събота, 9 януари 2010 г.

За похитените моряци - думба-лумба, за контрабандистите - тишина!

След като разбрахме какво ли не за сомалийските пирати и за похитените български моряци (дай, Боже, да се измъкнат живи и здрави!), очаквано точката сложи Бойко Борисов. В типичния си стил на банкянски хъшлак, БеБе заяви, че бил платил откуп за предишен подобен случай и даде да се разбере, че работи и по сегашния.

Странно обаче е мълчанието на Борисов по един друг случай. По него не се споменава за похитени или задържани български моряци, но той е не по-малко интересен. Защото става въпрос за контрабанда на цигари за България.

Ето текстовете от сайта Грани.Ру.

Карта Греции. Фото с сайта geopoesia.ru Власти Греции задержали сухогруз "Митридат" и его экипаж - 11 граждан России - по подозрению в контрабанде сигарет. Об этом РИА "Новости" сообщила представитель береговой охраны Греции. Судно и груз у моряков конфисковали.
"Во вторник вечером к северу от острова Эвбея было остановлено и обыскано грузовое судно "Митридат" под флагом Того. На нем были обнаружены 7,9 тысячи коробок, в которых было 3,9 миллиона контрабандных пачек сигарет", - сказала собеседница агентства. Какой компании принадлежит судно, пока неизвестно.
Дежурный дипломат посольства России в Греции сообщил агенстству, что информация о задержании россиян к российским дипломатам пока не поступала.


06.01.2010 18:13

В Греции начался суд над российскими моряками


Карта Греции. Фото с сайта geopoesia.ru В Греции на острове Эвбея в городе Халкида начался суд над российскими моряками, которых обвиняют в контрабанде сигарет в особо крупном размере. Об этом РИА "Новости" сообщил глава консульского отдела посольства России в Афинах Виктор Колупаев. По его словам, суд проходит в ускоренном режиме.

Моряков задержали в минувший вторник. Все они являются членами экипажа судна "Митридат", которое шло под флагом Того из Египта в Болгарию. На борту судна были обнаружены около 3,9 милллиона пачек контрабандных сигарет. Судно и груз были изъяты греческими властями.
Посольство России проводит необходимые консультации с адвокатом задержанного капитана и главного механика судна, а также организовало встречи с остальными моряками.
В прокуратуре города Халкида, которая ведет дело российских моряков, от комментариев отказались.

07.01.2010 16:25

Борисов, Дянков, какво ще кажете по този въпрос?

6 коментара:

  1. Ама,че тъпизъм,Бойко да не е кореспондент на БТА ?А Дянков би ти казал ,че си кръгъл глапак !

    ОтговорИзтриване
  2. Има ли начин тия текстове да са преведени? Не сме длъжни да знаем всички езици, нали? Живеем в България и официалния език е български. Има хора (представи си), които не са учили руски.

    ОтговорИзтриване
  3. @ Анонимен: Важен е различният подход - самохвалството в единия случай и мълчанието в другия. Особено като говорим за сериозен проблем, какъвто е контрабандата на цигари. А какво би ми казал Дянков няма значение, важното е да изпуска от поглед митниците.

    ОтговорИзтриване
  4. Руски моряци са задържани в Гърция за контрабанда

    Гръцките власти задържаха товарния кораб "Митридат" и неговия екипаж - 11 руски граждани - по подозрение в контрабанда на цигари. За това съобщи представител на бреговата охрана на Гърция пред РИА "Новости". Корабът и товарът бяха конфискувани.

    "Във вторник вечерта северно от остров Евбея беше спрян и обискиран товарния кораб "Митридат", плаващ под тогоански флаг. На него бяха открити 7,9 хиляди кашона, в които имаше 3,9 милиона контрабандни кутии цигари", - каза събеседничката на агенцията. На коя компания принадлежи корабът до момента е неизвестно.

    Дежурният дипломат в посолството на Русия в Гърция съобщи за агенцията, че информация за задържането на руснаци засега не е постъпвала в посолството.
    06.01.2010

    ОтговорИзтриване
  5. В Гърция започна делото срещу руските моряци

    В Гърция, в град Халкида на остров Евбея започна делото срещу руските моряци, които са обвинени в контрабанда на цигари в особено големи размери. Това съобщи за РИА "Новости" шефът на консулския отдел на посолството на Русия в Атина, Виктор Колупаев. По думите му делото преминава в ускорен режим.

    Моряците са задържани във вторник. Всички са от екипажа на кораба "Митридат", който е плавал под тогоански флаг от Египет за България. На борда му бяха открити около 3,9 милиона кутии контрабандни цигари. Корабът и товарът бяха конфискувани от гръцките власти.

    Посолството на Русия провежда необходимите консултации с адвоката на задържания капитан и на главния механик на кораба, а също така организира срещи с останалите моряци.

    В прокуратурата на град Халкида, която води делото на руските моряци, отказаха коментари.

    07.01.2010

    ОтговорИзтриване
  6. Интересно е какви са били марките цигари на кораба. Дали не е трябвало все пак да влязат нелегално в България, по някакъв начин?

    ОтговорИзтриване