вторник, 26 януари 2010 г.

Меглена Плугчиева - червено нахалство без край

Миналата седмица стана ясно, че Меглена Плугчиева кандидатства "в лично качество" за поста вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Очевидно новата тактика на българските комунисти е да заемат ръководни постове в международните институции. Вече завзеха ЮНЕСКО, днес пробват ЕБВР, а утре...

Когато говорим за ЕБВР обаче, трябва да отбележим, че банката беше създадена за да подкрепи възстановяването на страните от съветския блок, за да могат те да се измъкнат от червената разруха. Мисията на банката беше насочена към утвърждаване на демокрацията, подкрепа за частния сектор и по-специално малкия и среден бизнес и защита на околната среда и подкрепа за устойчивото развитие. Все цели, които бяха в противовес на целите и дейността на бившите компартии, а и на неразкаялите се техни наследници като БСП.

От своя страна самата Плугчиева трябва да отговори за нейната конкретна роля в качеството й на зам.-министър на земеделието и горите по времето на правителството на НДСВ-ДПС и вицепремиер в правителството на БСП-НДСВ-ДПС. Ето три въпроса:

1. Каква е ролята на Плугчиева за въвеждането и  утвърждаването на замените на гори като процес на унищожаване и застрояване на ценни природни територии? Как Плугчиева допринесе за намаляването на бракониерските сечи в горите и ликвидиране дейността на унищожителите на българската гора, сред който най-много на брой са лица и фирми, свързани с ДПС?
2. Какво направи Плугчиева като зам.-министър за да не пропадне  заемът за горския сектор на Световната банка и по-специално каква е ролята й при изработването на проектозакона за горската компания, заради който банката спря заема, ясно визирайки като причина заложената корупционна схема в работата на бъдещата горска компания?
3. Какво направи Плугчиева в качеството си на вицепремиер за да не бъдат спирани европейски фондове за България и да се прекратят грозните практики (корупция и др.), които доведоха до това спиране?

Отговорите като цяло са ясни. Резултатите от дейността на Плугчиева върху българската гора и върху еврофондовете - също. Не случайно сред много природозащитници тя беше известна като "човека на Доган в БСП". Не случайно и тя, като вицепремиер, отговарящ за еврофондовете и един от адресатите в комуникацията между ЕК и България (напр. второто "скрито" писмо на ЕК от 26 юни 2009 г.) носи вина да бъдат покривани зулумите на близки до партиите от тройната коалиция фирми, получили договори по проекти, финансирани от оперативните програми. Както и на кметове и общинари, отчитащи се в трите партийни централи.

Днес тази жена, която можем да обвиним в управленска некомпетентност и невъзможност да контролира големи финансови ресурси (а вероятно и в съдействие на хора, занимавали се пряко с корупционни практики), иска да бъде вицепрезидент на международна финансова институция. Иска да управлява и контролира многократно по-големи финансови потоци, отколкото онези, за провала на чието усвояване има пряка вина. И това ако не е наглост и нахалство.

Безграничното нахалство на червените мародери.

3 коментара:

  1. Hybavo e da ima Balgari na vsi4ki niva i postove v evropeiskite i svetovni instityzii, no pone malko (kolkoto i da IM E NEPRIATNO),da se opitat da ZASTITAVAT BALGARSKITE NAZIONALNI INTERESI.Tazi zena niama neobhodimite ka4estva i vizia za tozi post.Moje samo da ni izlogi,ne mislia 4e Boiko Borisov i koito i da e ot Bg pravitelstvo triabva da ia podkrepia -za da ne i bere iadovete posle.

    ОтговорИзтриване
  2. Петко, на тази жена не й трябва управленска компетентност, възможност да контролира...За да заема пост в международните финансови институции и трябва малко еврейски ген.

    ОтговорИзтриване
  3. Завистливо леке.

    ОтговорИзтриване