понеделник, 28 септември 2009 г.

"Жалба за младост"?

Тази вечер няколко пъти бях "атакуван" през Фейсбук-а от текстове за това, как днешните медии били станали много бързо "слуги" на новата власт и на Бойко Б. в частност. Направо да му се доплаче на човек от жалост. Но само ако не знае какво стои зад това.

Защото зад ТОВА стоят 20 години на петьоблъсковщина, валеринайденовщина, стефанпродевщина, тошотошевщина, валериявелевщина, венелинагочевщина, ивангранитщина, ивнабориславовщина, огнянсапаревщина, радосветрадевщина, кеворкянщина, томатомовщина, конакчиевщина, любоколаровщина и т.н., и т.н., и т.н. (на онова, дето Иван Костов го натрапи на "Демокрация", за да я съсипе, даже не помня името). Да не пропусна степанерамянщината и недялконедялковщината... Или "мърдок", или новите "гърци", които се оказаха по-католици и от папата. Щото лиценз е това, не е лукова глава... И да ме прощават неспоменатите "хиляди знайни и незнайни герои" на българския медиен преход.

Стои красигерговщината с рекламите. Стои PR-ституцията на незнайно откъде измислени пуяци и патки, които лъжат измислените политици, че ще ги направят (измислени, разбира се) герои като ги въртят до безкрай по измислени медии. Седят онези, които възхваляваха Зъбчето и Черепа като "националноотговорен капитал". Седят медийните лакеи на Жан, Иван, Симо СКГ (С2), Сергей и вечния Ахмед-Меди-Сава-Сергей.

И какво чудно има, че днес цялата тази помиярщина била зализала на Бойко Б. топките? Напротив, щеше да е чудо, ако не беше го направила. Това е отговорът, драги мои приятели - журналисти. Тъжният отговор, който трябва да имате сила да погледнете право "в очите". Това, което вие или вашите предшественици не успяхте да постигнете. Свободните медии!

Точно така, както ние не успяхме да постигнем истинското гражданско общество.

Е, има някакви изключения. Има свободни журналисти и медии, има свободни граждани и граждански организации. Недостатъчно - и затова е гневът ви, от мъка и безсилие, може би. И при мене има гняв и мъка - от това, което е днес "гражданското" в обществото ни, в битката за природата...

Но в този гняв е и шансът ни. На медиите и на гражданите. Навремето имаше един проект "Третият сектор - четвъртата власт". Може би в това е изходът - автентичните журналисти и автентичните граждани да се съюзят срещу мутроидната комуноидна милиционер-армейска пошлост и наглост на властта и нейните лизачи.

Прочее, никаква "жалба по младост", когато медиите бяха "девствени", няма да помогне. То и изпълнителят на песента се оказа ченге. Да се подготвим за нови битки и да ги преминем с чест - това е възможният изход към свободата... На медиите, на гражданите, на всички ни!

1 коментар:

  1. Разбира се, не бива да се пропуска заслугата на титани като Батков, кънчовците, Сашо Дончев и Кръстева/Пеевски в превръщането на словосъчетанието "свободни и независими медии" в подигравка.

    ОтговорИзтриване