четвъртък, 21 май 2009 г.

Без промени в управлението няма да има нито чиста природа, нито щастливи хора

(интервюто е взето от Даниела Горчева, http://dilmana.web-log.nl/, издател на списание Диалог, Холандия)

- Известно е, че хората в партия Зелените идват от природозащитните движения и дългогодишните протести срещу унищожаването на природата. Какви са основните битки, в които са участвали?

- Битките за защитените територии и НАТУРА 2000 станаха известни заради тяхната подкрепа от хора и извън кръговете на природозащитниците, които участваха с оригинални идеи, визуализация и др. Тук ще спомена битките за Иракли, Странджа, Камчийски пясъци, Рила, Витоша, Перелик, сега Карадере... Преди това – за Пирин и Банско. Но има и десетки други кампании, които бяха или имат характер на битки. АЕЦ „Белене“ е една такава битка, защитата на Кресненското дефиле, магистрала „Люлин“, „Бургас – Александрополис“, цианидната технология в златодобива, опазването на Никополското плато, инсинератора за токсични отпадъци край Раднево, изгарянето на ракетите СС-20... И стотици по-малки...
Водим битки и на друго ниво – срещу институции, които отказват да променят закона, да направят модерна стратегия или план за действие, сблъсъци с международните финансови институции поради лоши проекти, финансирани или очакващи финансиране от тях. Имаше една отдавнашна акция, от края на 80-те години – срещу изтравянето на полевката, а оттам на всякакви други видове животни и птици. Хората, които я проведоха също са в ЗЕЛЕНИТЕ - тоест, отдавна имаме опит в гражданските битки.

- Как преценявате състоянието на българската природа?

- Доброто е, че има още много запазени чисти и естествени места в страната. Но перспективата е лоша, ако нещата продължат в сегашния дух. Черноморското крайбрежие си отива безвъзвратно – на юг мафията иска да превземе Странджа, на север – шабленското крайбрежие вече е спазарено за голф игрища и яхтени пристанища.
Мераците за нови ски-курорти, а всъщност перачници на пари, не стихват. От реките хищнически се изгребват инертни материали, пясък, чакъл. Даже искат да изнасят за олимпиадата в Сочи. Незаконният дърводобив продължава. Въпросите със старите замърсявания в минната индустрия, металургията и т.н. стоят открити. Ликвидацията на уранодобива не е направена както трябва.
В градовете презастрояването води до влошаване на жизнената среда и оттам – до здравето на хората. Вижте дивашката идея районът на Кремиковци да станел територия с луксозни жилищни и бизнес комплекси. Това е подготовка за осакатяване и убийство на хиляди, може би десетки хиляди хора.
Най-накрая – България няма ясна стратегия за борба с промените в климата, включително и за адаптация на хората и на бизнеса към този глобален проблем.
За съжаление, често и чужди инвеститори вместо да „внасят“ нова култура на правене на бизнес, бързо се включват в общия хор на съсипване на българската природа.
На този фон ЗЕЛЕНИТЕ сме наясно, че работата, която трябва да се свърши е не само огромна като обем, но и крайно разнородна и в същото време – всички проблеми са обвързани. Смея да твърдя, че сред нас има хора, които знаят как трябва да се работи, за да се променят нещата.

- А политическото състояние на България?

- Най-краткото определение на ситуацията в момента е, че България се управлява от клептокрацията, т.е. от паталогични крадци. Знае се кой на най-високото ниво – Първанов, Станишев, Доган, Симеон – какво прокарва и урежда. Надолу нещата стават още по-страшни. Цели министерства и агенции буквално не работят – там или се скатават, или се чудят как да се включат в деленето на баницата. Народното събрание в момента е придатък на правителството и място за партиен и личен бизнес.
Новата стратегия за енергетиката на България е буквално план за кражби и комисионни до 2020 г. Концесии, разрешителни за водоползване, становища по ОВОС и т.н. в МОСВ пълнят частни джобове и партийни черни каси. Митниците са си все същият източник на пари за партиите. Бюджетът отново се харчи предизборно. Междувременно се трупат все повече поводи за наказателни процедури срещу България, които засега се забавят само заради края на мандата на Европейската комисия. Впрочем имаме сведения, че чиновници от ЕК играят комбина с някои български институции на полето на конфликтите на интереси, корупцията и лошото управление на еврофондовете. На общинско ниво нещата също са зле – комбинация от липса на капацитет и неистово желание да се открадне повече от европарите. Дори от уж позитивни схеми се правят механизми за лично облагодетелстване и шуробаджанащина. Справка – Агенцията за енергийна ефективност.

- Какви са приоритетите ви, какви промени предвиждате в политиката?

- Разбира се, опазването на природата е сред основните приоритети на „Зелените”. Но ние сме наясно, че без коренни промени в механизмите на управление на страната няма да има нито чиста природа, нито щастливи хора. Затова имаме като основна цел съществената промяна на тези механизми. „Да върнем държавата на гражданите“, да вкараме повече пряка демокрация, повече лична отговорност на избраниците на народа на всички нива, да засилим правата и отговорностите на Народното събрание.
Искаме и радикална промяна в съдебната система: премахване на военизираната йерархична структура на прокуратурата, подмладяване на съдебния състав, отстраняване на корумпирани магистрати и премахване на бетонния им имунитет, за да може и в България да се осъществи операция „Чисти ръце’ по италиански образец.
Предлагаме и нови начини на вземане на решения от Министерския съвет и министерствата. Административно-териториална реформа и реална децентрализация, зелени работни места и екологична фискална реформа, енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, екологичен транспорт (железопътен, градски) - всичко това и още много други предложения в момента се изчистват и се описват в програмата ни за националните избори.

- Рядко се чува за вас в медиите. Защо е така?

- Известни са специалните тарифи на медиите в предизборна ситуация. В момента демокрацията и чуваемостта на алтернативни позиции в България става все по-скъпо удоволствие. Дотам, че местни телевизии искат по 250 – 300 евро на минута, а един предизборен сайт – почти 72000 лева! Няма какво да се лъжем – докато има монопол на герговците или медийни империи, като тази на Ирена Кръстева – ЗЕЛЕНИТЕ ще трябва да измисляме максимално креативни начини, за да достигаме до хората.
Тук е мястото да благодаря на онези журналисти, които дори в подобна неблагоприятна среда се опитват да дадат шанс на другите, на различните мнения и позиции. Много от тях знаят, че ние сме били максимално открити в нашата работа в гражданския сектор, можем да ги уверим, че така ще бъде и в партия „Зелените”.


- Въпреки завишената парична вноска от 50 хиляди лева, „Зелените” успяха да съберат парите и да се регистрират за изборите за европейски парламент. Това означава ли интерес на гражданите към вашата партия и готовност да помогнат?

- Да. Все пак, като реалист отчитам повече интерес, отколкото подкрепа. Както навсякъде и при нас подкрепата ще е резултат не само от заявени намерения или от симпатии, а и на основата на нещо свършено. А ние тепърва предстои да се доказваме като партия. Миналите заслуги не се броят.
Благодаря на всички наши дарители и доброволци за това, че се ангажираха със „Зелените”. И да призова останалите – „Зелените” се нуждаят от вашата подкрепа и за кампанията за Народно събрание.


Няма коментари:

Публикуване на коментар