сряда, 20 януари 2010 г.

ПП ЗЕЛЕНИТЕ: Кандидатурата на Румяна Желева беше провал

Оригиналният текст е тук.

Партия ЗЕЛЕНИТЕ приема със задоволство и облекчение оттеглянето на г-жа Румяна Желева като кандидат за член на Европейската комисия (ЕК) от България.

Г-жа Желева не успя да убеди никого, че е подходящата кандидатура за поста на комисар по „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи“. Споделяме мнението, че тя се яви неподготвена на изслушването в Европейския парламент и не даде нито един точен отговор по същество. Липсата на каквато и да е визия за работата й е много тежък атестат за нейните качества.

Що се отнася до прословутата „кампания срещу Румяна Желева и съпруга й“, искаме да отбележим, че сме изненадани от реакцията на г-жа Желева. Тя не можа да опровергае докрай онези въпроси, които й бяха поставени във връзка с възможен конфликт на интереси. Все още се появяват и нови данни за такъв конфликт на интереси, които – ако бяха станали достояние на ЕП – вероятно щяха да доведат до още по-големи обвинения. За лошото представяне на г-жа Желева несъмнена роля играе и екипът й от Министерство на външните работи. Една от най-нереформираните и затворени за обществеността институции на държавата за пореден път доказа, че основните резултати, които произвежда могат да бъдат описани с една дума – ПРОВАЛ.

ПП ЗЕЛЕНИТЕ изказва възмушението си от действията на Министерството на правосъдието, което – според много български юристи – зае манипулативна позиция по „казуса Желева“ и де факто се опита да суспендира Правилника за действие на Народното събрание, за да замаже конфликта на интереси на кандидат-комисаря на България. Това по същността си беше опит за подвеждане на европейските институции. Напомняме, че единствени ЗЕЛЕНИТЕ по време на предизборната кампания поставихме въпроса от необходимостта Народното събрание да изпълнява своята дейност и функции на основата на специален закон.

Представянето и последвалата „защита“ на Румяна Желева пред Европейския парламент се оказаха в крайна сметка един провал, който лепна поредното черно петно на лицето на България. Тъжно е, когато заради некомпетентността на българските институции, очернен ще бъде българският народ.

Като резултат от всичко смятаме, че оттеглянето на г-жа Желева и от поста министър на външните работи на България е част от правилните ходове, които трябваше да бъдат направени в така създадената ситуация и приветстваме решението за приемане на нейната оставка.

В същото време ПП ЗЕЛЕНИТЕ смятаме, че г-жа Кристалина Георгиева е една силна и компетентна кандидатура за комисар от България. С тази кандидатура се появява сериозна възможност да бъдат намалени щетите от представянето на Румяна Желева и защитниците й. Очакваме г-жа Георгиева да се представи добре пред Европейския парламент и да заеме мястото си в ЕК. Очакваме като член на ЕК, г-жа Георгиева да поддържа и прокарва идеите и вижданията за зелена икономика и зелена енергетика, вече промоцирани от нея в качеството й на висш служител на Световната банка.

За повече информация: Петко Ковачев, тел:0888420453;

Политическа партия ЗЕЛЕНИТЕ – Наблюдател в Европейската Зелена партия, www.zelenite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар