понеделник, 28 декември 2009 г.

14 януари 2010 г.: година по-късно простотията на властта продължава



На 12 декември 2008 г. започнаха протестите на студентите по повод убийството на Стоян Балтов. Впоследствие с различни искания се присъединиха майки, блогъри, земеделци, природозащитници. Всяка група беше с нарушени права. Последствията от някои от тези нарушения бяха драстични - до отнемане на човешки живот. На 14 януари 2009 г., когато хората не издържаха на лъжите на политиците от тройната коалиция и излязоха на протест пред Парламента, същите тези политици от БСП, ДПС и НДСВ изпратиха срещу тях полиция. Сегашният премиер и тогавашен кмет на София, Бойко Борисов, стана съучастник на побоя след като отмени протеста още по време на провеждането му и развърза ръцете на освирепелите полицаи.

Днес, година по-късно, поучени от опита, а и носейки в кръвта си генетичната милиционерщина от съветски тип, управляващите искат да предприемат генерално решение - да подслушват всички, за да контролират всички и всичко в България. И така да си осигурят спокойствие срещу бъдещи протести заради несъгласие с политиката им или с кражбите им.

Не можем да се съгласим с хомота, който се опитват да надянат на всички ни. Не можем да се съгласим с отнемането на свобода. Не можем да приемем лъжата, че заради няколко хиляди престъпници трябва да следят и подслушват цяла България. Нека НАЙ-НАПРЕД си оправят кочината - полицейската, съдебната, прокурорската - и тогава може да се дебатира "кое, как и колко" отново. Дотогава:

ПРОТЕСТ: 
14 ЯНУАРИ 2010 от 11:00
Площад "Народно събрание"

Една година след кървавото и насилствено потушаване на протеста на гражданите срещу безскрупулното управление на тройната коалиция, днес сме в ръцете на нова двойна коалиция: ГЕРБ и АТАКА, която отново нарушава гражданските ни права.

В милиционерски стил, управляващите от коалицията ГЕРБ - АТАКА са на път да приемат изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), които, казано най-общо, ще застрашат демократичните принципи и ще нарушат правата на гражданите, позволявайки нерегулиран и нерегламентиран достъп на МВР до лични данни. Освен това, типично по милиционерски, всеки един от нас ще може да бъде профилиран и проследяван според местоположението си, телефонните си контакти и Интернет трафика си. 

П.П. Зелените, съвместно с групата "България е наша", "Електронна граница" и други формални и неформални граждански инициативи и организации, организира общ протест срещу предложените промени в ЗЕС, станал известен като Закон за електронното следене. Зелените канят всички организации, сдружения, политически партии и техните симпатизанти, определящи се като демократи, на общ протест срещу тоталното следене в на електронната ни комуникация, мобилната ни телефония и трафика ни в Интернет. 

Протестът ще се състои отново на 14 януари и отново от 11:00 часа, под надслов:


"БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 не е 1984!"

Каним  всички свободомислещи граждани, несъгласни с това, че настоящият парламент е сляп изпълнител на еднолична политическа воля, а не орган, излъчен от нас, избирателите,  който взима отговорни и демократични решения, за благото на гражданите на Република България, да се присъединят към протеста на 14 януари от 11:00 ч. на площад "Народно събрание".

11 коментара:

  1. Инициативата за протест е похвална и следва да се подкрепи от всички, на които е скъпа човешката свобода. Тоест следва да се подкрепи от всички демократи, от всички демократични българи, от всички български демократични партии. Този път не трябва да се допуска грешката от миналата година, когато заради т.н. "аполитичен протест" ("да не политизираме протеста!") се допусна гражданското недоволство скоро да пресекне.

    ОтговорИзтриване
  2. От тези протести полза няма.Според мене всеки,който е на 'ти' с компютрите трябва да даде всичко от себе си да се противопостави с технически средства и ум срещу гадните комунистически номера.Бих Ви помогнал,но тези,които са на власт вече 65 г.не ми дадоха възможност да съм на вашето ниво ,а вече и възрастта ми е напреднала и няма за кога.Ако все пак младежта реши,че протеста е единственото решение няма да се деля от съмишлениците си:ще дойда и аз

    ОтговорИзтриване
  3. Като гражданин на Интернет (където съм имигрирал, за да не живея в Ахмакистан) подкрепям протеста!

    ОтговорИзтриване
  4. Ангеле,дано желанието ти гражданското недоволство,насочено срещу приемането на един абсурден и тотално ощетяващ по всички параграфи родните интернет люде закон ,да не бъде "секнато" в зародиш силово от жандармите този път.Този път за разлика от 14.01.2009 да си пожелаем по-малко бити като бездомни улични и бълхясали помияри родни Бг противници на подобен парадоксален закон,а много повече полицейска толерантност и наличие на изобилие от късмет,нужно ни да успеем да се докажем пред света като свободно интернет общество,несъгласно някой да му се рови в личната онлайн кореспонденция,сякаш свети със свещ,когато двама души правят секс.
    П.С.:Давам подобен род сравнение не случайно,ръководейки се от логиката,че една евентуална намеса от страна на спецслужбите във личното ни онлайн пространство е почти толкова гнусна и гадна,ако не и повече от това,колкото ако докато оправяш някоя готина мадама,някой буквално ти е увиснал над главата "светейки ти със восъчна свещ".
    От мен успех и много ползотворен късмет,защото ще ви е нужен,когато протеста се случи!!!;-)

    ОтговорИзтриване
  5. Биг Брадър не е България, но защо трябва да се копира 14-ти? Според мен трябва да е друга различна дата.

    ОтговорИзтриване
  6. Бабо, коя предлагаш? Кажи нещо по-добро и донеси от кейкчетата и др. дребни сладки, соленки и биренки :-)

    ОтговорИзтриване
  7. там ще сме Петко, ние също от Единна народна ще се присъединим, това вече е пълно безобразие, надали е имало някога по-олигархично управление, а (някои) хората толкова надежди пак заложиха...няма да им я дадем България

    ОтговорИзтриване
  8. Подкрепям и ще съм на протеста

    ОтговорИзтриване
  9. Петко, имаш фактологична неточност, оправи си я: на 12-ти декември беше единствено траурно шествие за Стоян Балтов, никакви земеделци, еколози, майки и т.н. не са протестирали тогава. Така де, ние с Найден си се видяхме и си шествахме заедно :Р, ама не в ролята си на протестиращи за заменките еколози, а именно заради Стоян Балтов. Нека не месим нещата.

    Ще се видим на 14-ти. :)

    ОтговорИзтриване
  10. Селин е права, че на 12.12.2008 г. беше шествието по повод убийството на Стоян Балтов. Само нямам много точен спомен дали и от "За да остане природа в България" нямаше обявен протест на тази дата?

    Другите групи се присъединиха впоследствие.

    ОтговорИзтриване
  11. Мисля, че нямаше. Моля те, оправи първото изречение. :)

    ОтговорИзтриване