сряда, 6 януари 2010 г.

Роналд Рейгън за правото да притежаваш оръжие или защо не трабва да се заменя свобода за (често измислена) сигурност



Публикувам извадка от текст, в който тогавашният (1975 г.) губернатор на Калифорния, Роналд Рейгън, защитава правото на притежаване на оръжие от обикновените хора. Публикувам го не заради въпроса за оръжията, а заради опасностите, които Рейгън вижда за хората от разширяването на правителствените пълномощия. Подобно неправомерно и ненужно разширяване МВР и правителството искат с предложенията за промяна в Закона за електронните съобщения. Важният въпрос е какво иска правителството и дали трябва да получи повече контрол върху ВСИЧКИ, а не само върху истинските престъпници, както негови представители благовидно се опитват да ни убедят.

Препоръчвам извадката на всички, които мислят, че "нищо лошо не правят" и правителството трябва да ги защити от бандитите, включително и за сметка на собствената им свобода. Пълният текст е тук.

"...

И днес в Америка има хора, които изцяло се доверяват на правителството по въпросите на безопасността на държавата и безопасността на личността. И когато правителството не успява изцяло да реши тези въпроси, те се изказват за разширяване на пълномощията на правителството. И когато правителството не успява да се справи с ръста на престъпността в рамките на пълномощията, предоставени му от Конституцията, тогава тези хора искат още повече да се разширят пълномощията на властта, даже за сметка на потъпкването на Конституцията. Постъпвайки по подобен начин, отказвайки се от конституционно даденото им право да притежават и носят оръжие, те прехвърлят грижата по осигуряването на собствената си безопасност върху правителството, което във всички времена е било главен източник на деспотизъм.

Лорд Ектън е казал, че властта развращава. В такъв случай колкото повече властови пълномощия предоставим на правителството, толкова  по-развратено ще бъде то. А ако ние се съгласим с това, че правителството е длъжно да ни лиши от правото да притежаваме оръжие, по този начин сами ще се лишим от средство за борба с покварената власт. Постъпвайки по подобен начин, ние ще постигнем само едно - нашето пълно подчинение от властта. Когато диктаторите заграбват властта, те първо извършват конфискация на оръжието. Подобна мярка значително улеснява работата на тайната полиция и освен това властта с лекота налага волята си на народа. Аз съм убеден в това, че лидерите на нашата държава се ръководят от съображения, насочени към благото и процъфтяването на нашата велика страна. Аз съм абсолютно убеден в това, че никой от тях не крои планове за налагане на диктатура. Но това съвсем не означава, че положението не може да се промени. Всяка нация, а ние не сме изключение, делегирала властови пълномощия на група избрани лица, вътрешно винаги е готова да посрещне с отворени обятия "освободителя на белия кон". Обаче фактът, че обществото не е обезоръжено, а следователно не е безпомощно, се явява като мощен сдържащ фактор, който ни предпазва от появата на подобен "освободител" или всеки друг стремящ се да заграби властта по незаконен начин. 

Навремето са казвали, че Господ Бог е създал хората, а "Колт"-ът е изравнил техните права и възможности. Освен това, огнестрелното оръжие служи като допълнителна гаранция и още едно напомняне, че народът и правителството са равноправни. И това напомняне става особено актуално тогава, когато правителството забравя, че то трябва да служи на избралия го народ, а не да го управлява."

Няма коментари:

Публикуване на коментар