понеделник, 25 януари 2010 г.

Танго "Борисов"

Колкото и банално да е, политиката на Бойко Борисов може да се оприличи на танго. Проблемът е, че от едно истинско танго човек остава с много позитивни чувства, докато политиката на БеБе оставя лоши и понякога - направо страховити - усещания за предстоящо зло.

Последните три хода - Закона за електронните съобщения, номинирането и оттеглянето на Желева и Закона за събранията, митингите и шествията - показват именно подобни усещания.

ЗЕС - опит за ограничаване на гражданските свободи, декларирано прекратяване на опита, изказано публично съжаление от БеБе за това, че се е поддал на натиска на обществото (участието му при Росен Петров). Нещо повече, според Борисов той се е поддал на натиска на бандитите, които били "уплашили" обществото, което почнало да протестира.

Желева - неудачна кандидатура, защитаване до последно дори след гафовете й, оттегляне на кандидатурата, деклариране, че тя пак ще бъде "от полза" за народа. (пак там). И какво излезе - Желева все още е управител, но не на фирмата, за която я питаха в Брюксел, а на съвсем друга, може би свързана с бившата Държавна сигурност. Но БеБе продължава да я защитава.

ЗСМШ - опит за ограничаване на гражданските свободи, деклариране (днес в студиото на "Дарик" от депутата на ГЕРБ Ципов) на грешката и на желание да се прави нов закон. Да видим и "високата" реакция за закона, която се предполага да е в подобен стил.

И колкото и Борисов да обяснява, че прилага "философията на каратето" (пак при Р.П.), фактите показват, че той "отстъпва", защото гафовете му (или тези на неговите хора) стават прекалено очевидни дори за самия него. И въпреки това, дори "отстъпил", продължава да държи на първоначалното си мнение, което за голяма част от обществото вече се е превърнало в гаф.

Причината за всички гафове също е очевидна - действието изпреварва мисълта. Което пък е гаранция за тяхната безкрайност. В момента можем да прогнозираме няколко такива - в енергетиката, в околната среда, в пенсионното дело, в еврофондовете...

Няма коментари:

Публикуване на коментар