събота, 16 януари 2010 г.

В помощ на политиците

Когато чуя подобна реч от български политик може би нещо ще се е променило към по-добро в българската политика и обществен живот.

11 коментара:

  1. а колко ще се радваш ако чуеш подобна реч от български политик? http://www.youtube.com/watch?v=4zOXmJ4jd-8
    Ок, ораторските му умения са добре, но аргументът му е най-малкото популистки и според моите разбирания е beside the point.

    ОтговорИзтриване
  2. За кой от двамата се отнася изводът ти, Найдене?

    ОтговорИзтриване
  3. За британеца в ЕП мога да кажа, че сигурно е такъв или поне така дава вид да е. Но точно тази реч - ако се изчисти от британските закачки на езика - показва, че е напипал една важна тема. И тя е проста: за избираемостта и назначаемостта на хората на високи постове в ЕС. Плюс това използва за пример негов сънародник, т.е. може да се каже, че се издигнал над измислената кауза за "българщинАта" ("Да защитим Батето, щото е българин"). С други думи - ако темата и тезата са важни, грешка на другите "не-популисти" е, че са я пропуснали, оставяйки я на един популист. Още повече, че другите са представители на по-многобройни партии, които имат и реални възможности да променят нещата ако се налага.

    "Твоят човек" ще го слушам друг път.

    ОтговорИзтриване
  4. Да обаче както националният ни лидер показва - да те изберат не е нито някаква велика философия, нито е доказателство за каквито и да било качества. Така че не трябва да се издига в култ.
    И без да е избирана директно Cathy Ashton е в пъти по-компетентна от цялото ни правителство, както вярвам и твоят популист би бил. Въпрос на взискателност към управленските кадри, избрани или не.

    ОтговорИзтриване
  5. Сигурно е по-компетентна. Ама не я избраха за външен министър на България, а на ЕС. За съжаление нямам поглед върху бекграунда на баронесата, за да коментирам доколко става за позицията, където е (освен за парите от Британската компартия, което по моите критерии само по себе си веднага я поставя под съмнение за всякаква отговорна работа в ЕС). Но това не отменя основния проблем - за изборността и за назначаемостта на високите нива в ЕС.

    Що се отнася до "националния лидер" - той мой лидер не е и няма шанс да стане. Дори в бандата си (ако имах) не бих го взел - той е рисков играч и за "своите". Нещо от типа на Димитър Общи е този човек.

    ОтговорИзтриване
  6. за компарите - като те обвинят, че мразиш чернобил защото са ти платили от Тец Марица Изток 8 как доказваш, че не си камила и нима това спира Беленци да го повтарят? Т.е. няма доказателства какви, колко и откъде са тези пари. Свидетелствата говорят, че са събирани по щандове на улицата :D
    За основния ти проблем, избираемостта и назначаемостта - на пръсти се броят хората в България, които знаят кого са вкарали в Европарламента. Ние знаем кого не сме, но феновете на НДСВ не знаят кого са вкарали ( наскоро разбраха за Първанова), а гербаджиите не могат и не искат да запомнят 6 имена и не си знаят кандидатите и представителите. Сега представи си че трябва да запомнят и избират фигури от континентален мащаб -невъзможно, изборът трябва да е между Кристиано Роналдо и Мадона (ако я броим за англичанка). Това че има такъв физически проблем не дава право на твоя младеж да твърди че 1. Аштън е виновна за нещо 2. индиректно, логически да бие натам че не трябва да има европейски постове.

    ОтговорИзтриване
  7. Найдене, литературата за това, как СССР финансираше различни хора и движения на Запад е достъпна.

    По основния въпрос - май навлизаш в теорията на конспирацията ("логически да бие натам че не трябва да има европейски постове").

    Реалността е по-друга: системата за избор на еврокомисари има много големи проблеми и трябва или да се поправи, или да се промени изцяло. В противен случай ЕК ще става все по-слаба и все по-антиевропейска (от некадърност или от "национални" сметки).

    А баронесата е само конкретен пример, както и нашата кукувица. Ето ти оценките на ФТ по темата: http://www.ft.com/cms/s/0/bf66a2da-01d4-11df-b8cb-00144feabdc0.html

    ОтговорИзтриване
  8. ето нали искаш от български политици да чуваш такива неща - http://www.euinside.eu/bg/news/catherine-ashton-as-good-as-it-gets ?
    ама не става, когато физическите дадености са несъвместими с пряката демокрация. как смяташ кое от двете има приоритет?

    ОтговорИзтриване
  9. Каква е връзката във въпроса ти? Тук няма пряка демокрация, но има представителна. Въпросът е дали и тя не бива подменяна с нещо друго - например договорки на тъмно.

    ОтговорИзтриване
  10. вероятно са най-вече договорки на светло. така или иначе какви са жизнеспособните алтернативи настоящия начин на назначаване на еврокомисарите?

    ОтговорИзтриване