сряда, 16 декември 2009 г.

"Германия на съд заради следенето в интернет"

Под горното заглавие, сайтът Vesti.bg публикува информация за най-големият колективен иск в историята на Германия, подписан от 34995 души, включително и сегашният министър на правосъдието, Сабине Лойтхойсер-Шнаренбергер, "която подала жалба, докато нейната Свободна демократическа партия - либерали (СвДПЛ) била в опозиция".

Германската Зелена партия също е против следенето в Интернет, защото "така на всеки в страната се гледа като на заподозрян в престъпление".

"Жалбоподателите възразяват срещу влязъл в сила миналата година закон, който изисква от телефонните компании да запазват подробен запис на разговори и електронна кореспонденция в течение на шест месеца, за да бъдат използвани от полицията при разследване на криминални случаи и тероризъм", пише в статията.

Богомил Шопов и колегите му от Електронна граница очевидно подготвят такъв иск и в България. Дали са сайта си за връзка.

На мен обаче ми се струва, че в България ще проработи другата схема - на технологична война с правителството, МВР и всякаквите там служби, доколкото на съда не може да се разчита за смислени неща. Ако това се случи, отсега залагам за загуба на правителството.

Задават се нови интересни времена и очаквам да видим кой ще е по-бърз - адвокатите или хакерите. Освен ако в НС не се вразумят, което, както изглежда е трудно упражнение за тях :))))

Няма коментари:

Публикуване на коментар