петък, 21 август 2009 г.

ГЕРБ-ерска глупост + червена наглост = Кремълска радост

Да започнем с наглостта... Според "19 минути" от четвъртък, 20.08 (стр. 3), съветникът на бившия премиер Виденов, Валентин Вацев, припомнил, че Русия дала шестмесечен срок на Жан да се съобрази с руските проекти в България и след като той казал "не", "не било изненада последвалото развитие на нещата".

Да оставим настрана глупостта на подобно твърдение. Ясно е, че не Русия свали Жан-Виденовата банда, изпълняваща ролята на правителство през 1995-1996 г. от властта. Вярно е, че Виденов се опъна за "Бургас - Александруполис" (и то заради Луканов и Илия Павлов), но пък АЕЦ "Белене" беше във фаза на разглеждане на предпроектините документи. И ако комунистите на бяха изхвърлени от властта, нищо чудно вече да бяхме се простили с 6 или 8 милиарда евро.

Вярно е и, че тогавашният посланик на Русия, Александър Авдеев през целия си мадат се опитваше пряко или непряко да се намесва в българските работи, но не неговите усилия направиха промяната.

Изказването на Вацев е чиста проба предупреждение и заплаха към правителството и към Б.Б. да внимават какво ДНЕС ще решават за руските енергийни проекти в България. Въпрос на време е да се разбере дали Вацев е говорител на българската енергийна мафия или пряко на Кремъл.

Както обаче се вижда от "24 часа" от същата дата (стр. 9), от подобни заплахи май и няма нужда. Глупостта на управляващите лъсва със страшна сила:

"Правителството е поискало гаранции от руските производители, на реакторите, немския инвеститор RWE и Европейската комисия, че АЕЦ "Белене" ще работи поне 60 г. след старта си, обяви премиерът Бойко Борисов."

Да поскаш гаранция за това, колко дълго би работила една АЕЦ е израз на изключителни умствени процеси, които отвеждат към нови измерения на мисълта. На Б.Б. трябва да се обясни, че една АЕЦ не е толкова просто нещо като една милиционерска палка например. И че, именно хилядите условности, рискове, недоизкусурени неща, липса на информация и т.н. в безопасността, сеизмиката, въздействието върху хората и природата, финансирането, икономиката, геополитиката и т.н. изискват проектът да бъде СПРЯН безусловно. С всичките заплахи за неустойки и прочее дивотии.

Никой не може да даде подобни гаранции на правителството. Който го направи при наличните лиспи на информация е лъжец и потенциален съучастник в преостъпления, вкл. срещу здравето и живота на гражданите на България и Европа. Поради което и искането на подобни гаранции е нелепица.

Но да не бъдем толкова черногледи. Може би правителството и Б.Б. са всъщност много големи играчи? Може би те искат да вкарат руснаци, германци и цяла Европа в капан? Може би искат да получат отрицателен отговор на искането си, за да имат очи да спрат проекта, без да бъдат сочени с пръст? Като един колективен Пилат Понтийски, да си измият ръцете?...

Едва ли. Чини ми се, че просто балонът започна да изпуска въздух. И то още преди Б.Б. да е стъпил на червеното килимче в Кремъл... Вацевите предупреждения са просто за да се гарантира, че няма да има издънки. Ето, това е гаранцията.

сряда, 19 август 2009 г.

Товарищ Бойко, Вы Большой Ученый!

Диктаторският комплекс у Б.Б. избуява с всеки изминал ден. След като обеща, че пари за София ще има достатъчно, в момент, в който министрите му търсят всеки откраднат от тройната коалиция лев, за да закърпят бюджета на страната, Б.Б. компетентно посъветва строителите-пътищари как да правят равни шахтите по улиците. Най-накрая взе и отношение по пиянската изцепка на фурболиста на "Левски" Рабех, давайки ясни указания какво трябва да очаква мароканеца.

Очаква се в скоро време Б.Б. да се изкаже компетентно за обиколката на доматите, височината на вълните в Черно море, сеизмичната активност в Кресненския пролом и - разбира се - нивото на река Дунав в сантиметри.

В този ред на изказвания незабележимо за публиката остава мълчанието на Б.Б. за руските енергийни проекти в България, опитите за съсипване на Витоша от една офшорка, свързана с една "Първа" банка и за меморандума за устойчиво развитие на България, който ПП ЗЕЛЕНИТЕ внесе в МС преди две седмици.

Карай да върви, важното е Витоша (Бистрица) да бие наред :-)

Все запущено *

17.08.09 16:34 —

ТЕКСТ: "Газета.Ru"

ФОТО: Олеся Герасименко

Техногенные катастрофы августа при всей их случайности подтверждают одну закономерность: Россия — предельно запущенная страна, власти которой занимаются чем угодно, только не решением элементарных проблем организации жизни на этой гигантской территории.

Взрыв на крупнейшей в России электростанции – Саяно-Шушенской ГЭС – на следующий день после столкновения в небе двух истребителей Су-27 показательной эскадрильи «Русские витязи» во время подготовки к крупнейшему в России аэрокосмическому салону МАКС-2009 лишь отчасти является случайным совпадением.

Оба этих события — напоминание российским властям об одной из главных проблем страны. И это не тотальный контроль над газоснабжением Западной Европы, не борьба с «оранжевыми» режимами на постсоветском пространстве и не дальнейшая вертикализация власти.

Одна из главных проблем России — ее чудовищная технологическая изношенность, запущенность, настоящая инфраструктурная дыра. Эта дыра разрастается еще с советских времен, ее не удалось залатать в «сытые нулевые» на фоне рекордного роста нефтяных и газовых цен. Потому что власть этим не занималась.

В результате элитная пилотажная группа российских ВВС летает на старых самолетах, причем делает это над населенными пунктами. Если обновление самолетов стоит дорого, то увести маршруты тренировочных полетов от населенных пунктов — акт элементарной доброй воли и здравого смысла властей.

В результате взрыв на главной гидроэлектростанции страны отключает алюминиевые заводы (которые по технологическим причинам нельзя отключать в принципе), не говоря уже об экологических угрозах и человеческих жертвах.

Между тем даже при наличии у Саяно-Шушенской ГЭС собственника очевидно, что безопасность стратегических объектов, жилого фонда, теплосетей, дорог — безраздельная зона ответственности государства. Из-за откровенно наплевательского отношения российских властей всех уровней к развитию инфраструктуры (впрочем, у местных властей на это просто нет денег)

в России реальным Министерством внутренних дел давно и прочно является МЧС. Оно только и занимается «внутренними делами».

Символично, что глава только этого ведомства не менялся на протяжении всей почти уже 20-летней новейшей истории России. И у него все время непочатый край работы: катастрофы, происходящие по технологическим причинам, уже давно не выглядят для нашей страны чем-то из ряда вон выходящим. Неудивительно, что в СССР случился Чернобыль — удивительно, что его пока не случилось в России.

Поддерживать в нормальном состоянии и регулярно обновлять инфраструктуру — одна из важнейших задач любого государства. Разумеется, можно привлекать к этой работе частный бизнес, но все равно на условиях, прописанных государством и при государственном контроле. В России же власть тратит усилия на решение совершенно иных, далеких от реальности задач — она занимается геополитикой и бизнесом в особо крупных размерах, холит и лелеет свою пропагандистскую машину. И при этом

время от времени лидеры страны чуть ли не с удивлением констатируют, что страна, оказывается, давно находится в экономическом и технологическом тупике. При этом президент России Дмитрий Медведев во время поездки по российскому Дальнему Востоку прямо заявил, что там очень красивая природа, но люди живут очень бедно и все очень запущено.

Пока Россия бряцает перед миром старым советским оружием, разрушается или уже практически разрушен ее технологический потенциал, а инфраструктура в некоторых регионах не обновлялась десятилетиями. Но без дорог, без оснащения современным и максимально безопасным оборудованием стратегических объектов, без реформирования коммунального хозяйства Россия обречена оставаться задворками цивилизации. И, что еще более важно, не станет страной, в которой действительно хорошо жить большинству населения.

Наша власть любит рассуждать о необходимости инновационного прорыва России.

Пока слово «прорыв» в российском контексте больше подходит для описания очередной аварийной ситуации или техногенной катастрофы, возникшей из-за нарушения технологических норм и крайней запущенности даже стратегических объектов.

Попросту говоря, из-за того, что государство у нас не занимается своими прямыми обязанностями, тратя всю энергию на совершенно ненужные, а порой даже вредные для рядовых граждан вещи.

-----
* Публикувам текста в оригинал за да няма неразбрали за какво става дума в Русия. И за какво ще става дума в България ако бъдат построени АЕЦ "Белене", "Бургас - Александруполис", "Южен поток"...

четвъртък, 13 август 2009 г.

Правителството да си наеме добри адвокати за виновниците по ИСПА

"България ще иска удължаване с една година срока за завършване на проектите по ИСПА." "България ще връща между 500 и 700 милиона евро по ИСПА." Това са две от заглавията от последните дни по повод проблемите около предприсъединителната програма ИСПА в България.

Дали в Европейската комисия са склонни да удължат срока, както писаха някои медии, е спорен въпрос. Това би създало прецедент, какъвто едва ли новите комисари биха поели върху себе си. Още повече, че предстои планирането на следващия период по структурните и предприсъединителните инструменти (2014 - 2020 г.), където се очертават прекалено много проблемни области за договаряне. Независимо от по-благосклонното отношение към България напоследък, нашите проблеми са направо мижави в общата палитра на структурното финансиране и на общата селскостопанска политика. И едва ли някой - дори най-добронамереният към нас - би се навил да си сложи на главата и този проблем, като знае, че може да бъде принуден срещу този си жест да се пазари за други, много по-големи и засягащи всички европейци, въпроси.

Затова е добре вместо да се самоуспокояват, че Европа ще се смили над нас, министрите да започнат подготовка за най-лошия вариант. Т.е., че ще се наложи България да връща пари по недовършените проекти.

Като първа и най-важна задача, правителството трябва да започне да търси добри адвокати. Защо? Много просто - за да заведат регресивни искове срещу виновниците за провалените проекти.

Единственият начин да се удари по политическото и чиновническото безхаберие и корпуция е съответните виновници да започнат да си плащат. За целта държавата, т.е. правителството, трябва да заведе регресивните искове в момента, в който Комисията си поиска парите обратно. А дотогава трябва да е завършил процесът по установяването на конкретните виновници - както политици, така и чиновници.

Ако това не се случи, борбата с корупцията може да бъде спокойно обявена за загубена. За пореден път...

Г-н Дянков, Вие сте на ход!

понеделник, 10 август 2009 г.

Правителството подви опашка пред Путин?

Трайков казал: "Не сме казали, че спираме АЕЦ "Белене". Ще видим." А Плевнелиев казал: "Не сме казали, че спираме "Бургас - Александруполис". Ще го вкараме в БЕХ и ще видим."

Ей как се изпедепцаха тез новобранци. За няма и седмица и почнаха да се въртят като прасе на шиш по време на лесковачка рощиляда. Нали бяха неизгодни проектите? Нали милиард, хвърлен на вятъра? Нали прежните били крали? Нали ще замърсят морето и ще съсипят туризма?

Изглежда всичко е вятър и мъгла. Всичко, което кажат министрите на Б.Б. да се приема като казано от Б.Б. - т.е. да се счита валидно за следващия половин час само.

Путин скръцна със зъби от Анкара и нашите аслани се посраха. В добавка с Юрген от Германия, който обещава цветя и рози... Класическа енергийна версия на "Молотов - Рибентроп".

Нормално - какво да друго да очакваш от поредните русолюбци в "българското" правителство?

Почнахме ги!

БЕРОЕ размаза Локо (Сф) с игра, устрем и воля и победи с 2:1. Осемте и кусур хиляди почитатели на отбора видяха хъс и битка, желание за красив футбол и непримиримост.

Това е истинският БЕРОЕ! Затова казвам - почнахме ги! Иде ред на ЦСКА, после Черноморец, Локо (Пд)...

Ако денят се познава от сутринта, то този шампионат ще е времето за разплата с всички, които си позволиха да се ебават с отбора ни през последните години.

За да разберете как ще стане това: www.beroe.eu и http://radio.beroe.eu

БОГ ПРОЩАВА, БЕРОЕ - НЕ!

вторник, 4 август 2009 г.

Петко Сертов - консул в Солун?

Според "Дневник" (http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/08/04/765995_petko_sertov_stava_generalen_konsul_v_solun/) лицето Петко Сертов ще бъде изпратено като консул в Солун.

Това, че лицето е всъщност поредният гъз-ченге не е толкова страшно. То всички български ченгета са гъзове. И обратното. Гъзовете обикновено са ченгета. Включително и в медиите.

Страшно ще стане след два-три месеца, когато излъганите камилчета, гласували за ГЕРБ ще почнат да реват: "Излъгаха ни!". Защото няма да има достатъчно линейки да ги карат на 4-ти километър.

Защо Желев не може да бъде българския Хавел?

В зората на промените Желю Желев се изживяваше като българския Вацлав Хавел или поне като българския Лех Валенса. Още тогава за нормалните хора беше ясно, че това е комичен напън на по български създаден дисидент, без корени в реалния АНТИ-КОМУНИЗЪМ! Само за отчаяните му фенове и обичайните задниколизци, които после "напреднаха" покрай неговото президентствувание, този факт остана скрит.

Впоследствие Ж.Ж. доказа невъзможността на подобно превъплъщение многократно - и като лидер на СДС, и като президент (председател) на България. Примери? 14 декември 1989 г., Кръглата маса, признаването на изборите от 1990 г., Боянските ливади, Бригадир Аспарухов... Като цяло - мирния преход, през който комуноидите възстановиха и укрепиха властта си.

Тези дни отново дадоха доказателство за нелепостта Ж.Ж. да бъде мислен като "българския Хавел". Ни в клин, ни в ръкав екс-президентът публично напъва за превръщането на България в президентска република. Като че ли не съзнава, че нито Гоце П., нито Б.Б. са демократи до степен, че да не изродят подобно управление в лична тирания.

В същото време попаднах на един скорошен текст от Вацлав Хавел в "Ню Йорк Таймс" (A Table for Tyrants, http://www.nytimes.com/2009/05/11/opinion/11havel.html?_r=1). Човекът, който е убеден привърженик на западната демокрация и капитализма като антипод на комунизма, днес обвинява в недемократичност една от нейните глобални институции - ООН.

Разбираемо е. Убеден и доказан на практика хуманист и демократ, който възстава срещу античовечността, дори тя да е облечена в "демократична" форма, Хавел атакува псевдодемократичната система за избор на членове на Съвета по човешките права на ООН. И като такъв никакви тирании и нарушения на правата на човека не могат да бъдат причина за това, което - за съжаление - е все по-често срещан начин на управление в демократичния свят.

Вероятно и двамата - и Желев, и Хавел - разбират проблемите и несъвършенствата на демокрацията. Но Хавел ги РАЗОБЛИЧАВА и КРИТИКУВА постоянно, докато Желю отдавна е в тишината на собственото си "екс-". И се появява от време на време с поредната си нелепа идея, колкото да се обозначи в пространството.

Затова единият има зад себе си обичта на милиони източноевропейци, а другият - клеймото на човека, пропилял надеждите за свободна България в съглашателство с комунистите.

неделя, 2 август 2009 г.

Гоце отново предава българските интереси?

Не са тайна мераците на Гоце Първанов да се превъплъти в българския Путин. Не е тайна и това, че той си има сериозен конкурент за това поприще в лицето на Бойко Борисов. В момента сме свидетели на поредния рунд между двамата, които не толкова отдавна се обясняваха в "любов" един към друг - досущ по правилата на мафията.

Гоце в момента е с поне един ход напред. Това е така, защото кой ще бъде българският Путин зависи от истинския Путин, онзи, който управлява в Москва. Но нека караме поред.

На 18 септември 2008 г. с решение на Петър Димитров се преобразува "Булгаргаз Холдинг" ЕАД в "Български енергиен холдинг" ЕАД. В правителството на Станишев, П.Д. е по-скоро играч от отбора на Гоце. С един акт в новото дружество са вкарани НЕК ЕАД (заедно с ЕСО ЕАД!), АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2", Мини "Марица Изток" (всичките със 100 % прехвърлени акции), както и дружествата на "Булгаргаз Холдинг" ЕАД - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". Капиталът на новият холдинг е определен на 8,5 милиарда лева.

Към момента на създаване на холдинга ситуацията е следната:

1. НЕК се е оплел в собствените си далавери и невъзможността да намери финансиране на АЕЦ "Белене". Основни чужди банки са отказали пари за централата, а германската RWE, която се очаква да бъде миноритатен собственик в централата има сериозни възражения по начина на подготовка на проекта.

2. Гоце вече е направил своите 7 срещи с Путин, на поне 4 от които е лобирал за руските енергийни проекти. В резултат на това се засилват или се пръкват АЕЦ "Белене", Южен поток, "Бургас - Алрександруполис", а руснаците натискат и да приватизират съществуващата газопреносна мрежа на България. Впрочем "лобиране" е силно казано. По-скоро Путин командва, а нашичкият Гоце козирува. В семплия му мозък може дори да се е завъртяла идеята, че по този начин и той се отърква в световната геополитика. Все пак трябва да е разбрал, завалията, че е просто поредната българска пионка на Кремъл. Дали платена или идеологически обсебена - все тая.

3. Директивата "България - Троянски кон на Русия в Европа" е "издадена" от преди около 2 години, но големи успехи няма. Ако не броим отсъствието на България от важните енергийни форуми на страните от ЦИЕ. Плонжовете пред Русия по време на газовата криза и организирането на безсмислен енергиен "форум" в София като опит да се сложим на Кремъл към онзи момент тепърва предстоят. Кремъл все повече се изнервя.

4. Съпротивата срещу руските проекти в България нараства. Коалицията "АЕЦ БелеНЕ!" и ПП ЗЕЛЕНИТЕ съумяват да привлекат все повече десни политически сили срещу АЕЦ "Белене". Референдумите в Бургас и Созопол срещу нефтопровода показват нарастващата гражданска съпротива срещу този опасен проект.

5. В самия Европейски съюз "Южен поток" се разглежда като откровено антиевропейски и увеличаващ зависимостта от Русия, а усилията на БСП да прокара нефтопровода "Бургас - Александруполис" като приоритетен проект за Черноморската синергия се провалят. Колкото и да се хвалят от НЕК, правителството и Гоце, европейско финансиране на АЕЦ "Белене" няма. Нещо повече, независимо от гласуваните държавни гаранции в размер на 600 милиона евро, и Европейската комисия (ЕК), която управлява Евратом, и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) не дават сигнали за бързо и безпроблемно предоставяне на парите.

При тази картина има един единствен ход и той е направен - отначало внимателно, а впоследствие - активно, българските граждани са информирани, че НЕК е готова да поиска заем от Русия за АЕЦ "Белене". В размер на 3,8 милиарда евро, което е почти целият размер (3,977 милиарда евро) на договора с "Атомстройекспорт". Какво обаче да се заложи срещу това?

Разбира се - може да се дадат държавни гаранции. Но тогава съществува рискът ЕК да атакува проекта за незаконна държавна помощ. От друга страна играта на Кремъл е друга - там искат контрола върху Балканите. И "взаимоизгодното решение" е намерено!

Твърдя, че при горното разположение на ситуацията през 2008 г. и при самозаблудата на тройната коалиция и руските рубладжии в България, че им предстои политическо дълголетие, създаването на БЕХ може да се разглежда като етап от подготовката за предаване (не продаване или приватизация, а именно ПРЕДАВАНЕ!) на българската енергетика в руски ръце. БЕХ с неговите капитал от 8,5 млрд. лева (около 4,35 млрд. евро) е подготвян да бъде "гаранцията" срещу руския заем за АЕЦ "Белене" (3,5 - 3,8 млрд. евро). И понеже АЕЦ "Белене" няма да може да се изплати в рамките на предвидения си живот, а и работата му ще зависи от руски доставки и от въпроса за ядрения боклук, то може да се предполага, че някъде към края на периода на заема, БЕХ би преминал в собственост на руските банки - кредитори. Оттам е само една формалност собствеността върху българската енергетика да бъде предадена в ръцете на контролирани от Кремъл компании.

Днес картината е леко променена. Не само Синята коалиция, но и спечелилата с огромна преднина партия ГЕРБ се обявяват срещу руските енергийни проекти в България. Приказките за "частен инвеститор" за АЕЦ "Белене", който да поеме целия риск върху себе си, са само културен начин да се каже, че проектът ще бъде прекратен. Защото няма на този свят такъв частен инвеститор или консорциум, който да поеме подобен риск.

Затова и Гоце побърза да се разграничи от новите управляващи и даде знак към Москва, че остава верен проводник на руските интереси в България и на Балканите. Ако проектите бъдат спрени или оставени да се провалят, тогава Гоце не само няма шанс да получи руската подкрепа за промяна на Конституцията към президентска република (само с лудото Яне, крадливи спонсори и ченгета от ВМРО няма да стигне доникъде!), но дори няма да получи и "компенсацията Шрьодер" - да бъде привързан след мандата си на руската газова хранилка.

В момента се води поредната битка за България. От едната страна са Гоце, част от БСП (със сигурност клановете на Овчаров и Петков), ДПС, определени кръгове от НДСВ и енергийната мафия като цяло, рупор на които в момента са няколко разнородни уж медии (сред тях напоследък "Дума" и "Новинар"). От другата са експертите на ГЕРБ, Синята коалиция, ПП ЗЕЛЕНИТЕ, независими експерти и коалиции от граждански движения, които от години се борят срещу АЕЦ "Белене" и "Бургас - Александруполис". Едните имат подкрепата на Кремъл и Путин, а другите - на все повече български граждани и на Европейския съюз. Неясна в момента остава позицията на министър-председателя Борисов.

Всъщност неговата позиция ще бъде ясна скоро - след първото привикване на килимчето в Кремъл. Ако устои - това ще бъде огромна победа за България. Ако се провали - е, ще бъде просто поредният български премиер, комуто руснаците са "свили перките".

Играта загрубя и от изходът й зависи бъдещето на всички ни. Затова е време за действие.

Публикуване на договорите (с всички приложения и допълнения!) с Русия и фирмите, анализ на срещите и енергийните договорки на Гоце с Путин и разследване на решенията и действията на правителствата на Сакскобургготски и Станишев в енергетиката биха били едно добро начало.

ГЕРБ са на ход!