вторник, 5 януари 2010 г.

Благодаря за признанието, г-жо Манева, но не вярвам, че ще правите нещо ново и добро

"Ако това се случи, ще издадем специални указания към бургаската екоинспекция да подлага на сериозни екооценки (ОВОС) всички инвестиционни намерения. Опасявам се обаче, че ако проектите там се раздробяват на малки сгради основанията ни да ги отхвърляме ще са уязвими". Това според "Дневник" са думи на заместник министъра на околната среда и водите, г-жа Евдокия Манева, казани по повод делото срещу ОУП на Царево и възможните действия на МОСВ ако Висшият административен съд все пак признае плана за законен.

Това са исторически думи! Г-жа Манева признава правотата на природозащитните организации в една отдавнашна битка, в която тя като министър (1997-2001) често беше на отсрещната страна. А именно, че недобросъвестните инвеститори разделяха - и продължават да разделят - големите проекти, там където е възможно на по-малки, за да избягват ОВОС или да покажат по-малко въздействие от реално очакваното. Сигурно стотици проекти, по които НПО са възразявали и с този аргумент, са минали, включително и с нейния подпис.  Защото пак Евдокия Манева навремето каза следните, също исторически, думи: "Докато съм министър няма да спра нито едно инвестиционно предложение заради ОВОС."

Благодаря Ви, г-жо Манева, за признанието, че сме били прави! Това, разбира се, няма да оправи зулумите, нанесени на природата и на човешкото здраве, но все е нещо.

От друга страна, за мен е ясно, че промяна в политиката на МОСВ към затягане на процедурите по ОВОС и спиране на вредни инвестиции няма да има. Освен, разбира се, по строго селективни - политически или икономически - причини. Доказателството?

Новият шеф на Изпълнителната агенция по околна среда се казва Ваня Григорова. Човекът, който като шеф на отдел (по-късно дирекция) успя да защити развитието и цъфтежа на ОВОС-аджийската мафия, и да прокара изгодни за замърсителите легални и нелегални методи за заобикаляне на процедурите. Човекът, който превърна думите "оценка за въздействие върху околната среда" в мръсни думи, в подигравка с духа на закона. Човекът, вярно служил на плеяда министри в техните успешни опити да превърнат ОВОС и комплексните разрешителни в политико-икономическа далавера.

Мафията отново ликува!

Няма коментари:

Публикуване на коментар