неделя, 14 март 2010 г.

Достъпът до информация: отсечи дърво

В четвъртък отидох да получа диск с един документ по ЗДОИ от МРРБ. Не стига, че не ми дадоха това, което исках, а нещо съвсем друго, но ето какво се получи:

1. Платих 5 лева за диск, който струва около 80 стотинки и записът върху който става за няма и 5 минути.

Дотук добре. Обаче:

2. Един лист заявление, който съм заявил (няма електронна версия за достъп до информация).
3. Три листа писмо и заповед, с които ми отговарят, че са ми разрешили достъп до информация.
4. Плик за писмо, в който са трите листа.
5. ЧЕТИРИ (sic!) екземпляра (А4 - принтирани) на фактурата за 5 лева, от които, както се досещате за мене е само оригиналът.
6. И накрая - 2 листа за протокола, че съм получил диска с документа. При това в момента на получаването няма как да се провери дали на диска има нещо или не, защото деловодството не предлага достъп до компютър.

Сума сумарум - 10 листа принтерна хартия А4 + един плик. Каква гора, какви пет лева?

Добре, че поне служителите (пропуск, счетоводство, каса и деловодство) бяха изненадващо  любезни и даже приеха с някакво чувство за хумор коментарите ми.

И после - нямала капацитет българската администрация. Ами като 5-ма работят нещо, което може да се направи от един, как да имат?

Осигуровките на държавните служители - скрита държавна помощ за банките

Не знам в чия глава се е родила идеята държавните чиновници да плащат осигуровките си. Ако е в симеондянковата - значи пак не сме случили на финансов министър. Ако е в боковата - разбираемо. Ако е в нечия друга - значи мъката е навред...

Откъде си получава парите един държавен чиновник? От държавата, сиреч от бюджета. Кой му плаща осигуровките? Държавата, сиреч бюджета. Е, ако чиновникът започне да "си плаща" осигуровките, какво ще се получи? Държавата, сиреч бюджетът плащат пак, но този път имитирайки "вноска за работодател" и "вноска за работник". Изключително умно и антикризисно.

Вместо да направят схема за глобални преводи по сметките на НОИ и НЗОК (напр. 2 или най-много три пъти годишно накуп за ВСИЧКИ, които са на заплати към бюджета), сега искат да разхвърлят паричните потоци.

Единствените, които ще намажат са банките, които ще увеличат приходите от такси и комисионни за преводи. И най-вече банката на правителството - СИБанк. Може и това да е целта всъщност?

вторник, 2 март 2010 г.

Струва ли независимостта на България 2 милиарда евро?

Националният празник на България, 3 март, е точния момент да напомним на управляващите някои стари и проверени истини. Особено на Бойко Борисов, който се хвали с това, че не е прочел много книги и съответно често има нужда от подсещане. И понеже обича да си закача портрета на Васил Левски в кабинетите - ето какво е казал Дяконът: "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби!" Казал го е като предупреждение и като завет за идещите след него, когато неговата е била вече изпята...

"Свободата, Санчо, се крепи на върха на копието!", казва героят на Мигел Сервантес, "откаченият чудак" Дон Кихот де ла Манча. Свободата е ежедневна битка и ежедневно бреме, ежедневна отговорност и ежедневна мисъл. И ако зарежеш това ежедневие, тогава рано или късно ще дойде оня, който иска да те "освободи", за да те пороби.

Е, тези дойдоха пак. Дойдоха с предложение да НИ построят атомна централа от която нямаме нужда, за да ни поробят. Да ни поробят енергийно, политически и всякак. Това е била политиката на Русия към България и Балканите от века. И днес разлика няма. Време е ясно да си кажем: който вярва, че Русия може да бъде цивилизован партньор или е глупак, или има специални интереси да го твърди.

Целите на Русия с АЕЦ "Белене" (както и с другите енергийни проекти на Балканите) са колкото енергийни, дваж повече - геополитически. При всички свои режими Русия е гледала най-напред завладяване на територии, влияние върху държави и народи, политика, контрол, власт над другите в своя изгода. Не съм аз, който открива тези характеристики на руската външна политика и външноикономически връзки и действия. Всякакви уверения за промяна са не само недоказани, но е крайно опасна заблуда да бъдат приемани на вересия. В конкретния случай за Русия са важни както увеличаването на енергийната зависимост на Европейския съюз (вкл. бъдещите страни-членки от Западните Балкани) от руски доставки на електроенергия, газ и петрол, така и контролът над черноморския басейн и Балканите в чисто политически план.

В тази ситуация Бойко Борисов и Трайчо Трайков като на олигофрени (или като олигофрени?) се мъчат да ни обясняват, че щели да направят проекта икономически изгоден, че нямало да се строи само с руски пари (все едно, че други има!), че сме щели да загубим 2 миларда евро ако се откажем и прочее глупости. В Нова телевизия и в "Дарик" обаче, Трайков реално призна за натиск от Русия и за увеличаване на зависимостта от Русия ако построим централата.

Очевидно е, че и Трайков, и Борисов, и цялото правителство имат нужда да се запознаят с реалностите на атомната енергетика в момента - просрочено време на строителството (с години) и надхвърлени инвестиционни разходи (в пъти). Поне за да спрат да говорят небивалици.

Да видим:

1. Проектът АЕЦ "Белене" ще бъде направен икономически изгоден, за да може да бъдат привлечени частни инвеститори. НЕВЯРНО. Към днешна дата няма икономически ефективна АЕЦ в глобален мащаб. Дори прехвалената ниска себестойност на АЕЦ "Козлодуй" е "ниска" заради изкривения финансов модел при строителството и оперативните разходи, както и от многобройните финансови машинации през десетилетията. Ако подобен проект (нова АЕЦ) днес изобщо би могъл да бъде икономически изгоден, това ще е само в полза на оператора на централата. И това ще става за сметка на много други невключени или недовключени, или субсидирани разходи, както и с постоянно увеличаване на цената на електроенергията. Шефът на "Росатом", Кириенко вече предвиди цена (по-точно себестойност!) на електроенергията от "Белене" в рамките на 8 - 12 евроцента. Даже няма нужда да се показва голяма печалба, ползите ще минават през оборотите и най-вероятно ще остават в свързани фирми - доставчици, подизпълнители, търговци, доставчици на услуги. В пасива ще бъдат:
  • държавата (данъците и другите плащания);
  • потребителите (цената на електроенергията);
  • собствениците (с различни счетоводни хватки те могат да бъдат лишени от дивидент практически за целия период от време, макар това през по-голямата част от периода да не е нужно);
  • българските граждани (с рисковете от авария с непредвидими последици, с цената на разходите за погребване на ядрените отпадъци и на самата АЕЦ след периода и на действие и с проблемите, които едно хранилище ще създаде).
В опита си да "икономизира" проекта, Трайков цитира в Нова ТВ някаква мистична оценка на рентабилността, според която годишната възвръщаемост на капитала (IRR) била ... 11%. С други думи, инвестициите щели да се изплатят за няма и десет години. През останалите поне 30 години от живота на централата, тя щяла да бъде на печалба. Атомна централа с подобна икономика не съществува никъде. Подобна дивотия може да бъде подпъхната само от страна на разни рискови инженери и архитект-дизайнери, чийто интереси в АЕЦ "Белене" са толкова големи, че подобни хора не биха се поколебали и пред най-наглите лъжи и измами, за да видят проекта осъществен. Но "полицаят" (както се самонарече наскоро Борисов), не си задава въпроси за това, колко милиони бяха откраднати досега от Втора атомна, нито дава индикации за разследване на безбройните сигнали.

2. "Договорите трябва да се спазват", казал Борисов по повод на АЕЦ "Белене". Добре, вярно е, но когато условията се променят в значителна степен срещу тебе и няма шансове този тренд да се промени, имаш право да потърсиш начини да развалиш подобен договор срещу съответните загуби и неустойки. Никой не казва, че няма да се плащат неустойки. Именно за това те се и предвиждат - ако някой реши да се откаже. Е, България трябва да се откаже от договора с "Атомстройекпсорт" с всичките последици от това! И пак ще бъде по-изгодно, отколкото да се загробим с тази централа и всички последици от подобно решение. Когато България трябваше да избира да запази блоковете 1-4 в АЕЦ "Козлодуй" или членството в ЕС, избрахме Европейския съюз. Днес избираме между плащането на около милиард евро неустойки и вечна зависимост от Русия плюс всички рискове на една недостатъчно безопасна атомна централа!

Но странно е мълчанието по темата за персоналната отговорност на сключилите този неизгоден договор. Странно е защо Борисов с думите си де факто покрива действията на енергийния "октопод", оправдавайки се с комисаря Йотингер, Германия и Европа.

3. Ако прекратим проекта ще загубим два милиарда евро. НЕВЯРНО. Ще загубим реално само неустойките по договора с АСЕ. Според Борисов те са между 600 и 900 милиона евро. Към момента площадката е изчистена от предишните строежи и за тази територия могат да се дискутират и проектират нови бизнес-проекти. Още от 1990 г. има алтернативни разработки за използването на площадката. В момента също има готовност за подобни идеи и анализи от страна на експерти от Свищов. Затова е напълно безотговорно да се говори за "загуби", когато не си направил реалистичен сравнителен анализ на различните алтернативи за бизнес и развитие. След като Трайков не е убеден в необходимостта от АЕЦ "Белене", няма нищо по-естествено да се огледа и за алтернативни решения за вече изградените елементи от инфраструктурата.

4. Централата ще се строи с "европейски" пари. НЕВЯРНО. Стратегическият инвеститор RWE (Германия) и банката-организатор на заеми BNP Paribas (Франция) вече се оттеглиха. В момента няма и не се очаква поне до 2012 г. да се появи какъвто и да е сериозен западен инвеститор в АЕЦ "Белене". Трайков признава в пряк текст, че американски фирми няма да се ангажират с руски технологии. Това е вярно в голямата си част и за фирми от ЕС. Има риск обаче да се появят регистрирани в ЕС фирми, които са контролирани от руски капитали (вкл. мафиотски, на бившите служби, на олигарси), които да имитират мечтаните "европейски инвеститори". За да се случи сравнително чисто европейско финансиране, то сегашният проект трябва да се прекрати и всичко да започне отначало. Да, но Трайчо си призна, че подобен вариант не му е по сърце и той ще върви към "дървеното желязо" - продължаване на сегашния договор с паралелни действия за неговото "поправяне", независимо, че това според самия него е против "добрите практики".

5. АЕЦ "Белене" е чисто икономически въпрос. НЕВЯРНО. АЕЦ "Белене" е част от руската геополитическа война на Балканите и мисля, че това е единствената теза, която е толкова очевидна, че не се нуждае от допълнителни доказателства. Доказателствата не липсват, но вече просто няма нужда от тях.

От различните изказвания през последните няколко месеца на Трайков излиза, че той има доста объркани представи за самия проект и за това, как се структурира финансово един ядрен проект, както и за това колко време и какви разходи са необходими за неговото цялостно изграждане. Да не говорим, че е прекалено доверчив към руския начин на правене на бизнес, който често се изразява в опиране на пистолет до челото. Не само това - факт е, че Трайков не е убеден докрай в смисъла от строителството на АЕЦ "Белене". И в същото време има нещо, което е плашещо в изявите му... Трябва човек да проследи всичките му изказвания по темата, включително и горецитираните две, за да разбере, че човекът е неспособен да защити националния интерес. Прокрадва се някакъв нюанс, като че ли е поставен в поза "партер" и няма избор... Но и тогава достойните хора имат избор - стават и си тръгват, подавайки оставка. А не "всичко е свързано едно със друго, а някои неща са свързани повече", "ще падне ли Луната" и "алелуя"... И продължаваш да се оплиташ като пиле в кълчища.

Със съжаление трябва да кажем, че от развитието на проекта АЕЦ "Белене" ( а и на останалите енергийни проекти на Русия в България) става ясно, че Борисов и Трайков са забравили мъдростите на Апостола. И вече са приготвили писалките, с които да подпишат бъдещия енергиен "ньойски договор". Преди обаче да дойде времето театрално да ги счупят, след като са положили подписите си (което в конкретния случай би било чист водевил), е добре да им се припомнят още две от вечните фрази на Левски:

От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи.

Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме.

Духайте сега, г-да министри, да не се окаже после, че всинца ще изгорим от вашите тънки сметки и плитки финансови мераци. Свободна европейска България може да прежали 600 или 900 милиона евро неустойки заради един калпав проект (да ни е за обеца на ухото и на всички избори!), но трудно ще понесе срамът (и практическите последствия от него!) да бъде руска маша в европейското семейство.