петък, 21 август 2009 г.

ГЕРБ-ерска глупост + червена наглост = Кремълска радост

Да започнем с наглостта... Според "19 минути" от четвъртък, 20.08 (стр. 3), съветникът на бившия премиер Виденов, Валентин Вацев, припомнил, че Русия дала шестмесечен срок на Жан да се съобрази с руските проекти в България и след като той казал "не", "не било изненада последвалото развитие на нещата".

Да оставим настрана глупостта на подобно твърдение. Ясно е, че не Русия свали Жан-Виденовата банда, изпълняваща ролята на правителство през 1995-1996 г. от властта. Вярно е, че Виденов се опъна за "Бургас - Александруполис" (и то заради Луканов и Илия Павлов), но пък АЕЦ "Белене" беше във фаза на разглеждане на предпроектините документи. И ако комунистите на бяха изхвърлени от властта, нищо чудно вече да бяхме се простили с 6 или 8 милиарда евро.

Вярно е и, че тогавашният посланик на Русия, Александър Авдеев през целия си мадат се опитваше пряко или непряко да се намесва в българските работи, но не неговите усилия направиха промяната.

Изказването на Вацев е чиста проба предупреждение и заплаха към правителството и към Б.Б. да внимават какво ДНЕС ще решават за руските енергийни проекти в България. Въпрос на време е да се разбере дали Вацев е говорител на българската енергийна мафия или пряко на Кремъл.

Както обаче се вижда от "24 часа" от същата дата (стр. 9), от подобни заплахи май и няма нужда. Глупостта на управляващите лъсва със страшна сила:

"Правителството е поискало гаранции от руските производители, на реакторите, немския инвеститор RWE и Европейската комисия, че АЕЦ "Белене" ще работи поне 60 г. след старта си, обяви премиерът Бойко Борисов."

Да поскаш гаранция за това, колко дълго би работила една АЕЦ е израз на изключителни умствени процеси, които отвеждат към нови измерения на мисълта. На Б.Б. трябва да се обясни, че една АЕЦ не е толкова просто нещо като една милиционерска палка например. И че, именно хилядите условности, рискове, недоизкусурени неща, липса на информация и т.н. в безопасността, сеизмиката, въздействието върху хората и природата, финансирането, икономиката, геополитиката и т.н. изискват проектът да бъде СПРЯН безусловно. С всичките заплахи за неустойки и прочее дивотии.

Никой не може да даде подобни гаранции на правителството. Който го направи при наличните лиспи на информация е лъжец и потенциален съучастник в преостъпления, вкл. срещу здравето и живота на гражданите на България и Европа. Поради което и искането на подобни гаранции е нелепица.

Но да не бъдем толкова черногледи. Може би правителството и Б.Б. са всъщност много големи играчи? Може би те искат да вкарат руснаци, германци и цяла Европа в капан? Може би искат да получат отрицателен отговор на искането си, за да имат очи да спрат проекта, без да бъдат сочени с пръст? Като един колективен Пилат Понтийски, да си измият ръцете?...

Едва ли. Чини ми се, че просто балонът започна да изпуска въздух. И то още преди Б.Б. да е стъпил на червеното килимче в Кремъл... Вацевите предупреждения са просто за да се гарантира, че няма да има издънки. Ето, това е гаранцията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар