четвъртък, 3 септември 2009 г.

Ребята, давайте определиться! Каква е играта на Б.Б. (ако изобщо има такава)?

Такъв ще да е бил лайтмотивът на срещата на премиерите Путин (Русия) и Борисов (България) според стенограмата, публикувана на сайта на първия (http://www.premier.gov.ru/visits/world/130/3546.html). Информацията на сайта на българското правителство за срещата е такава, че по-добре да не я споменаваме изобщо.

Четейки стенограмата излиза, че Б.Б. и ГЕРБ не са знаели какво има в договорите за трите проекта. Разбираемо, като се има предвид "откритостта" на правителствата на ССКГ (известен и като С2) и на Хамстера.

Но възниква въпросът - възможно ли е за два месеца да се направи оценка на три огромни за рамките на България проекта, които освен всичко са били умишлено забатачвани? Един - и то не от най-големите - пример цената на квтч. от АЕЦ "Белене" е смятана при откупуване на инвестицията за целия проектен период от 60 г., което е напълно нереалистичен подход. Ако подобно откупуване не стане до 20-та година, проектът би се провалил финансово. От друга страна, ако се заложи срок от 20 г. за откупуване, тогава цената на електроенергията става друга, променят се схемите на търговия, анализите на потенциалните пазари и т.н. Подобни проблеми са заложени във всички проекти и тепърва предстои да бъдат открити и анализирани. Какво да кажем за нефинансовите фактори - безопасността и сеизмичния риск при АЕЦ "Белене", опасностите от аварии при нефтопровода и т.н.

Но не - без някой да го натиска, Б.Б. дори говори за едномесечен срок за запознаване със проектите.

От друга страна се вижда, че Б.Б. се оправдава за "различията в оценките", като че ли наличието на различни оценки към трите проекта е някаква вина на България. Няма нищо по-естествено да не сме съгласни с руските оценки на АЕЦ-а и двете тръби, при положение, че поне за двата - "Белене" и "Бургас - Александруполис" - има достатъчно аргументирани негативни оценки и анализи.

Дали Б.Б. е наясно с нефтопровода? От една страна ясно говори за екологичните проблеми и за референдумите. От друга, ето какво казва той: "Так что болгарскую общественность следует попытаться убедить в том, что этот проект полезен для Болгарии. Могу Вам заявить, что в этом плане мы можем работать совместно и успешно. И хочу Вас заверить, что в моем лице Вы найдете партнера." Значи - хем хората са казали, че не го искат, хем е ясна екологичната заплаха, хем в "моем лице Вы найдете партнера" да убедят гражданите и местните власти да приемат проекта. Голям дипломат, няма що!

А откъде Б.Б. знае, че с "Южен поток" няма проблеми така и не става ясно.

Цялата стенограма показва едно: Путин натиска, Борисов се оправдава. Което е лошо. Даже много лошо.

Възниква въпросът - каква игра играе Борисов? Ако се съгласява на такива кратки срокове за анализ на документи то има няколко вероятности:
  • или предварително знае, че ще отхвърли проектите и тогава "анализите" са про форма;
  • или е готов предварително да потвърди проектите и тогава "анализите" отново са про форма;
  • може би предварително знае кой/кой проекти ще бъдат подкрепени и кой/кои - не, и тогава "анализите" отново са про форма;
  • или наистина вярва, че за месец-два може да се направят реалистични анализи на огромна информация, която при това не е налична в пълен обем, след което да се вземе отговорно политическо решение.
Време е за отговори сега, после загубите може да са огромни и дългосрочни. Б.Б. дължи тези отговори на българските граждани. Путин може да почака.

Бойко, сразу определяйся!

Няма коментари:

Публикуване на коментар