понеделник, 30 ноември 2009 г.

"Невинен до доказване на противното"

Плакат с този текст е закачен на входа на 5-то РПУ на ул. "Марин Дринов". Споко, само минавах оттам, не са ме прибирали :)))

Като се замисли човек има две причини за този надпис.

1. Плакатът да напомня на полицаите ежедневно, че всеки, който е привикан в районното има права и се счита за невинен, до доказване на виновността му (ако изобщо има такава) по надлежния законов ред. Всякакви извънзаконови посегателства върху гражданите - психически, физически и т.н. - са забранени!

2. Плакатът да напомня на гражданите ежедневно, че полицаят е невинен до доказване на противното, независимо как се отнaся с тях в РПУ и дали им оказва психически, физически и т.н. нерегламентиран тормоз. С други думи - правото не важи за полицията и тя е невинна дори когато бие и убива безпричинно!

Припомняйки си лицата на ченгетата, които събираха протестиращите на "Орлов мост" и паметника на Васил Левски през 2008 г. или озверелите типове в униформи на 14.01.2009 г. мисля, че плакатът е предупреждение за гражданите.

И ако искаме това да се промени и да доживеем времето, когато всеки ще може да разчита на полицията, трябва да се спре с плакатните показухи и да се мине към други, по сериозни методи на обучение на самите полицаи, на техните шефове, на шефовете на техните шефове и т.н. - до министъра и неговите политически сподвижници.

Иначе няма лошо от плакати, но едва ли някой им вярва. Както и на телефоните за докладване на случаи на корупция, обявени на всяка митница и във всяко районно.

неделя, 29 ноември 2009 г.

БНР: П. Ковачев не очаква подписване на общ документ в Копенхаген

 
Директорът на Института за зелена политика Петко Ковачев смята, че на срещата за климата в Копенхаген няма да бъде договорен документ, който да е готов за подписване от световните лидери. Ковачев направи тази прогноза в предаването „Събота 150” на програма "Хоризонт" на националното радио.
 
Въпреки това, обаче, според него срещата ще има успех, ако се постигне съгласие по определени значими цели, като намаляване на емисиите на парниковите газове и на обезлесяването.
 
"Всъщност това е основаната цел на ЕС – да се постигнат именно такива задължителни ангажименти и да се изясни срокът, в който документът, който ще замени протокола от Киото ще бъде готов, защото в крайна сметка преди изтичането на Киото ние трябва да имаме ратифициран документ," обясни Ковачев.
 
 

Задачки-закачки за родители на ученици

Ето една такава, от учебника по математика за 6 клас (Чавдар Лозанов, Теодоси Витанов, Анна Калчева) на издателство "Анубис".

11             ?             ?

 ?             15          - 7

?              ?             ?

Сборът на всеки ред, колона или диагонал трябва да бъде 30.

Приятно решаване.

Ако не намерите правилния отговор не се ядосвайте. Просто не сте на нивото на "интуитивната математика" (sic!), която авторите пропагандират. Преминете към следващата от 10-ната задачи, които вашето дете сигурно има за домашно. Както и моето, бидейки една от многото жертви на учители-изверги, според които очевидно ученето се състои в това да се решават колкото може повече задачи за единица време. Мисълта е неуместна и затова не се стимулира. Без ирония, без преувеличение, без извинение.

В петък ще публикувам отговора (според авторите на учебника).

За успелите - втори въпрос: Какво е практическото приложение на мерната единица "дециметър" в живота на хората и по специално в секторите транспорт, балнеотуризъм, строителство и някои други, за да бъде тя така широко застъпена в математическите задачи? За един от правилно отговорилите ще има награда (по жребий) - отвес на трънски майстор-зидар.

петък, 27 ноември 2009 г.

„Къде сте тръгнали? Там са наши бивши колеги от службите?”

С благодарност към Даниела Горчева, която публикува това интервю:

Даниела Горчева разговаря с Петко Ковачев, екоактивист от партия „Зелените” за днешните и някогашните служби и за връзката между тях и днешната корупция в България


Г-н Ковачев, от Вашия блог разбрах, че създадената уж с цел да се бори с корупцията по високите етажи ДАНС изглежда е вербувала хора да следят екоорганизации? Бихте ли разказали по-подробно за това?

Имаме сведения, че са „уговорили“ хора от обществени институции да докладват какво правят природозащитниците, когато се събират на определени – публични и структурирани именно за публични цели – места. Но както обикновено, акциите на службите у нас са толкова елементарни, че са чак жалки. ДАНС или МВР могат винаги да си изпратят служителите или агентите на тези места – никой няма да им обърне никакво внимание. Но те продължават по стар навик с мърсотията на вербовките. Именно това правят -  вербуват – днес срещу граждански организации, утре – всеки може да се окаже отново обект на разработка от страна на службите и никак няма да е за чудене като се има предвид състава на тези служби и добре познатия ни от близкото минало манталитет на работещите в тях.


Има ли случаи на подслушване от страна на ДАНС на телефонни разговори и следене на интернет кореспонденция на „Зелените” или на членове и съмишленици на природозащитни организации?

- Ако моят телефон или телефонът на Андрей Ковачев (съпредседател на партия „Зелените”- б. ред.) се броят като такива на ЗЕЛЕНИТЕ - да. Но ние с него сме „закачени“ отдавна. За интернет – нямам сведения, но няма да се учудя. Още повече, че многократно вече се опитват и изглежда нямат намерение да се откажат от мерака си да следят трафика по интернет - тоест кой с кого си кореспондира, говори по скайп или пише по електронната поща. Във всеки случай миналата седмица в Европарламента групата на „Зелените/ЕСА“ дискутираше приоритетите си и една от темите беше именно интернет сигурността и правата на ползващите интернет. Ще настоявам и пред партия „ЗЕЛЕНИТЕ” този проблем да не бъде загърбван, а напротив.

Иначе в България екоорганизации или отделни природозащитници са разработвани през всичките тези години и правителства (може би само без това на СДС от 1991-92 г.). Службите разследваха „Екогласност“ навремето и по-късно продължиха да разработват природозащитни организации като Екоклуб 2000, СДП „Балкани“, Информационния и учебен център по екология, „Зелени Балкани“, „За Земята“, ОЦОСУР (Варна)... Сега съм убеден, че във връзка с протестите около Морската градина във Варна колегите също са под наблюдение. Там службите отдавна са в услуга на „Отбора“... Имали сме и директни контакти с представители на службите по тяхно искане и неведнъж са правени опити да ни сплашват или вербуват, установявали сме и наблюдения, подслушване на офиси, телефони. Неизвестни лица са разпитвали наши съседи какви сме, идват ли ни чужденци на гости, дали не си купуваме скъпи вещи, имаме ли коли. Само за частни самолети май не са питали.

Екоорганизации като „Граждани за Рила” и „За да остане природа в България” и други граждански сдружения  неколкократно сезираха ДАНС за незаконни строежи и заменки. Какъв беше резултатът от това? ДАНС проведоха ли разследване, отговориха ли изобщо на тези сигнали?

Нямам информация за тези сигнали, а и да си призная – не очаквам нищо позитивно от службите на България, както и да се наричат. Там е пълно с хора, които работят за мафията, затова не разчитам на тях и не очаквам да защитят, каквито и да е обществени интереси.
От съответните служби в ЕС също са ни казвали, че нямат доверие на българските служби. Затова аз не бих си губил времето да подавам сигнали нито в ДАНС, нито в МВР. Още повече, че сигналите ги подаваме до институциите и в съда. Ако службите искат да си свършат работата – има откъде да се информират.

Същото е и с прокуратурата - преди години подавахме сигнали и нищо. Да не би да са разследвали далаверите около АЕЦ „Белене“? При това сигналът беше подаден от тогавашния председател на Общинския съвет на Свищов! Тишина... Цял свят разбра за далаверите и корупцията около АЕЦ „Белене“, само българската прокуратура не знае. Прокуратурата всъщност е част от проблема на неработещата правосъдна система в България и е известно защо, но това е отделна тема.

Има ли връзка между унищожаването на природата и корупцията по високите етажи на властта?

Има и още как! Връзката „унищожаване на природата – висша администрация – управляващи политици“ отдавна е доказана. Престъпленията в горите са най-яркият пример. Същото важи за презастрояването на Черноморието, за унищожаването на зелените площи в София, за съсипването на Пирин, Родопите, Рила и за хилядите по-малко известни случаи, където властват местни феодалчета. Местни феодали - местни олигархеещи – местни структури на Министерство на околната среда и водите(МОСВ) и ето ти незаконен добив на инертни материали, сметище без Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), вятърни инсталации в НАТУРА зони, „корекция“ на река... А местните ченгета и местната прокуратура бдят за рахатлъка на участниците в схемата.

Знаете ли от колко общини в България хората се самонаричат с ирония „Първа частна община“? Велинград, Своге, Гълъбово, Гулянци, Каварна, Несебър, Царево, дори градове като Сливен и Смолян. Унищожаването на природата всъщност е начин да се храни корупцията и този филм се върти на бързи обороти. 


А има ли връзка между днешната корупция и организирана престъпност и някогашната висша комунистическа номенклатура и подчинената й Държавна сигурност (ДС)? И изобщо има ли връзка между преследването на екозащитниците преди 20 години от страна на репресивните органи на комунистическия режим в България и днешните действия на ДАНС и каква е тя?

Безспорно има. Разликата е може би само в това, че днес и службите са парцелирани, всеки тегли към себе си, та и те вече не знаят на кой Господ да се кланят. Но и до днес българските служби битуват в една пост-милиционерска мафиото-обслужваща реалност.
Ето за илюстрация пет реално неизследвани канала за пренос на тези „връзки“ от миналото. Не, че за тях не се е говорило и писало през годините, но е добре някой да разследва как стана истинската трансформация:
  • външнотърговските дружества;
  • Българската външнотърговска банка и дъщерната „Литекс банк“ (Бейрут);
  • „куфарчетата“ на върхушката на БКП/БСП;
  • аферата „Акрам“;
  • фалитите на банки и изнасянето на пари през Софийското летище по виденово време (мисля, че и Едвин Сугарев беше писал навремето за това).
Сигурно не всички хора, които работят в днешните служби за сигурност са корумпирани, но се страхувам, че те са бързостопяващо се малцинство, защото там все още действат старите лица, старите схеми, прийоми и методи на ДС, пренесени „творчески“ в днешните служби за сигурност. И те поддържат корупцията с всички сили.

Ще завърша с пример: преди години, когато атакувахме концесията за ски-зоната в Пирин, човек от икономическата полиция казал (и то доброжелателно!) на наш сътрудник следното: „Къде сте тръгнали? Там са наши бивши колеги от службите. Я по-добре се разберете, вземете им парите...

А тук интервюто е публикувано и в медиапул (с леки намеси).


Е, истината лъсна, най-накрая

Не, че не беше ясно, че агент "Димитър" (Кеворк Кеворкян) е обикновен доносник, но най-сетне има писмени текстове, доказващи неговото падение. Публикациите във вестник "Галерия" и сайтът "Разкрития" (колкото и източниците да се считат за спорни от някои), слагат край на мита за "дисидентстването" на "Всяка неделя", "борбата със Живков", "другомислието", "демокрацията в телевизията" и прочее глупости.

Сайтът публикува доносът на "Димитър" срещу Дмитри Иванов (друг участник в "свещената крава" "Всяка неделя", информация за чието сътрудничество със службите беше публикувано от Комисията по досиетата). Последният брой на "Галерия" от 26.11. публикува доноси срещу Радой Ралин, Борис Димовски, Васил Цонев, Светлозар Игов, Дончо Цончев и участниците в срещата с германския президент Рихард фон Вайцзекер (22.11.1988 г.)

Добре е когато лъжите за българските "дисиденти" и "скрита съпротива" се откриват пред гражданството макар и по този странен и не много чистоплътен начин

Затова изходът е ясен - цялата истина на масата! Официално и без шикалкаване.

понеделник, 23 ноември 2009 г.

За акциза върху алкохола и в частност върху домашната ракия и вино

Ако не беше почти патентован лаф на Румен Белчев от "Стършел" щях да започна с: "Малко се пие в тази държава и това си е!".

Но, че неправилното пиене води до вятърничави идеи в главите на депутатите български е факт. Не знам дали е от натегачество пред БеБе (както твърдят някои медии, в този скандален водевил, той играел "доброто ченге") или е от обичайната бързоразвиваща се депутатска простотия, но фактът е факт. Вдигат акциза върху алкохола, дами и господа!

Ето някои съображения за безсмислието от този депутатски мозъчен запъртък и по-точно относно идеята за вдигане на акциза върху домашната ракия и вино, които не срещнах из иначе широкото му отразяване в медиите. Но най-напред да уточня, че аз съм ЗА налагане на, ако щете, дори 200% акциз върху заводския алкохол (с изключение на някои видове бира - в частност подобрената "Ариана" и все още неразвалените "Шуменско" и "Пиринско", и заарските мастика и мента).

Домашната ракия (ДР) и домашното вино (ДВ) са 100% дестилат. Произведени от реално грозде (ДР, ДВ) или други плодове (ДР), те в огромната си част са положителният антипод на пълните с меласов, картофен, зърнен и всякакъв друг спирт ("шпирт" по класиците!) заводски ракии (ЗР) или химията, внимателно наричана "промишлено произведени вина" (ППВ). За да съм обективен, ще призная, че сред ППВ има и такова с много добри вкусови, химически и др. показатели, но (и това е базирано на реални вътрешни информации) в България се произвежда и много боклук (вкл. опасен) под името "вино". За съжаление алчността, предизвикана от "руския пазар" и заблудата, че можете да измамите българина като ценител на виното, си казват думата и в страната се навъдиха предостатъчно "производители", които твърдо компрометираха бизнеса и традициите на българското винарство. Но в края на краищата, това си е проблем на гилдията и се надявам някой ден тя да се очисти от позорящите я алхимици.

Що се отнася до заводската ракия (ЗР) - там нещата са повече от ясни. Фалш и измама в промишлени количества - това е ЗР. Няма марка, няма регион, незасегнати от това явление. Сама по себе си ЗР е менте на оригинала, запазил се все още под формата на ДР. Докато при ДР - а имам достатъчен практически опит - дори най-големият боклук, който са ми предлагали е бил истински дестилат. Вярно, ароматът му беше смертелен и трябваше спешно и внимателно да откажа вторите 30 гр., но си беше истински плодов дестилат. Е, кой би стимулирал в такава ситуация продажбата на ментета на ниска цена?

На второ място, ДР, респ. ДВ са много по-здравословни от промишлените. Доколкото от ДР (особено от високоградусовите) не можете да изпиете огромните количества, които иначе са напълно постижими за средния българин (и българка!) в размера на една, че две, че три бутилки, а се ограничавате с около 2-3 чаши, то ефектът е повече от положителен в тяхна полза. От друга страна ДР е антидотът срещу евтините ментета на всякакви царкировци и тути кванти. Употребата на ДР ви предпазва от риска да ослепеете или да се отровите от бутилирания в Катуница бълвоч.

За ДВ няма какво да говорим - там проблемът не е в качеството на материала, а в майсторлъка на автора. Лошото ДВ е просто лошо вино, но не очаквайте някакви сериозни здравни последици, освен обичайните. Докато експерименталната химия в ППВ понякога може да предизвка не само обичайните сутрешни, но и дългосрочни здравни проблеми за много от вашите телесни органи.

По-нататък ДВ и ДР са истинската национална реклама. По тази точка мога да говоря много, но по-лесно би ми било да представя безкрайния списък от хора от цял свят, които биха дали съответните положителни референции от преките си срещи с ДР и ДВ. Този списък съдържа както представители на страни с традиции в консумацията, така и неизкушени от "употребата" лица. В един конкретен случай дори ДР беше посредникът за трайното затопляне на отношенията между един свестен човек и неговата - иначе непиеща - тъща.

В обществен смисъл добрите ДР и ДВ действат за създаване, запазване или възстановяване на добрите отношения между приятели, съседи, колеги и дори непознати, т.е. засилва се общественоспояващото начало и доверието сред гражданите.

Най-накрая, контролът - а оттам и събирането на планирания (очакван, мечтан) акциз от ДР и ДВ е практически невъзможен. След падането на комунизма, масовите кражби на селските казани (ех, sweet memories :-))) доведоха до тотална децентрализация на собствеността върху технологиите за производство на ДР и ДВ. Някои представители на промишлеността със завист говорят за около 1600 регистрирани и над 6500 нерегистрирани казана. Аз бих казал - не подценявайте българина, господа, спиртопроизводители. Ако трябва да се обърнем към народопсихологията, аз бих умножил последната цифра поне по 5. В подобна среда всеки опит за налагане на що-годе смислен контрол и събиране на акциз е обречен. Можете да измислите всякакви тактики и да се обърнете към най-черните кътчета в душата на българина в качеството му на съсед-завистник или каквото там ви хрумне, че е, но точно в този случай бих казал: "Всуе!"


С други думи - начинанието на депутатите (и подкрепящите ги министри) е обречено. То не само е несправедливо, но и ще бъде оценено като такова от българите. Подобен акт ще срути доверието в това правителство в рамките на няколко месеца. И ще се сбъдне казаното от Ярослав Хашек, разбира се, приспособено за нашите родни условия: "Всяко правителство, което повиши цената на ДВ и ДР неминуемо пада от власт!"

Прочее, консумирайте с мярка и удоволствие ДР и ДВ и да не ви пука за терзанията на младия Дянков и за държавния бюджет!

петък, 13 ноември 2009 г.

Теодор Дечев - кандидатът на гражданското общество и на ЗЕЛЕНИТЕ!

Приятели, колеги, съмишленици,
граждани на София, които искате истинска промяна и на който им е писнало да се блъскате в затворената и неразумна Софийска община!

Имате избор, ИМАМЕ избор! ТЕОДОР ДЕЧЕВ, независимият кандидат на свободните блогъри, изцяло подкрепен от партия "ЗЕЛЕНИТЕ", е нашият достоен избор! Подкрепете го - така подкрепяте не само навлизането на гражданското начало в управлението на София, но и онова, за което заедно тръгнахме преди 20 години - свободно самоуправление, основано на разума и логиката.

Заедно за Теодор ДЕЧЕВ с бюлетина номер 20 - свободните граждани, които не сме забравили защо бяхме на площадите, защо блокирахме София, защо основахме свободния Град на истината, защо свалихме Петър Младенов и Жан Виденов, защо единствени се опълчихме на правителството на тройната банда мошеници, за да спасим природата на България, защо и днес следим внимателно действията на новото правителство. Не сме забравили битките за зелените площи, за чиста София, за Витоша...

Преди 20 години София беше първият "син" град! Нека днес София стане първият град на истинското гражданско самоуправление! Да докажем, че София може да живее и се развива без крадливите модели на управление, без мошеничествата на кметове, съветници, главни архитекти, бюрократи, лобисти...

С бюлетина номер 20 - за Теодор ДЕЧЕВ и за всички нас!!!

Нека на 15-ти ноември вечерта да се поздравим с първия успех - Теодор ДЕЧЕВ на балотаж срещу статуквото!

сряда, 11 ноември 2009 г.

На консултантите с любов :-)

Покрай гражданския мониторинг на европейски проекти и програми започнаха да излизат все повече сведения за това, как разни консултанти организират далавери с парите на Европа. Тези лица и фирми се оказват едно от важните звена по организацията, покриването и отчитането на схемите, през които се крадат милиони евро. Както и бенефициенти, естествено. И това са както никому неизвестни български фирми, така и международни корифеи на консултантския бизнес.

В тяхна чест ми хрумна едно лирично отклонение. Следващия текст е базиран върху една песен на Петър Чернев (певеца, не артиста) за партизаните. Доста смислено сравнение прочее, като се има предвид основната дейност на последните - обирджийство на мандри и складове.

Предварително се извинявам на жените-консултанти, които са в "бизнеса", но няма как да спазя джендър-баланса без да изкривя римата и ритъма. Да се чувстват почетени, тяхната заслуга за това, "консултант" да стане мръсна дума е достатъчно значима.

Консултанти, консултанти,
легендарни синове.
По полета и балкани,
по села и градове.

Консултанти, консултанти,
на челата със звезди,
от вашите кинти прибрани,
Европа, Европа - Европа се разби!

____________________
,
PS: Горното, разбира се, не се отнася за честните и почтени хора, които ежедневно се опитват да доказват, че почтеността и професионализмът могат да виреят дори в една толкова неблагодарна и пропита с мошеничество среда, каквато е усвояването на европейските фондове в България.

10 ноември 2009: ДАНС срещу природозащитниците!!!

Вятърът на промените (отново, както и преди 20 години) довя информацията, че ДАНС са вербували хора, които да следят неправителствените екоорганизации, които се борят за запазване на Витоша от посегателствата на Цеко Минев.

Това, че българските служби са препълнени с малоумници е факт от 9.9.1944 г. насам. Самият факт, че не им стига акъла да стоплят, че вече сме го живели тоя филм и няма начин да не ги разконспирираме, е достатъчен.

По-интересното е друго. Вече и на децата е известно, че Цеко и компания разказаха играта на Пирин и Банско, а сега искат да направят същото и с Витоша. Че зад мераците за зимна Олимпиада се крие алчността за държавни пари. Че федерациите по зимни спортове не са цъфнали и вързали, независимо от банкерското рамо. Всъщност те чакат на държавата, но май и банкерите чакат на държавата :-)))

Че най-накрая, ако - повтарям АКО - специално за Комисията за банков надзор :-) - не съществуваше глава 15 от Закона за кредитните институции, бих споделил и друга информация. Но сега няма да я споделя :-)

Че след всичко това, "държавата" продължава да подкрепя съсипателите на природата. Какво да се прави, Борисов до Бокова, мила моя майно льо...

Та, след като се оказа, че мильовците в ДАНС се занимават с фабрикуване на помии, наречени "справки", личният състав е попълнен с роднини и мутри, бие се (личният състав) помежду си по коридорите, сключват договори с Гамизов за америскански суперпроекти :))) и т.н. - те ти булка, Спасовден! Сега решили да разследват "еколозите".

Прекрасно. Сега обаче ще изкажа три хипотези, придружени с два факта.

Хипотеза 1-ва: ДАНС действа по разпоредба на Бойко Борисов.
Факт 1-ви: Понеже са червенотиквеничковчета, ДАНС прилагат комуноидните похвати на вербовка и натиск срещу гражданското общество.
Хипотеза 2-та: Бойко Борисов използва ДАНС в услуга на Цеко Минев.
Хипотеза 3-та: Цеко Минев не получава услугата безвъзмездно.
Факт 2-ри: ДАНС не разследва и няма да разслведва ТИМ и техните далавери около ОУП - Варна, както и заплахите срещу граждани и екоорганизации от Варна.

Та ще ми се да запитам - защо все пак съществува ДАНС? И отговор не чакам. Отговорът е: "10 ноември".

петък, 6 ноември 2009 г.

2009: България, изгубена в прехода

С наближаването на 10 ноември започнаха да се появяват много спомени, препратки, умилителни интервюта и прочее, които доказват нещо си, а най-паче съответните заслуги на автора или интервюирания към "делото". Рядкост са текстове, които дават някакви обобщаващи характеристики на събитията отпреди 20 години или на последвалия ги преход. В тази категория слагам текстовете на Едвин Сугарев, а днес попаднах и на едно много точно интервю с Иво Христов в "Гласове". На този фон поредните брътвежи на Желю Желев за "демокрацията и демократите", величаенето на "безкръвните нежни революции" (с подтекст - "на мене го дължите") в "Стършел" за пореден път доказват отдавнашната ми теза, че Желю нито може, нито заслужава да бъде сравняван с Хавел, Валенса и останалите харизматични и ясно определили се като антикомунисти лидери от Източна Европа отпреди 20 години.

"Гласове" обаче дава - може би случайно - един ключ към разбирането на българския преход, публикувайки учредителната декларация на СДС (тук). В декларацията се казва буквално: "В Съюза не могат да членуват фашисти, сталинисти, расисти, шовинисти и реваншисти."

 Нещо да липсва? Да, в СДС можеше да членуват комунисти! Заедно със забраната за членуване на "реваншисти", т.е. на истински антикомунисти като Илия Минев или Иван Дочев, които желевистите ненавиждаха, този факт предопредели последвалите съглашателства, следването указанията на Луканов, признаване на фалшивите избори през 1990 г., бъдещите разцепвания и отслабване на Съюза, "Боянските ливади" и т.н. От днешна гледна точка липсата на ясна антикомунистическа насоченост на СДС още от първия му ден доведе до по-сетнешната невъзможност Съюзът да изпълни докрай обективната задача на своето създаване и съществуване: да демонтира комунизма, да въздаде справедливост за комунистическите престъпления през периода 1944 - 1989 г. и да блокира възможността комунистите и техните сателити да трансформират властта си във власт на бъдещи капиталисти и собственици на огромната част от активите на страната.

Именно използването на неясния забранителен критерий за членство на "сталинисти", а не на ясния формален критерий "настоящи или бивши членове на БКП" (бих допълнил, че и доста "кандидат-членове на БКП", станали впоследствие седесари, нанесоха не малки вреди) позволи да се размият границите и да се девалвира моралния кредит на доверие в СДС, да се прокарват на различни нива погрешни решения, да се предава власт в ръцете на вече "бивши" и настоящи членове на БКП/БСП, които работеха в услуга на "Партията" или на себе си, да се саботират и малкото реални действия срещу БКП, номенклатурата и ДС.

Интервюто на Желев все пак е ценно с това, че лъсва една негова отдавнашна манипулация.  Желев казва: "...трябва да си припомним двата основни принципа, по които се изгражда демокрацията. Първият е, че демокрацията се прави от демократи, а вторият, че за да се получи истинска демокрация, трябва не само целите, но и средствата, с които се постигат, да бъдат също демократични." С подобни софизми той защитава всъщност абсолютния отказ от търсене на отговорност от БКП, сателитните й организации и отделни функционери, за причинените от тях бези на България и български граждани. Нещо по-лошо: според подобна теория всякаво търсене на отговорност се прирявнява на "репресия", "реваншизъм", "екстремизъм" и други етикети, с които беше блокирано елеметарното търсене на справедливост. Така бяха запазени - и нека този грях тежи върху всички, които изповядваха тезата за "не-реваншизъм" и "запазване на професионалистите" - непокътнати кадрите на съдебната система, превърнала се скоро след 10.11.1989 г. в открит защитник на мафията и пречка пред европейското бъдеще на България.

Да припомня: през зимата на 1989-90 докъм средата на 1992 г. огромна част от бившите комунисти очакваха да бъдат буквално извлечени от домовете си и изклани от седесарите. Тази теза беше разпространявана с пропагандна цел и желювчетата се вързаха да се оправдават. И започнаха да прокарват т. нар. "мирен преход", който стана формулата на опрощаване всички грехове на комунистите и тайните служби. Всичко, което беше по-твърдо като искания, беше окачествявано като "заплаха за мирния преход" и "искате да удавите страната в кръв". Не случайно нас, тогавашните активни студенти от времето на 14.12.1989 г. и на студентската стачка, както и участниците в "Града на истината" и в простестите срещу приемането на Конституцията, ни наричаха "лумпени", "екстремисти" и т.н., с цел да изкарат хората, които търсеха истината и свободата, най-големите врагове на нацията. И да отклонят вниманието от подготвяните и реализирани схеми на претакане на имущество, пари и власт.

Ако за нещо днес може да съжаляваме, то е, че тогава, в самото начало на прехода, още през декември '89-та и после - през 90-та, нямахме знанията, опита и волята да се противопоставим на пропагандата - и дори с цената на противопоставяне на Желев и остналите съглашенци от СДС - да поставим и отстояваме исканията за демократични, но твърди и безкомпромисни действия за ликвидиране на БКП/БСП (която дори не се извини за 45-те години комунизъм), за бързи пазарни реформи, подобни на тези в Чехословакия, Унгария, Естония, за налагане на правила, подобни на тези в следнацистка Германия (лустрация, забрана за упражняване на определени професии), за истинско разграждане на тайните служби и - де факто - за изграждане на България наново.

Не прозряхме (с отделни изключения) капана "мирен преход" и това позволи на "кукловодите" да наредят правилата по техен модел. Вярно е, че свалихме Петър Младенов от власт, вярно, че постигнахме автономията в университетите, вярно, че искахме да не се признават изборите - но това далеч не беше достатъчно! Желю призна законноста на изборите еднолично и по този начин започна да си "постила" за президентстването, загърбвайки по-големите национални цели.

Какво произлезе от всичко това е ясно. И тъжно. Защото днес България и българите са точно толкова далеч от истинската свобода, колкото и през 1990 г. Само изглежда, че не е така. (Тези дни си говорихме с Мария Панчева за свободата тук и в САЩ и установихме, че все пак има някои свободи, които са възможни само тук, в хаоса на България. Но истинската, голямата свобода е все още мираж.)

Ако трябва да говорим с притчи (по онова време притчата за 40-годишното скитане на евреите из пустинята беше популярна като алюзия за прехода), то България продължава да се скита все по-изгубена из пустинята. Минаха вече 20 от 40-те години, но нищо не става както трябва. Защото освен да измрат онези, които помнят робството (а това ще стане така или иначе) на България липсва другото важно условие, за което рядко се сещаме: липсват водачи, които знаят пътя през пустинята. И затова бяхме и сме принудени да търпим марксисти-демократи (някакво "дървено желязо"), мушмороци "ала Попов и Беров", бивши величия-комарджии, комунисти "второ" и "трето поколение", ченгета и мафиоти начело на държавата.

И да се изгубваме все повече и повече в търсенето на Изхода, рискувайки да приемем дори една "мека диктатура".

2009 г.: България, изгубена в прехода!

сряда, 4 ноември 2009 г.

ДАНС махала

В зачестилото размятане на доклади, справки, сводки, разработки и прочее записки с произход ДАНС се забелязва все по-голямо съвпадение с образа на българската махала от времето на пост-Възраждането. Сал едно Ганково кафене липсва, за да допълни картината на всенародното щение за "новини" под формата на слухове, клюки, спекулации, цитати от "авторитети" и споделяне "на ухо".

Поредното шоу започна, когато гражданинът Петров, Алексей, съвестно занесе на премиера БеБе една справка - типично произведение на българския разузнавачески гений. Клюки "трета ръка" от тези, които се размятат по кафенетата и някои (явочни) медии. Междувременно се изказаха разни "експерти" и не толкова: туй било важното, а онуй - не. Туй е мъглата, която скрива онуй, което трябва да бъде скрито. От което мъглата се сгъсти още повече и падна още по-ниско.

БеБе изтрещя лимонката, че Хамстера в качеството си на негов предшественик бил изнесъл 8 ли, 9 ли секретни доклада. На екрана цъфна и Гамизов - той бил докарал експерти в ДАНС-а, пък те онези лошите така, пък той - онака... И взе, че се обиди на племето, заплашвайки, че ще се махне в ЮЕс.. То и Лили Иванова се обижда, ама още е на сцената...

БеБе гръмна втората лимонка: в ДАНС се били биели по коридорите. Помежду си. И пак се изказа пичовски, завещавайки на стандартните си летописци поредния цитат за поколенията: "Който иска да се бие в ДАНС, да дойде при мен". И погледна строго, но (почти) справедливо.

Главпрокурорът Велчев - внук въздъхна, помисли си, че все пак не е пожарна команда, и с отвращением поиска имунитета на Станишев - син. Новите 3247 серии от сапунката "ВИП ДАНС" бяха осигурени. Махалата изпадна в прехлас от анонса и отеба кризата, климатичните промени и Симеон Дянков.

А Петко Сертов - ни лук ял, ни лук мирисал, се покри още три нива по-дълбоко. В Солун ли, в солунската митница ли, един Драшков знае.

Ей това е нашенскта ДАНС махала. Почти като Коньовица и Сезами стрийт together, ама не съвсем...

вторник, 3 ноември 2009 г.

Трети ноември, 1989 г. - първата антиправителствена демонстрация!

На днешния ден преди 20 години "Екогласност" проведе първия от десетилетия митинг срещу решение на тоталитарната комунистическа власт. Митингът беше за внасяне на петиция срещу разрушителните за природата проекти ВК "Рила" и ХТК "Места". На площада пред "Александър Невски" се събраха според някои сведения над 3000 човека. Никой не може (или не иска) да каже колко от тях бяха "цивилни еколози".

Освен подписката и краткото шествие, ще се запомнят първите публични викове "Демокрация" и "Свобода"! Това беше нещо невероятно в онази ситуация, в която БКП и репресивните й структури - ДС, милиция и армия, контролираха всичко.

Днешният ден като че ли показва едно изличаване на тези събития от общата, а и от индивидуалната памет на българите. Което отново се отразява зле на нас като нация. И е в услуга на всякакви мафиоти, олигарси и политически въжеиграчи, за които липсата на памет у хората е най-доброто, което може да им се случи. Затова и днес България е там, където е - на опашката на Европа.

За разлика от Чехия, например. Където паметта за 1968 г. и за последвалите десетилетия, а особено за края на 80-те е жива. Така и се нарича: памет на народа!

Затова чехите могат да си позволят да се опъват на всеки, било на Изток, или на Запад, а България ще бъде вечно под заплахата да бъде нечий "троянски кон".

PS: Интересно, колко ли от днешните българи знаят или помнят, какво означават съкращенията ВК "Рила" и ХТК "Места" и какво всъщност се крие зад тях? И как се развиха събитията след това с тези два проекта?