властта".)

Пиша това като предупреждение. Да го наречем принцип на предпазливостта. Добре е да се следят резултатите от обществените поръчки, свързани с екологични оценки на стратегии, програми и планове за управление. Например за екологична оценка на Националната програма за възобновяеми енергийни източници.

Та, г-жо Караджова и г-жо Манева - вместо да се занимавате с уреждане на "нашите" фирми, не е ли по-добре да се замислите какво ще правите с някои наказателни процедури на ЕС, които вече текат срещу България. Не да ги криете, като тази за едно от сметищата, финансирани по ИСПА.

Няма коментари:

Публикуване на коментар