понеделник, 14 декември 2009 г.

Желева - по стъпките на Борисов

Под заглавие "Желева: Много важно би било всеки политик да е умен и красив", "Медиапул" публикува поредната порция гениалности на външния министър и кандидат-еврокомисар, Румяна Желева. В типичния си умен стил госпожата, известна из форумите като "Зъблезъбата Зъбла", дава своя пореден принос към развитието на българската политическа менажерия в "ерата Борисов".

Сред другите "бисери" на Желева са: "Защото наистина политиката не може да бъде професия, ние често пъти се оплаквахме през годините на прехода, че нямаме професионални политици. Ние нямаме посветени политици. Политиката е призвание... Трябва да нямаш никакви други зависимости, за да можеш да му се отдадеш". Или (за бъдещият министър на външните работи): "Той трябва да е познат, трябва да се ползва с доверието на европейците, които да го познават и приемат". Пасторалната идилия в МВнР е представена така: "Тя (Желева) иска да направи всичко по силите си нейният наследник да намери "двора подреден, ливадата окосена, къщата подредена, хората спокойни". Ако даде зоб на коньете и напои воловьете - евалла на таз другарка-текезесарка.

Няма да се занимаваме с напълно безпочвеното самооблащение, че: "ЕНП е учредена през 1920 -те години "и предшества в някакъв смисъл появата на ЕС и е в най-голяма степен силата и мотивацията, енергията, която води до учредяването на ЕС. Така че аз съм изключително доволна, че България чрез това вицепрезидентско място наистина излиза на голямата европейска сцена на политиката", но ще допълним, че вицепрезидент на ЕНП все пак беше и Надежда Михайлова (1999 - 2006 г.)

По горещия външнополитически въпрос - за приема на талибан(и) от затвора "Гуантанамо" в България - Желева е пределно кратка, неясна и безсмислена: "Вижте, първо, не е запознато Външно министерство, че ще приемаме талибан и мисля, че никой не е запознат, защото няма такова искане. Освен това това решение може да вземе българската държава и българското правителство след консултации с парламентарно представените сили, които, както вече премиерът Борисов обяви, текат и това е важно".

Хем "никой не е запознат", хем "премиерът Борисов обяви", че консултациите "текат и това е важно".

Ето как коментира министерските изцепки читател на "Медуапул" с ник Щирлиц:  "Аз пък мислех, че е важно да си умен, ако работиш в БАН. Също че е важно да си красив, ако си манекен. Значи според генетика Боко, автор на идеята за лошия човешки материал, да станеш министър на ГЕРБ е възможно, ако баща ти е професор, а майка ти - манекенка. Интересно Боко на кого се е метнал, такъв умен и красив."

Прочее, чакам кога др. Желева най-сетне ще се престраши да изрече култовата фраза на моя състудент бай Георги от Враца: "Брей, че съм умен и красив".

Няма коментари:

Публикуване на коментар