четвъртък, 17 септември 2009 г.

Депутатите - бъдете мъже, поне веднъж в живота си, по дяволите!

Изведнъж млъкнаха... Всичките - Яне, Волен, Иван, Мартин. И само Бойко пак се оправда, че не можел да повярва на това, което заварил. Как не можеш, Борисов, след като води такива "епични битки" с правителството в качеството си на кмет? И като си такъв голям антикомунист, би трябвало да знаеш, че от комунистите може да се очаква абсолютно всякаква гадост.

Мълчанието е заради Закона за амнистия. Влязъл в сила от 22.04.2009 г., неговият член 1, ал. 1 гласи: "Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание". И за да е перверзията пълна следва ал. 2: "Алинея 1 не се прилага, когато деянието е извършено в пияно състояние или са причинени тежка телесна повреда или смърт." Значи, ако си ограбил държавата в пияно състояние си виновен, но яко си я ограбил на трезво, с пълното и ясно съзнание, какво правиш - НЕВИНЕН!

И сега мълчат и се ослушват като свине в царевица. Бойко щял да вкарва закона в Конституционния съд. Що бе, Бойко - само за да създаваш работа на ония омотници от КС, които се чудят на кой Господ да (у)служат?

Я да смятаме: 116 + 21 + 14 + 10 + 1 = 162. В действащото 41-во Народно събрание има 162-ма депутати, които твърдят, че са реформатори, антикорупционери, демократи и т.н. светли личности. Предостатъчно да внесат един Закон за изменение и допълнение на Закона за амнистия и да отменят чл. 1. След като им пречи толкоз за да осъдят виновните - просто да отменят пречката с гласуване. Могат да го изгласуват даже в един ден. Имало е подобни прецеденти в тази държава.

Като говорим за чл. 1, та се сетих за един друг чл. 1 - от Живковската конституция. И за 14 декември 1989 г., когато - аха, да влезем и да пометем т. нар. "Народно събрание". 20 години оттогава...

Та думата ми е, че ако сегашните депутати от управляващото мнозинство и подкрепящите ги партии не отменят спешно този безумен и опрощаващ престъпления на предишни властници закон, нищо чудно на хората да им светне, че трябва пак да обградят Народното събрание. И този път да успеят да влязат вътре. А там, в тарапаната, не се знае кой кум, кой сват - и кой на булката брат :-)

Добре е депутатите да бъдат смели днес - за да не се налага да изпитваме смелостта им по друг начин.

1 коментар: