събота, 27 февруари 2010 г.

Кой ни сра в гащите? The best of Гоце

Когато писах текста "Кой ни сра в гащите?" изобщо не подозирах, че президентът Георги Първанов ще успее за малко повече от седмица да направи три гръмки хода, след всеки от който - рано или късно - ще трябва да си задава този въпрос. Той обаче е доказан титан на мисловните и вербални глупости и гафове и в никой момент не трябва да бъде подценяван. В този смисъл Гоце е победителят в тази своеобразна миникласация на политическите гафове от последните две седмици.

Първият гаф на Гоце е изказването му за икономическите досиета. В опита си да атакува Иван Костов и (завоалирано) Бойко Борисов, Гоце пропусна да забележи, че при отварянето на т. нар. "икономически досиета" ще цъфнат и неговите спонсори и ловни авери. На прима виста се сещам за хора като Георги Гергов, Цоло Вутов, Людмил Стойков, Петър Манджуков, депутатът от ГЕРБ Емил Димитров, кмета на Симитли Апостол Апостолов (Поли), смолянската кметица Дора Янкова, някои позабравени банкери... Списъкът, разбира се е дълъг, и от него, като същи пипала на октопод излизат разклонения към други партийно-икономически и ченгесарски лица и фирми. И така може да се стигне до най-разнообразни крайни точки - от заменките чак до аферата с Иракския петрол и дори до куфарчетата на Луканов.

Но в Брюксел Гоце надмина себе си. Най-напред предложи България да станела "координатор" на Западните Балкани по пътя им към членството в ЕС. И какво собствено, ще координираме? Как да правят успешни далавери с парите на ЕС? Как да не си изпълняват поетите ангажименти? Или как да пускат през задната врата руските наглеци в ЕС и да градят антиевропейски славяно-православни завери? Страната-провал в еврочленството да сочи пътя на кандидатите за членство? Некадърните, крадливи и често пъти антиевропейски настроени български политици да дават акъл на колегите си от Хърватия, Сърбия, Македония... Не, че там са някакви светци, напротив - един дол дренки са. И точно за това никой здравомислещ човек не би оставил едни мошеници да дават акъл на други мошеници как да станат "европейци".

След няма и ден, Гоце стовари гнева си върху Ребека Хармс, докладчик в Комитета за индустрия, изследователска дейност и енергетика в Европейския парламент за отпускането на помощи, свързани със закриването на АЕЦ "Козлодуй". Фактът, че Р. Хармс е съпредседател на групата на Зелените/ЕСА даде шанс да бъде провидяна поредната "зелена конспирация" срещу България. Гоце, поддържан от Антония Първанова (НДСВ), Ивайло Калфин (БСП) и частично от Владимир Уручев (ГЕРБ), депутати в ЕП, зае за пореден път позиция, която показва неговото неразбиране на проблемите. Или може би показва неговата комунистическа наглост и упорство да пречи на всяка цена при изпълнението на поети ангажименти или на европейски политики. Сега ще бъде интересно да се наблюдава развитието на този въпрос в ЕП, доколкото Първанова е докладчик по същия въпрос в Комитета по околна среда на парламента.

Жалко е, че нямаше репортажи от това как са реагирали на глупостите гоцеви и гнева гоцев в Брюксел. Но колеги оттам ми казаха, че неговото посещение е липсвало от новинарските емисии на медиите там. Което пак си е оценка.

Всъщност за да бъде попречено на Гоце да излага България по света със скудоумните си "идеи", би било най-добре този човек да спре да пътува извън страната до края на мандата си. Да му измислим някакво безобидно занимание като за дебил и да го изтърпим някак си още 2 години.

сряда, 24 февруари 2010 г.

Взимаш ли, взимаш, балканджи Бойко...

От няколко дни едни два милиарда евро се шматкат в медийното ( а и в политическото, пък и в енергийното, да не кажем и в корупционното) пространство на България. "Носят" ги Сергей Шматко, министър на енергетиката на Русия и Сергей Кириенко, шеф на "Росатом". "Носят" ги по заръка на товаришч Путин за другаря Бойко.

Другарят Бойко, говори се из енергийните и политическите среди, вече ги е "взел". И то още при предишните посещения на руските "атомщици" в София. Само че тогава не било много удобно да се обяви "взятката", та затова Трайчо снове като улав между София и Москва - да имитира загриженост, експертност, "защита на националния интерес" и прочее залъгалки за населението. С подобна цел сноват и руснаците между Москва и София: да изглежда, че българското правителство е подложено на огромен "позитивен" натиск - във вид на "взаимно изгодни" предложения, на които "не можеш да откажеш" - и така да се оправдае вече договореното прехвърляне на централата в руски ръце.

Като споменах за националния интерес е интересно да се разбере каква е ролята на Симеон Дянков. Дали той е искрен в съпротивата си срещу "Белене" или му е отредена ролята на "лошото ченге" - един вид, "а бе ние опитахме всякак да се съпротивляваме, ама..." Разбира се, може да е и двете - той да си се съпротивлява искрено и убедено, но да е насаден на тази роля без да знае за игрите отзад.

Но, каквато и да е истината, нещата изглеждат ясни - без натиск отвън и този път няма да се размине, ако проектът трябва да бъде спрян. Изваждането на тезгяха на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй" е опит да се "омилостиви" западът и най-вече САЩ. Не напразно лобисти като прословутия Гамизов и политици работят за това, тези реактори да се "дадат" на "Уестингхауз".

Интересно е мълчанието на Борисов. То е в подкрепа на тезата за наличието на предварителни пазарлъци и на имитация на съпротива. Ясно е, че премиерът е разбрал фундаменталното значение на АЕЦ "Белене" като източник на почти неограничен финансов ресурс за лична и партизанска полза. Ако беше наистина честен пред нацията, Борисов трябваше да заяви просто - този проект не е изгоден за България не само финансово, но и по причини, които са парично неизмерими и са свързани с българската независимост. За това ако трябва ще платим тези прословути (и все още необявени) неустойки и ще решим окончателно този вече 30-годишен проблем.

В този смисъл не трябва да има повече наивници, които да провиждат премиера като герой, комуто тикат в ръцете милиарди и го кандърдисват с думите: "взимаш ли, взимаш, балканджи Бойко, тия два милиарда евро?", пък той се дърпа, но под натиска на "грижата за националния интерес" най-накрая вдига ръце и приема. Това не е геройство, а поредното предателство пред руския геополитически интерес.

понеделник, 22 февруари 2010 г.

Аз не играя в този мач!

Преди няколко дни г-н Иван Костов призова от студиото на БТВ всички да се включат настраната на държавата във войната с мафията. "Трябва всички да сме наясно, че ако е започнала такава война, всички сме в мача, няма трибуни, всички сме долу, на терена" - каза Костов.

Е, аз не съм в този мач! Аз не съм в мача, който днес един клан на мафията се опитва да дефинира по свои си правила срещу друг(и) клан(ове) на същата тази мафия. С което много ясно казвам, че не вярвам нито на Костов, нито на Борисов, нито на Цветанов, камо ли на гоцевата подлога Велчев. Не вярвам в "тяхната борба" днес. Те имаха достатъчно време да поведат НАИСТИНА тази война, но никога не го направиха. Няма никакво основание да се вярва, че днес го правят сериозно и в името на освобождаването на обществото от политико-икономическата мафия.

Има една мафия, отношението към която е лакмус за истинността на намеренията на управляващите да се справят изобщо с престъпността в България. Това е енергийната мафия. Иван Костов изобщо не поведе тази война. Напротив с редица стъпки отвори пътя към усилването на тази мафия и възможността й да се утвърди като задкулисната власт на руските интереси в България.

В момента виждаме как Бойко Борисов прави всичко възможно в интерес на това, Русия да получи българската енергетика на тепсия. Вероятно ще има пренареждане на част от "бенефициентите на енергийната корупция", което ще бъде представено като махане на "лошите" от "тройната коалиция". Въпреки това знакови фигури като Галина Тошева и Таско Ерменков (за когото вече се носи слух, че ще бъде сменен от партньора на Цветелина Бориславова в бизнеса с ВЕИ и приближен до "Мултигруп", екс-шеф на АЕЕ Друми Друмев) все още запазват местата си.

Доколкото война с енергийната мафия в България няма, то и войната срещу мафията ("октопода") изглежда повече като да е с парадни цели или за разчистване на сметки, нежели с искрено желание да се оправят нещата в държавата.

Който иска да вярва на обратното. Аз вече съм минал по този път. И тогава, и сега всички подобни призиви ми звучат толкова фалшиво, колкото и вчерашните извинения на Тайгър Уудс. Но докато Уудс е изневерявал на жена си, Костов навремето изневери на "синята идея". Вместо да убие мафията и ДС. И сега няма право отново да претендира да задава посоката.

неделя, 21 февруари 2010 г.

Кой ни сра в гащите?

През отминаващата седмица доста лица от политическата менажерия на България се държаха като наакани, които къде публично, къде не, си задават горния въпрос.

Трайчо Трайков, по сведения на очевидци се е държал като човек с "чуждо лайно в гащите" по време на прес-конференцията, на която призна, че българското правителство е предало националните интереси, отстъпвайки на Русия дял в АЕЦ "Белене" и позволявайки на путиновата мафия да стъпи в ЕС и на практика да манипулира енергетиката в региона чрез тази ненужна и вредна атомна централа. Нещо повече, това е предателство и към идеята за обща отбрана срещу терористични и диктаторски режими, домогнали се до оръжия със среден и далечен обсег, доколкото Русия - самата тя политически недемократична държава - е основният поддръжник на подобни режими.

"Кой ми сра в гащите?" вероятно се пита безмълвно и Иван Костов. Или по-скоро "Кой ме би по главата да давам това интервю в БТВ?" Да призовеш хората да забравят миналото, когато именно в това "минало", назначени от тебе лица са инсталирали човек като Алексей Петров в службите, осигурявайки му по този начин политически и полицейски чадър не е най-умния ход. И покрай Ал. П. сега отново ще се заизнизват и други тъмни факти от миналото на Костов - верни или не толкова... Гоце и Съсела (той е и Хамстера, ама сега нали изскочи и друг Хамстер, та използвам определението на Дянков) вече се възползваха.

За пълните гащи на Цецка Цачева направо е жалко да се говори. Женицата беше решила, че ще се събличаме голи на балкона в НС и побърза да се застрахова, казвайки, че ако така ще бъдат победен "Октоподът", тя би тръгнала гола из София. Е, не се наложи софиянци да изтърпят подобна битка с мафията, но пък МВР оттегли част от наглите си предложения за подслушване на гражданите. На следващия ден Цецка трябваше да загуби още една битка с гражданството - след незнаен смс, тя лично се е превъртяла на 180 градуса и е поискала 30-километровата зона, забранена за ГМО около зоните от НАТУРА 2000 да остане. С което на практика ГМО се забраняват за цялата територия на България. И тогава защо й трябваше да се прави на фелдфебел или да защитава преди това неистово промените в закона за ГМО?

Покрай ГМО-скандала култовият въпрос сигурно си задава и посланикът на САЩ в София, н.п. Джеймс Уорлик. "Who, the fuck, made this shit in my trousers?" вероятно звучи в главата на послвника, след като вече е получил неизвестен засега брой лични - и не много лицеприятни - послания от български граждани защо се меси в българските работи по такъв безпардонен и в очевиден итнерес на "Монсанто" и "Пионер", начин.

И сал един Бойко Борисов не се замисля - той още на 1 септември миналата година чинно и кротко си свали гащите и оттогава Путин, Шматко, Кириенко, Милер и кой ли не московски политико-енергиен началник се грижи за тяхното съдържание. И Русия доволна, и Бойко - "целият в бяло".

четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Протестът в Народното събрание срещу ЗЕС

Асен Генов е описал повечето подробности. От мене само три неща:

1. С глупостта и наглостта си да нарушат целенасочено конституцията ГЕРБ-ерите докараха нещата дотам, че комунистите като Кутев да изглеждат истински защитници на човешките права. Но от милиционерите Иванов и Ципов какво друго да очакваш?

2. Синята коалиция се извъртя не много елегантно, предавайки на подслушване и "прихващане на данни" т.нар. "компютърни престъпления" (глава 9 "а" от НПК). Това си е жива подкрепа за нарушаване на конституцията и сега очаквам да видя дали "сините" ще започнат все пак подписка, за да сезират Конституционния съд за проблема. Те са свикнали да гласуват против себе си вече... Шегата настрана - вместо да играят на дребно, щеше да е много по-добре да се замислят за адекватни промени в НПК. Без, разбира се, да се отива в другата крайност - всички престъпления да станат над пет години за кефа на Борисов, Цветанов и МВР. А и на един човек, който винаги е искал да има контрол върху информацията в държавата и който мечтае отново да бъде премиер някой ден.

3. Пази Боже, Цецка Цачева да тръгне гола по площадите да бори "октоподите" :))))

Ето и снимките, любезно предоставени на Асен от фотографите на "Дума" и "Труд":



 

  



 

  
  

вторник, 16 февруари 2010 г.

ПРОТОКОЛ от заседание на дегустационна комисия

Днес, 14 януари 2010 г., се събра високоуважаемата дегустационна комисия в състав:

1. Е. Й.
2. д-р В. Ж.
3. Б.Б.
4. Т.К.
5. П.К.

(имената са на оригинала, а оригиналът - при мене :-)

дегустирайки внимателно и отговорно предложените на комисията домашни вина и ракии и

РЕШИ:

1. Най-добро вино - бутилка номер 29
2. Най-добра ракия - бутилка номер 8
3. Поощрителна награда - бутилка номер 27

подписи: (...)

14.02.2010 г.
село Въбел

ПС: И аз бях там, и т.н.

Комисията обявява резултатите:

неделя, 14 февруари 2010 г.

Tombe la neige

Апатия... лоша новина за всички

Толкова ми се насъбра напоследък, че вече ми е (почти) все едно.

Лошо за враговете ми -някой ще го отнесе...

Лошо и за приятелите ми - ще им се наложи да участват... Дано поне се забавляват...

Дисклеймър: Милицията няма да разбере навреме за купона, както обикновено :-))))

четвъртък, 4 февруари 2010 г.

Евдокия Манева - лобист на "Монсанто". Изходът - ОСТАВКА!

Вече няма нужда от повече доказателства, че зам.-министърът на околната среда и водите, Евдокия Манева, лобира за интересите на "Монсанто". Рискувайки здравето на българския народ и убийството на цели отрасли като земеделието, туризма и т.н., Манева се опитва да прокара поправки в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), така че да се даде възможност България да бъде наводнена с продукцията на фирми като "Монсанто", "Пионер", "Санджента" и т.н.

В следващ текст ще се опитам да направя обширен списък на проблемите, които подобен подход ще донесе на страната. Сега можем да кажем следното:

1. В защита на интересите на "Монсанто" и др. фирми, Манева лъже, че промените са под натиска на Европейската комисия.
2. В защита на интересите на "Монсанто" Манева открива възможността за прилагане на латиноамериканския модел на нелегално замърсяване на страните с ГМО, последвано от премахване на рестриктивните процедури за тяхното легализиране, защото при замърсена с ГМО територия никакви други - конвенционални или био-култури - така или иначе не могат да бъдат отглеждани.
3. В защита на интересите на "Монсанто", Манева подлага на риск и българската природа, като дори зоните на НАТУРА 2000 ще бъдат изложени на атака от чужди гени от генномодифицирани култури към дивата флора.

След дългогодишното открито корпоративно лобиране на Евдокия Манева за друга замърсяваща и опасна технология - цианидното излужване - днес тя продължава с този подход в полза на големите компании-убийци на чистите храни и биоземеделието. Затова изходът е един - незабавна ОСТАВКА!!!

Ето и позицията на партия ЗЕЛЕНИТЕ за проектозакона за ГМО: 

ПОЗИЦИЯ НА ПП ЗЕЛЕНИТЕ ОТНОСНО ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ГМО

Предложените от Правителството промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО) представляват поредния опит за натиск от страна на заинтересовани мултинационални компании за либерализиране на режима за освобождаване на ГМО в околната среда в България в разрез с обществените интереси и правата на гражданите в страната.

Освобождаването и отглеждането в околната среда на ГМО представлява неприемлив риск за човешкото здраве и води до необратими последствия за земеделието, икономиката и природата в България.

Дългосрочната забрана може да бъде гарантирана чрез промяна на  европейското законодателство в същата посока – към категорична забрана за използване на ГМО семена и култури в естествени условия и освобождаването им в околната среда, както и постигане на пълна прозрачност при вземането на решения в тази област.

Основният защитник на либерализирането на режима за ГМО и интересите на мултинационалните компании е заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева, като на обществото се предоставя невярна информация за истинските мотиви за промяна в националното законодателство.

Ето защо:

1.    Подкрепяме досегашните действия и протести на неправителствените организации и граждански групи за забрана на разпространението на ГМО в България.
2.    Призоваваме народните представители в 41вото Народно събрание на Р България да наложат максималните ограничения за разпространението на ГМО в България съгласно сега действащото европейско законодателство, изразено в нашето становище  от 13.01.2010 г.
3.    Настояваме за ефективен контрол върху забраната и подробно етикетиране на всички хранителни продукти, съчетано със засилен контрол върху семената и земеделската продукция в България.
4.    Предприемаме кампания за въвеждане правото на мораториум върху освобождаването в околната среда и разпространението на пазара на ГМО по избор на страна, членуваща в ЕС посредством промяна в европейското законодателствo.
5.    Настояваме за незабавно прекратяване на правомощията на заместник-министър Евдокия Манева заради защитата й на опасни за българските граждани технологии и организми, включително ГМО и цианидната технология за добив на злато.

България с невероятните си природни дадености, сортове и породи има необходимост от Закон за биологичната сигурност, а не от Закон за ГМО.

Като алтернатива на използването на ГМО настояваме за активна подкрепа от страна на Правителството за развитие на биологичното земеделие и производството на биопродукти, както и за осъществяване на ефективна подкрепа за българските фермери, произвеждащи качествени и чисти храни, включително и чрез своевременно изплащане на средствата по агроекологичните мерки в Програмата за развитие на селските райони. 

За контакти:
Петко Ковачев 0888 420453, petko.kovachev@bulgariangreens.org
Деница Петрова 0889880908, denitsa.petrova@zelenite.bg

вторник, 2 февруари 2010 г.

Преглед на (не)свободата в Интернет

Беларус - Лукашенко налага контрол върху Интернет.

Twitter, Китай, Иран - "Туитър" ще даде свобода на словото на блогърите от Китай и Иран.

Google, Китай - "Гугъл" слага край на цензурата в Китай заради кибер-атака.

България - Има интерфейс, няма интерфейс? Има протести, няма протести? Зависи с кой крак е станал Бойко Борисов. А има Бойко, няма Бойко?


Росен Плевнелиев иска "да седне на извора"

Не се и съмнявах, че скоро ще стане нещо подобно. Даже закъсня. Но ето, още в началото на 2010 г. Росен Плевнелиев се изцепи - "Всички ВиК - на концесия!" И още: "МРРБ да поеме управлението на водите, защото ние държим инфраструктурата!"

Този човек очевидно е решил, че с уволнението на Пламен Никифоров (браво за което, без никаква ирония!) си е свършил работата и сега може да се развихри. Добре е обаче да се сапикяса овреме, а то иначе - може и бързо-бързо да стигне до епситоларното творчество, започващо с: "Г-н следовател, именувам се..."

Шегата настрана. Управлението и използването на водните ресурси в България ("водния сектор") е толкова забатачено, че никое прибързано решение - колкото и всеобхватно да изглежда, няма да реши проблемите. Освен това има европейско законодателство, има международни конвенции, има междудържавни договори, има и реалности... Водата е свързана с всеки дом не само като вода за пиене и битови нужди, но и като храна и енергия. Природата също ще загине без вода. От гледна точка на еврофондовете пък има нарастващ брой проблеми около проектите, свързани с водния сектор.

От своя страна МРРБ отново си търси статута на едно еклектично мега-министерство. Да прибере "голямото" обществено строителство и съответно - да разпределя големите обществени фондове. И по стара българска традиция да стане отново център на голямата корупция.

Да се даде водата на "бетонджиите" в МРРБ е опасно. Тези хора представляват онова направление, което знае само да "коригира", "изправя", да лее бетон в коритата на реките и да измерва всички резултати в "кубици". Затова и реките на България отдавна са отходни канали. За тези хора всички други форми на управление на водите - особено когато няма бетон, а се използват естествени процеси и материали - е неприемлива.

За това е важно да се започнат спешно два дебата. Първият - за смисъла от съществуването на МРРБ в сегашния му вид. Твърдя, че това министерство в сегашния му вид е ненужно и вредно, произвежда властови амбиции и корупционни схеми. Необходимо е да има съвсем друго министерство - на градското планиране и развитие. Подобно министерство трябва да се фокусира върху развитието на урбанизираните територии, като насочва и подпомага създаването на добри условия за живот на хората в тези територии.

Вторият обществен дебат трябва да бъде за използването на водите в средносрочен план. Този дебат изисква ясно разписан процес и процедури. Например продължителността трябва да е в рамките на година и половина - две, доколкото проблемите са многопосочни и в същото време взаимно свързани. Трябва да има график на дейностите и събитията, така че в края на периода да има изготвена една реалистична и приложима стратегия за водата на България.

Останалото мирише на нездрав лобизъм.