сряда, 2 септември 2009 г.

Има-няма заменки или предупреждението на "силната ръка"

Заседанието на Комисията по земеделие и гори към НС, проведено на 01 септември произведе бомба. Според съобщенията в медиите се оказа, че ГЕРБ са се отметнали от предизборното си обещание да ревизират скандалните замени на гори и да не разрешат превръщането на терените в хотели, ски-писти, голф-игрища или в каквито и да е други природоразрушаващи проекти, пръкнали се в главите на облагодетелстваните. Вносители са били трима депутати на ГЕРБ, сред които един - Емил Димитров - в дълбок конфликт на интереси, поради придобиването на поне три терена по споменатия начин със замени на гори. Основен мотив за предложението бил този, че замените били напълно законни и нямало как да се предприемат правни действия със задна дата (било антиконституционно).

Нещо повече, в комисията се е дискутирала въжможността историята със "заменките" да продължи, така че от нея да могат да се възползват "добросъвестни инвеститори" или "инвеститори клас "А".

Днес стана известно, че Бойко Борисов се разлютил, привикал шефката на НС и Министъра на земеделието, "набил канчето" на вносителите и както се казва - happy end на хоризонта.

Какво показва тази случка?

1. Направен е опит да се завърти за пореден път трагикомедията на прехода. Тази трагикомедия е следната: поредното правителство идва на власт с гръмни обещания за ревизии на незаконни сделки, вади някакви факти за такива уж сделки и накрая се оказва, че всичко си е било законно. Фурорът отминава, виновни няма, камо ли осъдени, а новите на практика разбират, че законът е "врата у поле" и започват да я карат както предишните, т.е. корумпират се.

Този опит показва също, че информациите на различни източници в мрежата и в медиите, че в групата на ГЕРБ е пълно с интересни (а защо не и "оперативно-интересни") лица не са за подценяване. И че тепърва има да се правят нови опити за вкарване и на това Народно събрание в коловозите на предишните.

2. Бойко Борисов държи юздите на ГЕРБ здраво. Законно-незаконно, като че ли нито ще има нови замени за "добросъвестни", нито облагодетелстваните от предишните власти ще могат да строят на придобитите вече терени. Този факт в конкретния случай може и да доведе до защита на обществения интерес. Ако пък и се направи реален икономически анализ на вече извършените замени и се намери начин да се притиснат всчките там батковци, ковачки, димитровци, ганчевци и т.н. да си доплатят до реалните стойности - направо мечта...

Но случката поставя и няколко важни въпроса.

1. Докога комбинацията от порочното законотворчество (като процедури, непрозрачност и възможност за корупция и лобизъм) и криворазбрана "независимост" на съдебната система и прокуратурата (на всичкото отгоре при непроведена лустрация преди 20 г. Помните ли, "те са експертите, те са компетентните, те знаят", като че ли не "те" бяха уши и очи на ДС и не "те" изпълняваха заповедите на Живков, включително с издаването на смъртни присъди "в името на народа"!) ще позволява да се покриват под законосъобразна форма всякакви далавери? Да се правят закони за отделни лица и мафии, които никой не оспорва и не иска да оспорва? Докога главният поркурор ще бъде един плачко, а съдилищата - чадъри над мафията?

Темата за свръхмерната власт на юристите в българските парламенти и правителства, подкрепата, която имат от техни колеги от "правосъдието" на принципа "гарван гарвану око не вади" и как това даде сила на българската мафия е безкрайна. Но в дадения случай резултатът е точно следствие от тази смъртоносна за България симбиоза.

2. (ПОЗИТИВЕН въпрос): Докога Б.Б. ще съумее да удържи на корупционния и лобистки натиск в собствената си партия и парламентарна група? Такъв натиск има и той ще става все по-голям. Причината е проста: в ГЕРБ се настаниха много лица, които - както казах по-горе - имат интересни обществени и бизнес биографии. Те може и да не са национално известни, но такива бяха и предходните херои от НДСВ, например. А вижте ги докъде успяха да стигнат някои от тях... Като добавим и някои от работилите в съдебната система, военните и полицаите - ето ти интересен микс. Комай накрая само експерти като Симеон Дянков ще останат извън лайната във вентилатора.

3. (НЕГАТИВЕН въпрос): Докога самият Б.Б. ще защитава лично справедливи каузи? Не е за подценяване едно предупреждение, което чух няколко пъти по различни поводи по време на капманията за Народно събрание. То е в два варианта (обобщени):
  • "Като вземе бат'Бойко властта и ще узаконят и "Перлата" (прословутата "Златна перла"), и на Витоша ски-зоната и всякакви други, които са спрени или се ослушват накъде да поемат";
  • "Той, Бойко като стане премиер и ще бие всички други корумпирани през ръцете и всичко ще минава само през него лично. Ще концентрира цялата власт в себе си и никой няма да може да прави далавери, щото само той ще ги прави и само посочени от него хора ще се облагодетелстват".
Горното изразява все по-засилващите се опасения от диктаторските и силовашки залитания на Б.Б. А е знайно, че добър диктатор няма. Дали Б.Б. би развил тези свои залитания в нещо повече по силата на собственото си его или по силата на многобройните ласкатели и лизачи наоколо му - не е толкова важно. Важното е да не се случи изобщо.

За целта пред него и пред ГЕРБ стои сложен казус: да спазват правилата, според които всеки орган (бил той държавен, областен или общински) взема решенията, за които е оторизиран, по демократичен и прозрачен път, а не под натиска на премиера или "от името на премиера" и в същото време да се намерят начините да се постигне онази справедливост и възмездие, заради липсата на които хората дадоха днешната огромна власт в ръцете на Борисов и партията му.

Прочее този казус стои и пред останалите български партии, както и пред обществото като цяло. Без техният коректив възможността Б.Б. и ГЕРБ да се провалят остава много голяма.

Само дето това би бил поредният провал за България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар