неделя, 2 август 2009 г.

Гоце отново предава българските интереси?

Не са тайна мераците на Гоце Първанов да се превъплъти в българския Путин. Не е тайна и това, че той си има сериозен конкурент за това поприще в лицето на Бойко Борисов. В момента сме свидетели на поредния рунд между двамата, които не толкова отдавна се обясняваха в "любов" един към друг - досущ по правилата на мафията.

Гоце в момента е с поне един ход напред. Това е така, защото кой ще бъде българският Путин зависи от истинския Путин, онзи, който управлява в Москва. Но нека караме поред.

На 18 септември 2008 г. с решение на Петър Димитров се преобразува "Булгаргаз Холдинг" ЕАД в "Български енергиен холдинг" ЕАД. В правителството на Станишев, П.Д. е по-скоро играч от отбора на Гоце. С един акт в новото дружество са вкарани НЕК ЕАД (заедно с ЕСО ЕАД!), АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица Изток" (всичките със 100 % прехвърлени акции), както и дружествата на "Булгаргаз Холдинг" ЕАД - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". Капиталът на новият холдинг е определен на 8,5 милиарда лева.

Към момента на създаване на холдинга ситуацията е следната:

1. НЕК се е оплел в собствените си далавери и невъзможността да намери финансиране на АЕЦ "Белене". Основни чужди банки са отказали пари за централата, а германската RWE, която се очаква да бъде миноритатен собственик в централата има сериозни възражения по начина на подготовка на проекта.

2. Гоце вече е направил своите 7 срещи с Путин, на поне 4 от които е лобирал за руските енергийни проекти. В резултат на това се засилват или се пръкват АЕЦ "Белене", Южен поток, "Бургас - Алрександруполис", а руснаците натискат и да приватизират съществуващата газопреносна мрежа на България. Впрочем "лобиране" е силно казано. По-скоро Путин командва, а нашичкият Гоце козирува. В семплия му мозък може дори да се е завъртяла идеята, че по този начин и той се отърква в световната геополитика. Все пак трябва да е разбрал, завалията, че е просто поредната българска пионка на Кремъл. Дали платена или идеологически обсебена - все тая.

3. Директивата "България - Троянски кон на Русия в Европа" е "издадена" от преди около 2 години, но големи успехи няма. Ако не броим отсъствието на България от важните енергийни форуми на страните от ЦИЕ. Плонжовете пред Русия по време на газовата криза и организирането на безсмислен енергиен "форум" в София като опит да се сложим на Кремъл към онзи момент тепърва предстоят. Кремъл все повече се изнервя.

4. Съпротивата срещу руските проекти в България нараства. Коалицията "АЕЦ БелеНЕ!" и ПП ЗЕЛЕНИТЕ съумяват да привлекат все повече десни политически сили срещу АЕЦ "Белене". Референдумите в Бургас и Созопол срещу нефтопровода показват нарастващата гражданска съпротива срещу този опасен проект.

5. В самия Европейски съюз "Южен поток" се разглежда като откровено антиевропейски и увеличаващ зависимостта от Русия, а усилията на БСП да прокара нефтопровода "Бургас - Александруполис" като приоритетен проект за Черноморската синергия се провалят. Колкото и да се хвалят от НЕК, правителството и Гоце, европейско финансиране на АЕЦ "Белене" няма. Нещо повече, независимо от гласуваните държавни гаранции в размер на 600 милиона евро, и Европейската комисия (ЕК), която управлява Евратом, и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) не дават сигнали за бързо и безпроблемно предоставяне на парите.

При тази картина има един единствен ход и той е направен - отначало внимателно, а впоследствие - активно, българските граждани са информирани, че НЕК е готова да поиска заем от Русия за АЕЦ "Белене". В размер на 3,8 милиарда евро, което е почти целият размер (3,977 милиарда евро) на договора с "Атомстройекспорт". Какво обаче да се заложи срещу това?

Разбира се - може да се дадат държавни гаранции. Но тогава съществува рискът ЕК да атакува проекта за незаконна държавна помощ. От друга страна играта на Кремъл е друга - там искат контрола върху Балканите. И "взаимоизгодното решение" е намерено!

Твърдя, че при горното разположение на ситуацията през 2008 г. и при самозаблудата на тройната коалиция и руските рубладжии в България, че им предстои политическо дълголетие, създаването на БЕХ може да се разглежда като етап от подготовката за предаване (не продаване или приватизация, а именно ПРЕДАВАНЕ!) на българската енергетика в руски ръце. БЕХ с неговите капитал от 8,5 млрд. лева (около 4,35 млрд. евро) е подготвян да бъде "гаранцията" срещу руския заем за АЕЦ "Белене" (3,5 - 3,8 млрд. евро). И понеже АЕЦ "Белене" няма да може да се изплати в рамките на предвидения си живот, а и работата му ще зависи от руски доставки и от въпроса за ядрения боклук, то може да се предполага, че някъде към края на периода на заема, БЕХ би преминал в собственост на руските банки - кредитори. Оттам е само една формалност собствеността върху българската енергетика да бъде предадена в ръцете на контролирани от Кремъл компании.

Днес картината е леко променена. Не само Синята коалиция, но и спечелилата с огромна преднина партия ГЕРБ се обявяват срещу руските енергийни проекти в България. Приказките за "частен инвеститор" за АЕЦ "Белене", който да поеме целия риск върху себе си, са само културен начин да се каже, че проектът ще бъде прекратен. Защото няма на този свят такъв частен инвеститор или консорциум, който да поеме подобен риск.

Затова и Гоце побърза да се разграничи от новите управляващи и даде знак към Москва, че остава верен проводник на руските интереси в България и на Балканите. Ако проектите бъдат спрени или оставени да се провалят, тогава Гоце не само няма шанс да получи руската подкрепа за промяна на Конституцията към президентска република (само с лудото Яне, крадливи спонсори и ченгета от ВМРО няма да стигне доникъде!), но дори няма да получи и "компенсацията Шрьодер" - да бъде привързан след мандата си на руската газова хранилка.

В момента се води поредната битка за България. От едната страна са Гоце, част от БСП (със сигурност клановете на Овчаров и Петков), ДПС, определени кръгове от НДСВ и енергийната мафия като цяло, рупор на които в момента са няколко разнородни уж медии (сред тях напоследък "Дума" и "Новинар"). От другата са експертите на ГЕРБ, Синята коалиция, ПП ЗЕЛЕНИТЕ, независими експерти и коалиции от граждански движения, които от години се борят срещу АЕЦ "Белене" и "Бургас - Александруполис". Едните имат подкрепата на Кремъл и Путин, а другите - на все повече български граждани и на Европейския съюз. Неясна в момента остава позицията на министър-председателя Борисов.

Всъщност неговата позиция ще бъде ясна скоро - след първото привикване на килимчето в Кремъл. Ако устои - това ще бъде огромна победа за България. Ако се провали - е, ще бъде просто поредният български премиер, комуто руснаците са "свили перките".

Играта загрубя и от изходът й зависи бъдещето на всички ни. Затова е време за действие.

Публикуване на договорите (с всички приложения и допълнения!) с Русия и фирмите, анализ на срещите и енергийните договорки на Гоце с Путин и разследване на решенията и действията на правителствата на Сакскобургготски и Станишев в енергетиката биха били едно добро начало.

ГЕРБ са на ход!

Няма коментари:

Публикуване на коментар