понеделник, 16 март 2009 г.

НЕФТЕН ТУРИЗЪМ или как „лошите“ се надушват през девет морета

Поморие. „На двайсет километра от Бургас“, както се пее в песента. Грозни гледки – хотели в псевдоизточен стил, тонове и километри кал, недостроени други хотели. Общо впечатление – софийски квартал-спалня.

Карам към Гранд – хотел „Поморие“, където има „обществено обсъждане“ на Бургас – Александруполис. В колата сме трима – аз, Даниел и Тошко. Никой от нас не може да се ориентира къде точно е хотелът в това, което днес е Поморие. А уж сме идвали преди години.

На 30-на метра пред хотела – милиция. Т.е. полиция, но от „доброто старо време“. Чакат протестиращи от Бургас, за да ги спрат. На бариерата на хотела – мутри. Проверяват по списък. Ето, на това му се вика „обществено обсъждане“.

Влизаме, в залата мирише на ченгеджийница. Като дойдоха от фирмата и консултантите направо се развоня на ДС и КГБ. По-късно се оказа, че май и ЩАЗИ е представено.
Срещата започва. Този път играя от „добрите“, няма да уча никого на нищо :-) Слушам и водя записки. Интересни неща се говорят, няма спор. Но и „екологията“ я няма, макар главно за нея да се говори пред екраните. Имитира се и „консултация с обществеността“. Поканили са нас, „еколозите“ от София и удобни местни лица – военни, професори... По-късно ще се окаже, че дори сред тях като че ли има хора, които не са склонни да се продадат. Иначе се обещава много – ОВОС, социална оценка, още консултации, свободен достъп до документи... Поживем, will see :-)

Ясни са две неща – първо, че танкерите (2 по 150000 брт на ден) ще акостират на 2 или на 3 буя, а не на естакада. И второ, площадката за нефтобазата е избрана до Нефтохима. Другото са намерения. Например има две места за буйовете (срещу Бургас и срещу Поморие) и четири изходни точки на брега – между Ахелой и Поморие, между Поморие и Сарафово, в залива на Росенец и в залива Вромос.

След кафето започва дискусията. Първата бомба: капитан Панов прави бизнес-презентация как се събира нефт по нов метод, открит от НАСА преди около 40 г. и разсекретен преди 4. Изсипва от шишенца някакви течности в аквариум, после някакви полимери, бърка, чака, бърка пак, чака... и вади с голи ръце. Някаква странна пихтиеста маса. Изобщо – магьосник. Почти както навремето един палеше водата в НДК под одобрителния поглед на др. Т. Ж. Не ме събаря от стола. Освен това казва неща, които ме карат да си ги отбележа като потенциални проблеми с тоя „нов метод“.

Втората бомба: арх. Аврамов, който води ОУП на Поморие. По неговите думи излиза, че всичко от Бургас до Свети Влас, което не е застроено, ще бъде, след като се приеме ОУП-а, които вече е пред финализиране в МРРБ. Да не си помислихте, че станахме свидетели на дългоочакваната битка между туризма и нефтения бизнес. Не се надявайте. Архитектът покани Транс Балкан Пайплайн да работят с тях, та да ги запознае с ОУП-а. Елементарно се самопредложи. Така и вълкът сит – и агнето цяло! А започна изказването си в началото с думите, че е против да тръбата да излиза по северното трасе.

Прав е Вонегът за отличната организация между „лошите“.

Третата бомба предстои: ТБП искат да местят цивилния и военния трафик, а като ги попитах дали фактът, че Черно море е външна граница за НАТО и за ЕС няма да наложи консултации с тези организации, казаха, че нямало проблеми. Щели да го уредят с... Гранична полиция!

Май кремълските ченгета още не могат да осъзнаят, че България вече е „заграница“?

И още един детайл – обадиха се от СКАТ за интервю след края. Не ги пускаха на прес-конференцията в хотела. Излязох, казах колкото искаха, а на бариерата мутрите само дето не побесняха. „За мене ли чакали тия?“, „Да не съм от тяхната телевизия?“... едни такива умни въпроси задават, с навъсено-нахъсен изглед.

Какво да се прави – очевидно десари, мутри и милиция все още крачат „в единен строй“! То има какво да се направи, ама нали тези същите слухтят из Интернет, по-добре е да не споделяме :-)

Няма коментари:

Публикуване на коментар