четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Евдокия Манева - лобист на "Монсанто". Изходът - ОСТАВКА!

Вече няма нужда от повече доказателства, че зам.-министърът на околната среда и водите, Евдокия Манева, лобира за интересите на "Монсанто". Рискувайки здравето на българския народ и убийството на цели отрасли като земеделието, туризма и т.н., Манева се опитва да прокара поправки в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), така че да се даде възможност България да бъде наводнена с продукцията на фирми като "Монсанто", "Пионер", "Санджента" и т.н.

В следващ текст ще се опитам да направя обширен списък на проблемите, които подобен подход ще донесе на страната. Сега можем да кажем следното:

1. В защита на интересите на "Монсанто" и др. фирми, Манева лъже, че промените са под натиска на Европейската комисия.
2. В защита на интересите на "Монсанто" Манева открива възможността за прилагане на латиноамериканския модел на нелегално замърсяване на страните с ГМО, последвано от премахване на рестриктивните процедури за тяхното легализиране, защото при замърсена с ГМО територия никакви други - конвенционални или био-култури - така или иначе не могат да бъдат отглеждани.
3. В защита на интересите на "Монсанто", Манева подлага на риск и българската природа, като дори зоните на НАТУРА 2000 ще бъдат изложени на атака от чужди гени от генномодифицирани култури към дивата флора.

След дългогодишното открито корпоративно лобиране на Евдокия Манева за друга замърсяваща и опасна технология - цианидното излужване - днес тя продължава с този подход в полза на големите компании-убийци на чистите храни и биоземеделието. Затова изходът е един - незабавна ОСТАВКА!!!

Ето и позицията на партия ЗЕЛЕНИТЕ за проектозакона за ГМО: 

ПОЗИЦИЯ НА ПП ЗЕЛЕНИТЕ ОТНОСНО ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ГМО

Предложените от Правителството промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) представляват поредния опит за натиск от страна на заинтересовани мултинационални компании за либерализиране на режима за освобождаване на ГМО в околната среда в България в разрез с обществените интереси и правата на гражданите в страната.

Освобождаването и отглеждането в околната среда на ГМО представлява неприемлив риск за човешкото здраве и води до необратими последствия за земеделието, икономиката и природата в България.

Дългосрочната забрана може да бъде гарантирана чрез промяна на  европейското законодателство в същата посока – към категорична забрана за използване на ГМО семена и култури в естествени условия и освобождаването им в околната среда, както и постигане на пълна прозрачност при вземането на решения в тази област.

Основният защитник на либерализирането на режима за ГМО и интересите на мултинационалните компании е заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, като на обществото се предоставя невярна информация за истинските мотиви за промяна в националното законодателство.

Ето защо:

1.    Подкрепяме досегашните действия и протести на неправителствените организации и граждански групи за забрана на разпространението на ГМО в България.
2.    Призоваваме народните представители в 41вото Народно събрание на Р България да наложат максималните ограничения за разпространението на ГМО в България съгласно сега действащото европейско законодателство, изразено в нашето становище  от 13.01.2010 г.
3.    Настояваме за ефективен контрол върху забраната и подробно етикетиране на всички хранителни продукти, съчетано със засилен контрол върху семената и земеделската продукция в България.
4.    Предприемаме кампания за въвеждане правото на мораториум върху освобождаването в околната среда и разпространението на пазара на ГМО по избор на страна, членуваща в ЕС посредством промяна в европейското законодателствo.
5.    Настояваме за незабавно прекратяване на правомощията на заместник-министър Евдокия Манева заради защитата й на опасни за българските граждани технологии и организми, включително ГМО и цианидната технология за добив на злато.

България с невероятните си природни дадености, сортове и породи има необходимост от Закон за биологичната сигурност, а не от Закон за ГМО.

Като алтернатива на използването на ГМО настояваме за активна подкрепа от страна на Правителството за развитие на биологичното земеделие и производството на биопродукти, както и за осъществяване на ефективна подкрепа за българските фермери, произвеждащи качествени и чисти храни, включително и чрез своевременно изплащане на средствата по агроекологичните мерки в Програмата за развитие на селските райони. 

За контакти:
Петко Ковачев 0888 420453, petko.kovachev@bulgariangreens.org
Деница Петрова 0889880908, denitsa.petrova@zelenite.bg

3 коментара:

  1. И как точно продукцията на споменатите фирми ще убие земеделието и туризма?

    ОтговорИзтриване
  2. Аз съм за свободния избор на човека. Всеки носи глава на раменете си и следва да я използва по предназначение.

    ОтговорИзтриване
  3. @Longanlon: Производството на чисти храни (за хората) и фуражи (за животновъдството) е "сравнителното предимство" на българското земеделие. Това се отнася както до немалка част от конвенционалното, така и - в още по-голяма степен - за био-земеделието. Разрешаването на ГМО в България ще компрометира това състояние, и ще ликвидира де факто интереса към продукцията. При ГМО домати ти е все едно дали са холандски или български, нали? А как влияят ГМО или как биха могли да повлияят - това вече е дълъг разговор, който могат много хора да го водят, но не в коментари под текстове.

    Негативното отношение към ГМО-земеделието ("Ето, и в България вече няма чисти храни") съвсем естествено ще доведе до намаляване на туристопотока (разбира се в допълнение към сегашните простотии в туристическия сектор). Особено алтернативните форми на туризъм ще бъдат силно ударени, при ГМО-"рекламата" на България. Алтернативният туризъм пък е фактор за други елементи на местното и регионалното развитие и в някаква (нямам статистика каква точно) степен неговото разбиване ще усили емиграцията към регионални центрове, София или чужбина.

    ОтговорИзтриване