сряда, 30 септември 2009 г.

"Лъже като куче"

"Лъже като куче" - това бил казал Богомил Манчев за Георги Касчиев в кулоарите на Народното събрание вчера по време на дискусията за АЕЦ "Белене". Так пишат днес някои медии (за тях друг път). Ако приемем, че е вярно, тогава остава въпросът: "Откъде Богомил Манчев знае как лъже куче?"

Един възможен отговор е, че споменатият господин има личен опит. Крайно вероятна версия, като се вземат под внимание едни негови изявления, според които имало интерес от чужди търговци на електроенергия за 500 МВт от АЕЦ "Белене" за 15 години напред, което щяло да донесе печалба от 6 миларда евро. Или тези, че печалбата от централата за 60 г. щяла да е 80 милиарда евро.

Да сметнем: 500 МВт = 500.000 кВт. 500.000 кВт. х 7.500 часа/год. = 3.750.000.000 кВтч/год.
3.750.000.000 кВтч/год. х 0,04 евроцента = 150.000.000 евро/год. х 15 год. = 2.250.000.000 евро.
3.750.000.000 кВтч/год. х 0,08 евроцента = 300.000.000 евро/год. х 15 год. = 4.500.000.000 евро.

Какво излиза? Дори при цена от 15,65 стотинки за киловатчас продажбите едва стигат 2/3 от манчевата прогноза за печалбите. А дотук говорим за приходи, не за печалби. Комай, за да не лъже Манчев (случайно, разбира се), цената на киловатчас трябва да е около 18-20 евроцента.

Как е натаманена другата "печалба" от 80 милиарда - един Господ знае. И Манчев, ако има спомени :))) Можем да предположим, обаче, че и там има същите математически "разлики". Защото ако Манчев знае как се прави реалистична икономическа прогноза за 60 години напред - той е за Нобел, за академична титла и "Манчев - президент, президент!" :)))

Което ме кара да си спомня, и една друга лъжа на Манчев. Преди време, когато се засякохме в едно предаване по "Дарик" ми се кълнеше, че бил развалил бизнеса си с "Парсънс". А вчера Мартин Димитров го представи като "представителя на консултанта "Парсънс". Което Манчев не опроверга. Вместо това наговори куп дивотии.

Лъжеш, Манчев, лъжеш! Като какво - все тая... А защо лъжеш - ти си знаеш... Дали заради едни 98 милиона евро, платени според НЕК на консултантите на АЕЦ "Белене" досега или заради едни 250 милиона евро рушвети от руснаците за българските лобисти и управници...?

СКАТ наложи цензура за кефа на ТИМ

Цензурата в медиите не е от днес. Както и свободните медии не са от вчера. Тъпото е, когато претендиращите за "свободност" медии започват да налагат цензура.

Цензура беше наложена  вчера, когато собственикът на СКАТ, Валери Симеонов, свали от екран предаването на Георги Дражев за да не се разкрият ТИМ-аджийските простотии около ОУП-Варна и Алея Първа. И да няма възможност поканените активисти и борци срещу корупцията във Варна да говорят пряко в ефир.

Затова ще се опитам да бъда директен и кратък: Г-н Симеонов, заедно водихме и водим борбата срещу една от най-корупционните  и най-вредната за Бургас сделка - нефтопровода "Бургас - Александруполис". Заедно сме се изправили срещу Путин, КГБ и Русия. За да защитим Бургас и България. Види се, имаме дупе да се изправим срещу враг, по-силен и по-могъщ от нас.

Е, г-н Симеонов, ТИМ ли те изплаши, тези ли типчета са по-страшни от Путин? Или комунизмът се върна, а с него и автоцензурата?

Дано знаеш какво правиш, Валери Симеонов. Ти, който твърдиш,че се бориш за свободата на медиите в България. И който позна цензурата на властта...

понеделник, 28 септември 2009 г.

"Жалба за младост"?

Тази вечер няколко пъти бях "атакуван" през Фейсбук-а от текстове за това, как днешните медии били станали много бързо "слуги" на новата власт и на Бойко Б. в частност. Направо да му се доплаче на човек от жалост. Но само ако не знае какво стои зад това.

Защото зад ТОВА стоят 20 години на петьоблъсковщина, валеринайденовщина, стефанпродевщина, тошотошевщина, валериявелевщина, венелинагочевщина, ивангранитщина, ивнабориславовщина, огнянсапаревщина, радосветрадевщина, кеворкянщина, томатомовщина, конакчиевщина, любоколаровщина и т.н., и т.н., и т.н. (на онова, дето Иван Костов го натрапи на "Демокрация", за да я съсипе, даже не помня името). Да не пропусна степанерамянщината и недялконедялковщината... Или "мърдок", или новите "гърци", които се оказаха по-католици и от папата. Щото лиценз е това, не е лукова глава... И да ме прощават неспоменатите "хиляди знайни и незнайни герои" на българския медиен преход.

Стои красигерговщината с рекламите. Стои PR-ституцията на незнайно откъде измислени пуяци и патки, които лъжат измислените политици, че ще ги направят (измислени, разбира се) герои като ги въртят до безкрай по измислени медии. Седят онези, които възхваляваха Зъбчето и Черепа като "националноотговорен капитал". Седят медийните лакеи на Жан, Иван, Симо СКГ (С2), Сергей и вечния Ахмед-Меди-Сава-Сергей.

И какво чудно има, че днес цялата тази помиярщина била зализала на Бойко Б. топките? Напротив, щеше да е чудо, ако не беше го направила. Това е отговорът, драги мои приятели - журналисти. Тъжният отговор, който трябва да имате сила да погледнете право "в очите". Това, което вие или вашите предшественици не успяхте да постигнете. Свободните медии!

Точно така, както ние не успяхме да постигнем истинското гражданско общество.

Е, има някакви изключения. Има свободни журналисти и медии, има свободни граждани и граждански организации. Недостатъчно - и затова е гневът ви, от мъка и безсилие, може би. И при мене има гняв и мъка - от това, което е днес "гражданското" в обществото ни, в битката за природата...

Но в този гняв е и шансът ни. На медиите и на гражданите. Навремето имаше един проект "Третият сектор - четвъртата власт". Може би в това е изходът - автентичните журналисти и автентичните граждани да се съюзят срещу мутроидната комуноидна милиционер-армейска пошлост и наглост на властта и нейните лизачи.

Прочее, никаква "жалба по младост", когато медиите бяха "девствени", няма да помогне. То и изпълнителят на песента се оказа ченге. Да се подготвим за нови битки и да ги преминем с чест - това е възможният изход към свободата... На медиите, на гражданите, на всички ни!

понеделник, 21 септември 2009 г.

"У них все наоборот" *

Дори руснаците се ебават с презастрояването на черноморието. Добре, че авторът не спестява и техните си кривици, ама от това не ни става по-леко. Само нашите тъпанари не разбраха, как отрязаха главата на кокошката, която снасяше (и можеше да снася още дълго) златни яйца.
-----------
* Виж последното изречение на текста.

*********************************************

http://friday.vedomosti.ru/article.shtml?2009/09/18/15055


Последняя первая линия

Евгений Жадкевич о квартире в Болгарии


Простота этой жизни очаровательна, но наводит на грустную мысль, что даже маленьким деньгам не сидится дома, в России 

На Черном море от Варны до Бургаса пыль, праздник и хлопоты. Скрипят перьями нотариусы, шуршат шпателями штукатуры. Русские и англичане справляют новоселье на надувных кроватях. Мебели пока нет, но деньги, три года назад оказавшиеся лишними и потому закопанные в болгарские золотые пески, прижились и дали всходы. Для кого-то это вторая дача, для многих — возможность решить жилищный вопрос хотя бы на лето. Спекулятивные планы перепродать эту недвижимость отложены до лучших времен. Пережив строительный бум, Болгария плавно въехала в рецессию и вернулась к своим овощам-фруктам. Цены перестали расти, цыганские лошади с красным плюмажем развозят остатки плитки и краски. Новоселы выбирают диваны, ершики для унитазов и лампочки, гадая, когда на их улице появятся асфальт и газоны.

История пляжной колонизации Болгарии вряд ли будет отражена в глянце. Звезды шоу-биза предпочли Майами, уличные бойцы и ньюсмейкеры девяностых — Марбелью, а владельцы серьезных капиталов — Лазурный Берег и Лондон. На Черное море приехали те, кто заработал позже и меньше других. Они не успели на большую пирушку, зато не боятся прокуратуры и умеют довольствоваться малым: бетон, немного кирпича, гипсокартон, пластиковый плинтус и вид на море. Московские бабушки выгуливают внуков по краю прибоя, выносят мусор во двор и торгуются за каждый персик. Как только у болгарских подъездов появятся лавки, бабушки прирастут к ним со сплетнями-семечками. Простота этой жизни очаровательна, но наводит на грустную мысль, что даже маленьким деньгам не сидится дома, в России. Не Бог весть какие русские богачи — Буратино шлепают по здешним лужам, закупают килимы и тюль, пьют кофе из уличных автоматов и заглядывают в лавки с контрафактными сумками. Их деньгам нашлось бы применение на родине, но никому на том поле не нужны пять золотых. Власть и бизнес готовы распахать субтропики под потемкинский олимпийский проект, но не в состоянии обустроить ни одного морского курорта с уютными квартирами не для миллионеров. Наши застройщики ездят по разделительной полосе с джипом охраны, а болгар­ские — сидят в офисах без секретарш и лично водят покупателей по объектам. В странах с большими аппетитами и маленькой экономикой неуютно не только деньгам, но и гражданам, поэтому везде, где жизнь теплее и проще, ждут и непременно дождутся наших новоселов среднего класса.

Тренировочные штаны Николая Димова Андреева пузырятся от морского бриза, сигарета искрит в ранних сумерках. Он — инвестор, застройщик и девелопер в одном лице. Квартира с панорамной террасой на дюны выставлена на продажу после того, как первая покупательница из Перми просрочила платеж на полгода. На северной стороне бухты горит Несебыр, на востоке мигает маяк, внизу шумит волна, сразу за дюнами пляж. «Последняя первая линия Болгарии!» — кричит в ухо покупателю господин Андреев. — Итальянская плитка, лунная дорожка видна с кровати, можете переночевать и проверить, пентхаус я оставил себе, так что будем соседи«. Песчаная коса, отделяющая лиман от моря, уходит влево километров на десять и обещает велосипедные прогулки с дикими пляжами. Гостиная наполнена морским воздухом, поручни террасы дрожат от ветра, как леера яхты. Дом окружен лужами, бытовками и горами мусора. По соседству какие-то русские нефтяники заканчивают апартотель. «Сразу за домом — лучшая в стране калолечебница», — звучит последний аргумент Николая. «Грязелечебница?» — осторожно уточняет покупатель. «Да! Да!» — отрицательно мотает головой болгарин. У них все наоборот.



Автор — генеральный директор туристического агентства «Остров Европа»

"Пакетно придвижване" ала Борисов/Трайков

Помните ли "пакетното придвижване" на националния отбор по футбол по времето на Иван Вуцов? Нещо подобно се заформя според вестник "Банкеръ" от вчера (19.09.) по отношение на енергийните проекти, които Русия налага на България. Към АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис" и "Южен поток", според вестника българската страна "е "пакетирала" "всички икономически въпроси с Русия - ...така и подновяването на изтичащия договор за доставка на газ".

Такааа! Най-напред вече имаме признаване на полуофициалния факт, че България няма договор до 2030 г., както се хвалеше министърът-лъжец Румен Овчаров. С други думи в "пакета" имаме цели ЧЕТИРИ проблема. И понеже от изявленията на официалните лица не стана ясно как точно ще се процедира, нека обобщим това, което може да се обобщи.

Русия води с 5:1. Това е резултатът след петъчните разговори между Борисов/Трайков и Шматко/Кириенко.

На АЕЦ "Белене" щял да бъде направен "юридически и финансов одит" от "двете страни". Интересно защо от "двете страни", след като руската страна е изпълнител и в известна степен е под подозрение за това, което се случва до момента с проекта. Като принципал на собственика (т.е. на БЕХ и НЕК - да не се лъжем, RWE все още НЕ е собственик на 49 %), единствено МИЕТ може да прави одит. Ако руснаците се намесят в правенето на одита, то означава да одитират сами себе си. Което неминуемо ще е свързано с последващи проблеми, ако се окаже, че има далавери и неправилно харчени средства. Вместо да обявят време за извършването на независими одити, експертизи и някои нови анализи, като в същото време бъдат спрени всякакви други действия и разплащания по проекта, Борисов/Трайков са се съгласили на одит от "двете страни". В допълнение Русия анонсира публично желанието си да закупи дял в централата, което прави проекта още по-неприемлив от всякаква гледна точка. Русия - България 1:0

За "Бургас - Александруполис" Шматко/Кириенко приели, че "действително съществуват някои екологични проблеми, които тепърва ще бъдат обсъждани". Тези "някои" проблеми имат не само екологично, но и икономическо, финансово и здравно изражение. За това не се говори. Не се говори и за трите референдума (в Бургас, Созопол и Поморие), на които огромното мнозинство от участващите граждани казаха ясно, че не искат тръбата и които БеБе изтъкна (така и не стана ясно от превода как точно) в срещата си с Путин на 01 септември в Гданск.. Русия - България 2:0

За "Южен поток" ще се създават съвместни работни групи за изработване на проектното споразумение и за търга за предпроектни проучвания. Отново се поставя каруцата пред коня. Към момента едва ли някой знае за каква ще е ролята на газопровода като енергиен, икономически и финансов фактор за България. За екологични и климатични ефекти никой даже и не си мисли да говори. Единственото, което е ясно е, че с изграждането му страната ни ще бъде в ролята на Украйна. А ако реши да има собствена политика - вероятно и с украинските проблеми. Но както и с нефтопровода, мога да се обзаложа, че междуправителственото споразумение ще бъде изработено и задействано по-бързо от установяването на параметрите на газопровода. Русия - България 3:0

Изведнъж в разговорите се появява алтернативният газопровод "Набуко", участието на България в който според Шматко/Кириенко не е проблем и двата газопровода "не били несъвместими". Временно пропускаме останалите потенциални проблеми с "Набуко" за да отчетем с големи условности: Русия - България 3:1

Вкарването на въпроса за договора за доставка на газ за България в този "пакет" всъщност е самоубийствено съгласие Русия да ползва в преговорите за трите проекта най-силното си оръжие - природния газ. Нещо повече, подобно съгласие може да се тълкува и като предварително приемане на поражението от страна на Борисов/Трайков и отмятане от предизборните и следизборните закани за ревизия и спиране на неизгодните проекти. Едва ли някой би повярвал, ако БеБе се изправи и каже нещо от сорта: "Притиснаха ни за газа, трябваше да отстъпим за проектите", след като е ясно, че този въпрос спокойно можеше да не се обвързва с проектите. Всъщност именно подобно обвързване е най-силният аргумент срещу претенциите, че Русия била загърбила политическия натиск и в енергетиката търсила само икономическите ползи. Някои умници може и да са си мислили, че Русия би направила по-лесно отстъпки за цената на газа, за да получи сигурност за развитие на проектите си в България. Това е огромна заблуда. Тя ще стане ясна още когато се договорят цените и формулите, по които те ще бъдат изчислявани (за страната и транзита). Затова тази информация не трябва да бъде засекретявана. Русия - България 4:1

Петият гол за Русия всъщност беше вкаран най-рано. Вкараха го президентът-ДС-ар Гоце Първанов и Сергей Дмитриевич с изявленията си на енергийни теми преди визитата на руската делегация. Докато Гоце отдавна е разконспириран като водач на руската "пета колона" в България и несъстоял се "бащица на нацията ала Путин", то опитите на Сергей Дмитриевич да удари едно темане пред руските другари, доказват, че БСП за пореден път е готова да предаде българските интереси на Русия в името на собствените си дребнави игри и битки. С тези двамата Русия има стабилен политико-институционален гръб и по изпитаните рубладжийски схеми винаги може да удря в гръб правителството, ако то реши да се опъва "повече от позволеното". Русия - България 5:1

Та ето така "пакетно" Русия успя да поведе срещу България в голямата енергийна игра. За съжаление и за разлика от спорта, от тази игра зависи бъдещето на България за десетилетия напред. Видно е, че сегашните управници не са много наясно какво искат, нито как да го постигнат. За разлика от предишните, които направо ни натикаха в лапите на руската политико-мафиотска класа, днешните имат още един шанс да се поправят. За целта е време да спрат да се правят на селски хитреци (любима роля на БеБе, научена от Живков) и да започнат да работят с ясното съзнание за отговорностите, които носят.

неделя, 20 септември 2009 г.

"Всеки играе Mafia Wars"

Аз не играя. Аз живея в мафиотската държава България, в която мафията има президент, премиер, министри, екс-премиери, екс-министри, партии, олигарси, медии, интелЕгенти и интелектуали и вся осталная сволоч.

Прочее, защо ми трябва да играя "на мафия" и в мрежата?

Липсва държавна подкрепа за ВЕИ

 Има леко объркване в репортажа - четирикратно трябва да се подобри енергийната ефективност, а ВЕИ така или иначе ще заемат 100 % от сектора. Надявам се да стане до 2050 г.

http://www.tvevropa.com/bg/news/economics/view/13133

четвъртък, 17 септември 2009 г.

Депутатите - бъдете мъже, поне веднъж в живота си, по дяволите!

Изведнъж млъкнаха... Всичките - Яне, Волен, Иван, Мартин. И само Бойко пак се оправда, че не можел да повярва на това, което заварил. Как не можеш, Борисов, след като води такива "епични битки" с правителството в качеството си на кмет? И като си такъв голям антикомунист, би трябвало да знаеш, че от комунистите може да се очаква абсолютно всякаква гадост.

Мълчанието е заради Закона за амнистия. Влязъл в сила от 22.04.2009 г., неговият член 1, ал. 1 гласи: "Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г. са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание". И за да е перверзията пълна следва ал. 2: "Алинея 1 не се прилага, когато деянието е извършено в пияно състояние или са причинени тежка телесна повреда или смърт." Значи, ако си ограбил държавата в пияно състояние си виновен, но яко си я ограбил на трезво, с пълното и ясно съзнание, какво правиш - НЕВИНЕН!

И сега мълчат и се ослушват като свине в царевица. Бойко щял да вкарва закона в Конституционния съд. Що бе, Бойко - само за да създаваш работа на ония омотници от КС, които се чудят на кой Господ да (у)служат?

Я да смятаме: 116 + 21 + 14 + 10 + 1 = 162. В действащото 41-во Народно събрание има 162-ма депутати, които твърдят, че са реформатори, антикорупционери, демократи и т.н. светли личности. Предостатъчно да внесат един Закон за изменение и допълнение на Закона за амнистия и да отменят чл. 1. След като им пречи толкоз за да осъдят виновните - просто да отменят пречката с гласуване. Могат да го изгласуват даже в един ден. Имало е подобни прецеденти в тази държава.

Като говорим за чл. 1, та се сетих за един друг чл. 1 - от Живковската конституция. И за 14 декември 1989 г., когато - аха, да влезем и да пометем т. нар. "Народно събрание". 20 години оттогава...

Та думата ми е, че ако сегашните депутати от управляващото мнозинство и подкрепящите ги партии не отменят спешно този безумен и опрощаващ престъпления на предишни властници закон, нищо чудно на хората да им светне, че трябва пак да обградят Народното събрание. И този път да успеят да влязат вътре. А там, в тарапаната, не се знае кой кум, кой сват - и кой на булката брат :-)

Добре е депутатите да бъдат смели днес - за да не се налага да изпитваме смелостта им по друг начин.

сряда, 16 септември 2009 г.

План за действие - 17 септември

Утре в България пристига Сергей Шматко - министър на енергетиката на Русия. В тази връзка предлагаме един несложен план за неговото посрещане и изпращане:

1. Протоколът на летище "София" да му каже "Добре дошъл".
2. Министър Дянков да му каже, че няма пари.
3. Министър Трайков да му каже, че няма смисъл.
4. Премиерът Борисов да му каже "Сбогом".

четвъртък, 3 септември 2009 г.

Ребята, давайте определиться! Каква е играта на Б.Б. (ако изобщо има такава)?

Такъв ще да е бил лайтмотивът на срещата на премиерите Путин (Русия) и Борисов (България) според стенограмата, публикувана на сайта на първия (http://www.premier.gov.ru/visits/world/130/3546.html). Информацията на сайта на българското правителство за срещата е такава, че по-добре да не я споменаваме изобщо.

Четейки стенограмата излиза, че Б.Б. и ГЕРБ не са знаели какво има в договорите за трите проекта. Разбираемо, като се има предвид "откритостта" на правителствата на ССКГ (известен и като С2) и на Хамстера.

Но възниква въпросът - възможно ли е за два месеца да се направи оценка на три огромни за рамките на България проекта, които освен всичко са били умишлено забатачвани? Един - и то не от най-големите - пример цената на квтч. от АЕЦ "Белене" е смятана при откупуване на инвестицията за целия проектен период от 60 г., което е напълно нереалистичен подход. Ако подобно откупуване не стане до 20-та година, проектът би се провалил финансово. От друга страна, ако се заложи срок от 20 г. за откупуване, тогава цената на електроенергията става друга, променят се схемите на търговия, анализите на потенциалните пазари и т.н. Подобни проблеми са заложени във всички проекти и тепърва предстои да бъдат открити и анализирани. Какво да кажем за нефинансовите фактори - безопасността и сеизмичния риск при АЕЦ "Белене", опасностите от аварии при нефтопровода и т.н.

Но не - без някой да го натиска, Б.Б. дори говори за едномесечен срок за запознаване със проектите.

От друга страна се вижда, че Б.Б. се оправдава за "различията в оценките", като че ли наличието на различни оценки към трите проекта е някаква вина на България. Няма нищо по-естествено да не сме съгласни с руските оценки на АЕЦ-а и двете тръби, при положение, че поне за двата - "Белене" и "Бургас - Александруполис" - има достатъчно аргументирани негативни оценки и анализи.

Дали Б.Б. е наясно с нефтопровода? От една страна ясно говори за екологичните проблеми и за референдумите. От друга, ето какво казва той: "Так что болгарскую общественность следует попытаться убедить в том, что этот проект полезен для Болгарии. Могу Вам заявить, что в этом плане мы можем работать совместно и успешно. И хочу Вас заверить, что в моем лице Вы найдете партнера." Значи - хем хората са казали, че не го искат, хем е ясна екологичната заплаха, хем в "моем лице Вы найдете партнера" да убедят гражданите и местните власти да приемат проекта. Голям дипломат, няма що!

А откъде Б.Б. знае, че с "Южен поток" няма проблеми така и не става ясно.

Цялата стенограма показва едно: Путин натиска, Борисов се оправдава. Което е лошо. Даже много лошо.

Възниква въпросът - каква игра играе Борисов? Ако се съгласява на такива кратки срокове за анализ на документи то има няколко вероятности:
  • или предварително знае, че ще отхвърли проектите и тогава "анализите" са про форма;
  • или е готов предварително да потвърди проектите и тогава "анализите" отново са про форма;
  • може би предварително знае кой/кой проекти ще бъдат подкрепени и кой/кои - не, и тогава "анализите" отново са про форма;
  • или наистина вярва, че за месец-два може да се направят реалистични анализи на огромна информация, която при това не е налична в пълен обем, след което да се вземе отговорно политическо решение.
Време е за отговори сега, после загубите може да са огромни и дългосрочни. Б.Б. дължи тези отговори на българските граждани. Путин може да почака.

Бойко, сразу определяйся!

сряда, 2 септември 2009 г.

Има-няма заменки или предупреждението на "силната ръка"

Заседанието на Комисията по земеделие и гори към НС, проведено на 01 септември произведе бомба. Според съобщенията в медиите се оказа, че ГЕРБ са се отметнали от предизборното си обещание да ревизират скандалните замени на гори и да не разрешат превръщането на терените в хотели, ски-писти, голф-игрища или в каквито и да е други природоразрушаващи проекти, пръкнали се в главите на облагодетелстваните. Вносители са били трима депутати на ГЕРБ, сред които един - Емил Димитров - в дълбок конфликт на интереси, поради придобиването на поне три терена по споменатия начин със замени на гори. Основен мотив за предложението бил този, че замените били напълно законни и нямало как да се предприемат правни действия със задна дата (било антиконституционно).

Нещо повече, в комисията се е дискутирала въжможността историята със "заменките" да продължи, така че от нея да могат да се възползват "добросъвестни инвеститори" или "инвеститори клас "А".

Днес стана известно, че Бойко Борисов се разлютил, привикал шефката на НС и Министъра на земеделието, "набил канчето" на вносителите и както се казва - happy end на хоризонта.

Какво показва тази случка?

1. Направен е опит да се завърти за пореден път трагикомедията на прехода. Тази трагикомедия е следната: поредното правителство идва на власт с гръмни обещания за ревизии на незаконни сделки, вади някакви факти за такива уж сделки и накрая се оказва, че всичко си е било законно. Фурорът отминава, виновни няма, камо ли осъдени, а новите на практика разбират, че законът е "врата у поле" и започват да я карат както предишните, т.е. корумпират се.

Този опит показва също, че информациите на различни източници в мрежата и в медиите, че в групата на ГЕРБ е пълно с интересни (а защо не и "оперативно-интересни") лица не са за подценяване. И че тепърва има да се правят нови опити за вкарване и на това Народно събрание в коловозите на предишните.

2. Бойко Борисов държи юздите на ГЕРБ здраво. Законно-незаконно, като че ли нито ще има нови замени за "добросъвестни", нито облагодетелстваните от предишните власти ще могат да строят на придобитите вече терени. Този факт в конкретния случай може и да доведе до защита на обществения интерес. Ако пък и се направи реален икономически анализ на вече извършените замени и се намери начин да се притиснат всчките там батковци, ковачки, димитровци, ганчевци и т.н. да си доплатят до реалните стойности - направо мечта...

Но случката поставя и няколко важни въпроса.

1. Докога комбинацията от порочното законотворчество (като процедури, непрозрачност и възможност за корупция и лобизъм) и криворазбрана "независимост" на съдебната система и прокуратурата (на всичкото отгоре при непроведена лустрация преди 20 г. Помните ли, "те са експертите, те са компетентните, те знаят", като че ли не "те" бяха уши и очи на ДС и не "те" изпълняваха заповедите на Живков, включително с издаването на смъртни присъди "в името на народа"!) ще позволява да се покриват под законосъобразна форма всякакви далавери? Да се правят закони за отделни лица и мафии, които никой не оспорва и не иска да оспорва? Докога главният поркурор ще бъде един плачко, а съдилищата - чадъри над мафията?

Темата за свръхмерната власт на юристите в българските парламенти и правителства, подкрепата, която имат от техни колеги от "правосъдието" на принципа "гарван гарвану око не вади" и как това даде сила на българската мафия е безкрайна. Но в дадения случай резултатът е точно следствие от тази смъртоносна за България симбиоза.

2. (ПОЗИТИВЕН въпрос): Докога Б.Б. ще съумее да удържи на корупционния и лобистки натиск в собствената си партия и парламентарна група? Такъв натиск има и той ще става все по-голям. Причината е проста: в ГЕРБ се настаниха много лица, които - както казах по-горе - имат интересни обществени и бизнес биографии. Те може и да не са национално известни, но такива бяха и предходните херои от НДСВ, например. А вижте ги докъде успяха да стигнат някои от тях... Като добавим и някои от работилите в съдебната система, военните и полицаите - ето ти интересен микс. Комай накрая само експерти като Симеон Дянков ще останат извън лайната във вентилатора.

3. (НЕГАТИВЕН въпрос): Докога самият Б.Б. ще защитава лично справедливи каузи? Не е за подценяване едно предупреждение, което чух няколко пъти по различни поводи по време на капманията за Народно събрание. То е в два варианта (обобщени):
  • "Като вземе бат'Бойко властта и ще узаконят и "Перлата" (прословутата "Златна перла"), и на Витоша ски-зоната и всякакви други, които са спрени или се ослушват накъде да поемат";
  • "Той, Бойко като стане премиер и ще бие всички други корумпирани през ръцете и всичко ще минава само през него лично. Ще концентрира цялата власт в себе си и никой няма да може да прави далавери, щото само той ще ги прави и само посочени от него хора ще се облагодетелстват".
Горното изразява все по-засилващите се опасения от диктаторските и силовашки залитания на Б.Б. А е знайно, че добър диктатор няма. Дали Б.Б. би развил тези свои залитания в нещо повече по силата на собственото си его или по силата на многобройните ласкатели и лизачи наоколо му - не е толкова важно. Важното е да не се случи изобщо.

За целта пред него и пред ГЕРБ стои сложен казус: да спазват правилата, според които всеки орган (бил той държавен, областен или общински) взема решенията, за които е оторизиран, по демократичен и прозрачен път, а не под натиска на премиера или "от името на премиера" и в същото време да се намерят начините да се постигне онази справедливост и възмездие, заради липсата на които хората дадоха днешната огромна власт в ръцете на Борисов и партията му.

Прочее този казус стои и пред останалите български партии, както и пред обществото като цяло. Без техният коректив възможността Б.Б. и ГЕРБ да се провалят остава много голяма.

Само дето това би бил поредният провал за България.