понеделник, 11 януари 2010 г.

Бойко Борисов - финансист, финансист!

Да стигнеш до Израел още не означава да започнеш да разбираш бизнеса, финансите или търговията като евреите. Това разбира се не важи за Бойко Борисов, който знае всичко така или иначе. Стига само някои като Берлускони или Нетаняху да му "подпали моторетката" и нашичкият вече е запретнал ръкави.

Според медиите, които отразяват визитата на БеБе в Израел, тамошният премиер Нетаняху дал идея да се започне със свалянето на ДДС в България с половин процентен пункт на всеки шест месеца веднага, вместо да се чака 2011 г., когато според сметките на ГЕРБ ДДС ще бъде намален с 2 процентни пункта. Ето как "Медиапул" цитира самия БеБе:

"Той каза: данъкът от 10% (върху доходите и корпоративния данък, бел.ред.), който сте направили, е много добър, но вместо от 2011-а да започвате да намалявате ДДС с 2 процента, намали го сега с половин процент, намалявай на шест месеца с половин процент. Това от една страна, е много добре за чуждестранния бизнес, който ще дойде да инвестира, в същото време и плавно ще си настройваш икономиката и финансите на държавата в тази посока”, разказа Борисов за чутото от Нетаняху.

Българският премиер очевидно не е могъл да устои, защото в отговор на въпрос дали финансовият министър Симеон Дянков ще разреши подобно намаляване на ставката, той заяви: "Надявам се, че ще разреши. Ако не разреши, ще го убедим да го разреши”.

Оттук нататък, освен ако по време на обратния полет не се появят други спешни гениални идеи, можем да очакваме, че Дянков отново ще бъде на нокти. Дали обаче тезата на израелския премиер е валидна?

Ето коментара на "Дневник" по темата. Коментар, който казва основното. В допълнение към това могат да се кажат и следните аргументи срещу реализирането на подобна идея.

1. Липсата на каквато и да е реформа на публичната администрация. Доколкото в администрацията постоянно се генерират очаквания за повече бюджетни разходи, без прекратяването на подобна тенденция и провеждането на реална административна реформа, подобна мярка ще подложи бюджета на допълнителен риск.

2. Традицията да не се намаляват цените. Дори да се намали ДДС с цел да се оживи търговията, това няма да се постигне. В България няма традиция да се намаляват цени. Дори в днешното кризисно - с мирис на дефлация - време, пред очите ни са десетки примери на увеличаване на цените. Мярка като постепенното намаляване на ДДС едва ли би променила подобни тенденции. При липса на свежи пари у крайните потребители подобен подход просто няма да изпълни целта да увеличи скоростта и обема на оборотите в икономиката.

3. При приет бюджет в момента няма яснота кой ще бъде източникът на намалените приходи от ДДС. Дори да става дума само за 170 - 200 милиона лева, това е сума, която би могла да предизвика определени проблеми при лошо стечение на обстоятелствата.

С други думи - отмятането от казаното този път ще е добре за всички.


Няма коментари:

Публикуване на коментар