неделя, 3 януари 2010 г.

Моята луда, луда 2009-та

Е, приключи! 2009-та се затвори по един странен и луд начин, както и започна.

А започна с януарските протести и погрома на милиционерите над хората на площада. С което стана ясно, че тройната коалиция ще отиде на предстоящите избори обвита от народната омраза и недоволство.

През март излезе и регистрацията на ПП "ЗЕЛЕНИТЕ". Съдът ни мота няколко месеца, включително имаше изнесени документи от деловодството към "конкуренцията" и фактическа грешка на съда, но накрая нещата си дойдоха на мястото.

Следващите месеци преминаха под знака на предизборните кампании и изборите за Европейски парламент и 41-то Народно събрание. Едва ли някой може да си представи лудостта на тези първи за ЗЕЛЕНИТЕ кампании, правени без пари (само с дарения от граждани, симпатизанти и членове на партията), без да се плаща за скъпи медийни реклами (то и нямаше смисъл, след като от някои медии си казаха, че дори да плащаме няма да ни излъчват!), само на ентусиазъм и на добронамереността на хората. Включително - и това искам да го подчертая - на добронамереността на немалко журналисти. Защото ако много медии са в подчинено положение на разни интереси, то от друга страна много журналисти са с ясни и точни критерии за реалността и се опитват да защитят позицията си доколкото е възможно в тези времена.

Някъде през пролетта София пак се оказа зарината в боклуци. Започнаха се едни прескачания на препятствия по улиците, едни "стрелби" по медиите, някакви щабове и контращабове се правеха... Всуе, Бойко се оказа поредния кмет, който се оплете в боклукчийската мафия и "заводските" строежи на бъдещия... Всъщност бъдещ какво? Комай поредният бъдещ проект, за който Европейската комисия ще санкционира България. В едно са прави суходолци - докато някакви хора се натутат как да приберат парите, те и техните деца страдат от некадърността и недобронамереността на общинари и концесионери.

През май се случи чудо - в Поморие излязоха почти 15000 души (над 60% от имащите право на глас) и на референдум казаха "НЕ" на "Бургас - Александруполис"! Студен душ поля тройните бандити от правителството и руската маша Гоце.

За кампанията в Стара Загора и Бургас навъртях над 6000 километра. И искам специално да благодаря на всички, които помагаха в двата района - кандидатите в листите, членовете на партията, приятелите, роднините, симпатизантите. Надявам се в привидно спокойните следващи 18-20 месеца без избори да успеем да развием и доизградим започнатото с тях.

Август! Винаги има август :))) Тази година - малко почивка и много лудост. БЕРОЕ - другата зелена кауза, започна да мачка в "А" група. И пак започнахме да мечтаем. Дните 14 и 15 август ще останат записани в личната ми история. 14-ти с неописуемия концерт на "Faith no More" и шоуто на (позитивната) откачалка Майк Патън. 15-ти - с лудото пътуване и всички истории преди, по време на и след мача ЦСКА - БЕРОЕ в Сливен. Но през септември започна "Лудата банда: епизод 2". Без пари, под формалната собственост на Клуба на ветераните и на Националния фен-клуб, през есента отборът записа славни мачове и победи над "Левски" и "Локомотив" (Пловдив) като гости. В най-трудния период - през ноември и декември - разгромяваме водача "Литекс" и с две победи като гости за Купата вече сме на четвъртфинал където чакаме под Аязмото ЦСКА. А с тях винаги имаме сметки за уреждане.

Като говорим за пари - кризата разказа играта на държавата. Шайката на коалиционното трио похарчи стотици милиони за глупости и"дребни подаръци" на "наши хора". И остави хазната празна, а устата на Бойко - вечно пълна с оправдания. Ясно е, че правителството е пълно с леблебии, ама поне да слушат какво им се говори. Само в МОСВ нямат оправдания - и Караджова, и Манева са били на високи позиции в същото министерство и работата им е ясна. Затова имаме и много високи изисквания към тях от самото начало, затова и критиките към тях са без "гратисен" период. За разрешаването на цианидните технологии в златодобива например.

Трябва да кажа и няколко думи за Института за зелена политика. Макар и в сянката на изборите, успяхме да направим две много важни неща. Първото е публикуването на брошура за общественото участие на местно и регионално ниво при прилагането на Конвенциите от Рио. Втората ни задачка  - заедно с други колеги - започна със засилването на Коалицията за устойчиво ползване на европейските фондове в България. И ще продължи през 2010 г. с написването на мониторингов доклад как се харчат парите в България.

В края на годината стана факт и отдавна очакваното оттегляне на германската RWE от провалилия се за пореден път проект АЕЦ "Белене".Германците чакаха, чакаха, дори нашите нерви скъсаха от чакане, за да разберат най-накрая, че енергийният бизнес с българите е най-прекият път към ада. Да им се чуди човек на акъла - през юли 2008, техни топ-хора ни обясняваха, как щели да научат българите на коректен и честен бизнес в енергетиката без корупция и политически игри с Русия. Де ги сега, да ги питам дали "се предават". :)))

Бойко Борисов доказа, че да му се доверява човек е опасно и контрапродуктивно. Не поиска да помогне, за да се наложи закона във Варна, където фирми, свързани с ТИМ мачкат и хора, и институции, за да си оправят далаверите с ОУП-а и с прословутата "Алея Първа". След срещата с Путин в Гданск и последвалите министерски визити и разговори на междуправителствената комисия, все по-очевидно стана, че правителството кляка  пред Русия за енергийните проекти.

Виж, Мартин Димитров се опита да раздвижи нещата в Парламента. Дискусиите за АЕЦ "Белене" и за Енергийната стратегия до 2020 г. са свеж полъх на откритостта в тази институция. Дано станат заразителни и за другите комисии.

Симеон Дянков е безспорния герой на правителството. Казвам го като човек, който 15 г. води спорове и дебати против основните политики на Световната банка. Този човек е интересен с това, че открито каза: "Майната им на досегашните схеми, връзки и лобита, не познавам никой и не ми пука." И май е единственият, който прави (в повечето случаи), това което казва. Което е някакъв малък оптимизъм за 2010 г.

Защото останалите, от милиционерското крило на ГЕРБ гласуваха заедно с АТАКА на първо четене ЗА тоталното следене на българските граждани. С което отвориха вратата към заветната мечта на "червените" - създаването на политическа полиция в България!

Затова и 2010 г. ще започне с... протести, разбира се :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар