четвъртък, 17 декември 2009 г.

Всичката Мара втасала - ще интегрира "талибан"

Това щял да прави Цветан Цветанов според вестник "Стандарт" с евентуално пристигащия у нас затворник от "Гуантанамо". Един, но не повече от двама, за да използваме официалното изявление.

Да оставим настрана въпроса дали човекът или двамата са "талибани". Този въпрос е отворен, защото може да се окаже, че цялата операция по "разселването" на затворниците по света е резултат от гузната съвест на определени хора в САЩ, че политическите им предшественици държаха заподозрени, но не доказано виновни, хора в зандана "Гуантанамо". По-скоро ще е някои "заподозрян", защото иначе кой би го "интегрирал".

По-важният въпрос е как се интегрира човек, който хабер си няма къде е България, в едно дезинтегрирано общество? Като погледнем как са интегрирани турците, циганите, хората в неравностойно положение, най-различните групи болни от тежки или редки болести, бездомните деца... А бежанците и мигрантите в Бусманци? Най-накрая - самото ни общество, без значение на народност или друг критерий е в дългосрочен полуразпад. По друг повод говорих за местния феодализъм (Велинград, Своге, Сливен, Варна, Каварна, Царево и т.н.), но наличието му е също един сигнал за дезинтеграция - на общество и дори на държавност. Друг ясен сигнал за процеса е отношението на хората към, както ги нарича Евгений Дайнов, "общите работи". Вижте инициативите, доколкото ги има, за най-различни обществени каузи, като се започне от състоянието на кварталната градинка до законите за страната, и ще разберете колко разпокъсано и неподдържащо се е българското общество. Това е много по-голям проблем, отколкото дали ще приемем един или двама нещастници от щатския пандиз.

И какъв е шансът им в България? Дори да не са престъпници и терористи, при сегашното състояние на институциите и обществото, засилени с негативите на кризата, най-лесната "интеграция" е в групата на бедните или на престъпниците. Освен ако не съумеят да се ометат от България навреме.

Всичката Мара втасала, сега и показно "интегриране"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар