петък, 4 април 2008 г.

Дезавуирана е още една лъжа на властите

Моят колега и приятел Тодор Тодоров, който работи по проблемите, свързани с изменението на климата откри, че твърдата доскоро позиция на българския бизнес по отношение на квотите за емисии на CO2, внезапно е "омекнала". Не зная на какво се дължи това, но ми се струва, че е време българският бизнес (или поне онази здравомислеща част от него, която не претендира да е "националноотговорна", не ругае чуждите инвеститори като "завоеватели" и не руши на всяка цена природата за да изпере малко червни пари или да открадне поредните еврофондове) да се замисли за това, дали предопчита да има ясни и предвидими правила на общия европейски пазар, от който България вече е част, дали иска да се включи в иновативната икономика на един силен Европейски съюз, (борбата с промените в климата предлага многобройни възможности в тази насока) и дали иска да се освободи от мафиотската опека на политико-мутренските върхушки, структурирани в правителството, парламента и президентството.

Приятно четене.

***************
Преразпределяне на квотите за CO2 в България и "лошите" чужденци.

Искаме да изразим учудването си от липсата на реакция сред българския бизнес, политици, управляващи и медии по един проблем, който само преди няколко месеца беше повод за изблик на патриотични чувства, наранена гордост и възмущение сред посочените среди.

Във връзка със срещата проведена на 25.04.2008 г. в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), посветена на преразпределяне на парниковите квоти Българската стопанска камара (БСК) ни уведомява, че новите квоти ще се определят на база вече изхвърлени парникови газове през миналата година, тъй като данните на БСК сочели, че предприятията всъщност се вместват в орязаните количества, като дори щели да останат резерви, които през следващия период ще се използват за пускане на нови мощности или увеличаване на производствения капацитет, както обяснява Димитър Бранков пред Mediapool. (http://www.mediapool.bg/show/?storyid=137490)

Преразпределението се налага след решението на Европейската комисия ( ЕК) от 26.10.2007г. за общо намаляване квотите в Европейския съюз с 10% ( в периода 2008-2012г), като за България беше определено намаление с 20% за 2007г и с 37.4 % за 2008-2012 г.

Редно е да припомним каква сериозна медийна кампания беше организирана в България срещу това решение на ЕК след неговото обявяване. Главни „герои” в нея бяха представители на бизнеса (БСК), правителството (министър Чакъров заплашваше със съд), политици, депутати, журналисти. Всички твърдяха, че ЕК провежда дискриминационна политика спрямо България и това решение цели да спре неспирния възход на българската икономика, да обрече на бедност и безработица населението. Бяхме свидетели на поредната показна кампания за лошите европейци, които ни пречат да се развиваме и искат да стоим гладни, на тъмно и студено.

Още тогава ние предупредихме, че причината за намаляването на квотите парникови емисии за България се крие в некомпетентния начин, по който беше съставен Националния разпределителен план, на некоректните данни, които бяха заложени в него, в стремежа исканията на енергийните предприятия да бъдат задоволени с над 115%, в Андрешковския стил на водене преговори с ЕК чрез заобикаляне на общите изисквания. Отговорността за това би следвало да носят управляващите и по специално водещите министерства в тази област МОСВ и Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), които проявяват пълно неразбиране на политиката на ЕС за водеща роля в борбата с климатичните промени. Чрез квотите за разпределение на парниковите газове се цели намаляване на емисиите и стимулиране на инвестиции в „зелени” технологии, а не държавна помощ за развиване на замърсяващи производства .

В крайна сметка се оказа, че все пак ЕК правилно е преценила да намали квотите парникови емисии за България.

Разбира се ние не очакваме сега някой политик, представител на "дискриминирания" бизнес, или министър да си поеме отговорността. Но все пак е хубаво да припомним в такъв момент прекрасното стихотворение на Валери Петров „Репортаж за трите хаш”, където трите хаш са вражески чуждестранни агенти, които рушат родната икономика, но в края се оказва че са три пъти Н (Някой Некадърник Наш).

И при зачестилите напоследък активни мероприятия срещу "лошите" чужденци, които организират "антибългарски кампании" срещу нашите невинни управляващи и „национално отговорни инвеститори”, да имаме предвид, че отговорен за всичко обикновено е ННН.


Тодор Тодоров – Програми Климат и Енергия, ЕС "За Земята", todorside@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар